我的收藏
弊啦
加入日期:2013-6-10
流動積分:81
查看 5091 回覆 146
按讚 0 按彈 0

點解澳門人咁慘?

• 而家通脹高企,買唔起樓,更租唔起樓,睇病難,人工低,假期少......如果用一句話概括澳門人的生活,你會點形容哩?

0 0
  • Rolex1580 2013-6-11 10:58:43

澳門人慘???.......................無言了................
    香港...........國內.......台灣...............等等比澳門幸福嗎?..................

• flavianet9278 2013-6-11 11:36:29

澳門人, 每年有錢派, 都話慘.
    我不知怎樣說才對

• 密密 2013-6-11 11:38:46

無可奈可..
    這就是生活,

• 澳門故事 2013-6-11 11:38:54

澳門人比起大陸受苦受難ge基層同胞唔算慘,
    只不過大部份人亦都唔算好咁解.

• 李宗吾 2013-6-11 11:41:06

flavianet9278 發表於 2013-6-11 11:36
    澳門人, 每年有錢派, 都話慘.
    我不知怎樣說才對

派的錢,頂不起那瘋升的通脹,慘...慘.........慘.............

• flavianet9278 2013-6-11 11:46:53

李宗吾 發表於 2013-6-11 11:41
    派的錢,頂不起那瘋升的通脹,慘...慘.........慘.............

冇錢派, 更頂不住瘋狂的通脹, 那就更慘慘慘慘,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

• tommykuok 2013-6-11 12:01:33

澳門起碼餓唔死人先, 同地球上一D會餓得死人ge地方比, 絕對唔算慘
    慘只係慘在, 明明有足夠ge資源可以有更好ge生活, 但都仲要停留嚮餓唔死人ge狀態

• 澳門故事 2013-6-11 12:04:16

tommykuok 發表於 2013-6-11 12:01
    澳門起碼餓唔死人先, 同地球上一D會餓得死人ge地方比, 絕對唔算慘
    慘只係慘在, 明明有足夠ge資源可以有更好 ...

物質生活上唔算慘,
    慘係慘在明知澳門d所謂繁榮,
    背後都係來自國內基層同胞民脂民膏ge陰公錢,
    而澳門行到今日境地ge過程中我地係無得say no.

• 李宗吾 2013-6-11 12:08:02

flavianet9278 發表於 2013-6-11 11:46
    冇錢派, 更頂不住瘋狂的通脹, 那就更慘慘慘慘,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
       ...

要頂住瘋狂的通脹,就要瘋狂的派錢,所以下年要每人派80,000大元

• 毛里求 2013-6-11 12:25:37

澳門已經變成一個豬圈,我們這些小民百姓都變成豬圈裏面的大肥豬。
    誰見過豬圈裏面有餓死的豬?都是白白胖胖的,不過結果就是任人宰割!