我的收藏
版主
申請
mc114
加入日期:2008-10-3
流動積分:663
查看 679 回覆 7
按讚 0 按彈 0

岩岩做完手術..可以煲咩湯..?

• -

因為有屋k 人岩岩做完切除手術 可以煲咩湯...?

十萬個唔該....

0 0
  • 慧慧 2009-6-30 01:53:52

回覆 #1 mc114 的帖子

呢個手術都幾大架WOR,,屋企人幾大年紀AR? 做手術後已經第幾日呢?

• mc114 2009-6-30 02:10:46

-

因為係大手術...所以諗住睇下有咩可以煲下比佢飲..

星期一做ga...大約40-50歲啦....

tank you

• mc114 2009-6-30 21:11:01

-

有冇人可以答到我ar...?

• 慧慧 2009-7-1 01:02:15

回覆 #4 mc114 的帖子

唔好飲補湯...如雞,人蔘, 最好飲花膠瘦肉湯,淮山茨實煲瘦肉呢D, 補而不燥, 魚湯等傷口生埋咗先好飲, 如果唔係易生肉芽.

膽是用來分泌膽汁來消化脂肪,所以割膽後,要避免進食肥膩的食物.在手術完成初期,係要避免進食太肥膩的食物.否則容易肚瀉.最初的頭幾個月小心飲食,待腸胃適應過後,就不會太容易肚瀉,只有約1成人會有吃肥膩食物就肚瀉的情況.所以不吃油是短暫的飲食守則.

• mc114 2009-7-1 02:49:31

回覆 #5 慧慧 的帖子

-

真係唔該哂ar....上網搵又搵唔到...自己又唔識...thanks

• 慧慧 2009-7-1 02:54:54

回覆 #6 mc114 的帖子

唔好客氣, 中藥材補湯都唔洗飲架, 總知平和有營養唔油膩既湯水就可以.

• Json_Dragon 2009-7-9 02:43:01

我阿媽都切左個膽,之後又因膽管石,前後做左3次手術(以經是十幾年前的事),之前多數飲魚湯,現在就轉行食長齊。
    因此非常同意『慧慧 -直選版主』之意見,少吃脂肪,油份多的食物,現在我阿媽身體都好好,日日都去供北買野,非常活躍。