我的收藏
版主
申請
加入日期:2011-6-11
流動積分:1070
查看 3361 回覆 13
按讚 0 按彈 0

“過冷河”新例今日正式生效

與旧例唔同,新例“過冷河”决定權在僱主。
    Cut咭時若僱主唔聲明“
    僱主與僱員雙方協議終止勞動關係”,工人一律過冷河(大冷河);
    若僱主唔駛工人過冷河,半年内家傭亦不能轉其它工種(小冷河)。
    做满合約不受此限。

http://bo.io.gov.mo/bo/i/2013/16/lei04_cn.asp?mobile=1

0 0
  • datdat 2013-4-16 14:44:55

邊度可以睇新例吖?

• c197768 2013-4-16 15:04:50

一早就要咁LA,保障下我地里班僱主,最好三工都無埋...

• iris.ip 2013-4-16 16:16:11

咁又唔好, 3工果日咪放佢地假囉, 好彩一日唔係好多日有3工ja.

• 敏晴 2013-4-16 16:28:45

iris.ip 發表於 2013-4-16 16:16
    咁又唔好, 3工果日咪放佢地假囉, 好彩一日唔係好多日有3工ja.

新年3日已經夠多啦~

我都唔明, 清明, 重陽關佢地乜事, 咁都可以有假

• malooku 2013-4-16 17:29:12

咁過大冷河即係咩意思,我第一次請工人,吾多知規舉!

• datdat 2013-4-16 18:12:08

係咪在合同期內無雇主允許終止合約,雇員都要過大冷河吖。

• 翾藍 2013-4-17 11:33:50

(第五)何解。
    例如我湊個一歲仔冇餐餐嘔飯,工人就係嘔,嘔足成年,話極吾聽,大冷河嗎可以!還是又是那句"沒有嚴重創傷"就不能?

• 2920127 2013-4-24 01:31:16

datdat 發表於 2013-4-16 18:12
    係咪在合同期內無雇主允許終止合約,雇員都要過大冷河吖。

可以咁講。
    僱主炒或僱員辞職,都會過冷河。

• 2920127 2013-4-24 01:45:39

malooku 發表於 2013-4-16 17:29
    咁過大冷河即係咩意思,我第一次請工人,吾多知規舉!

大冷河指家傭離職後,半年不可再在澳工 作,入境可以; 小冷河指家傭離職後,半年内不得轉做其 它職位,只可做番家傭。

• 2920127 2013-4-24 01:55:07

翾藍 發表於 2013-4-17 11:33
    (第五)何解。
    例如我湊個一歲仔冇餐餐嘔飯,工人就係嘔,嘔足成年,話極吾聽,大冷河嗎可以!還是又是那 ...

僱主炒或僱員辞職,都會過冷河。

第五係指如果僱員認為僱主以不合理理由解僱佢,佢要向勞工局證明,由勞工局界定。

• 翾藍 2013-4-24 07:03:50

2920127@@其實到底都係僱傭成日搏炒至甘麻煩..

• mank 2013-4-24 11:30:11

係咪即係,如果合約未滿,僱主炒工人或工人晤做,如果僱主晤肯簽一份聲明書,個工人就半年內晤可以係澳門做野,但入境就可以?
    如果僱主育簽,工人就可以另外搵返原來工種既工作?
    甘呢條法例都算係保障我地僱主,起碼個工人晤會做幾個月就可以走人轉工.

• VEN-CAR 2013-4-26 00:55:38

如果有發現佢地犯大錯/犯法都一定要告佢或過佢地冷河,否則佢地有恃無恐!!越黎越過份。

佢偷左錢,吾告佢,咁仲會有下一個受害者!!

而家新法例係有做錯事,可以即出合理解僱通知書比佢,然後即剪藍卡,咁就得二日就要離澳,而且不用賠償15天通知金和餘下合約賠償。