我的收藏
版主
申請
小生意
加入日期:2004-8-8
流動積分:993
查看 3368 回覆 12
按讚 0 按彈 0

筷子基

• 近排筷子基甘多野議論,我又來試下.以下幾間係我既心得.不喜勿插
    嘉應後街.石油氣公司隔離"魚湯粉"最簡單又冇乜選擇樣樣都好食 ,亦係我最鐘意,不過成日下午去好多時乜都賣晒!

"老記"好貴.同條女去食一餐粥粉麵多碟菜,要兩舊幾. ,有幾會試下佢既鮑雞粥
    "順興發"新開,款式少,各樣都好食 ,新年前開日頭,新年後開夜晚 .夜晚成日同朋友出去食飯同宵夜,幫襯少o左.日頭要走去祐漢 推介肉片湯米.各類丸,我每次去都係招牌米(全部齊唔使諗):s142:
    "雄興軒"瑤柱撈 .雞湯瀨同區少,有時都會食
    "馥苑"一般.冇乜好特別
    "開發"雙拼米改米線差唔多三十.兩個人兩個飯兩杯熱飲.成惠70.我覺得會貴o左d
    其次有"生輝"."新寶"."巴西"."平民大廈內街邊檔"聚集多數係d阿叔,都冇乜特別推介

0 0
  • dikie 2010-5-27 12:21:49

雄興軒 係邊GA????

• benny_lsw 2010-5-27 20:19:22

我都係住筷子基...不過點解唔覺有咁多好野食
    "魚湯粉小食"唔使講...我有時中午遲左少少想去買個面都話無晒
    "老記"貴到爆,雖然味道唔差不過完全唔值呢個價
    "順興發"未食過,不過係出面行過無乜吸引力行入去食
    "雄興軒"係4號巴士總站對面...雞湯瀨戈D都幾好食GE,所以每日都好多人食
    "馥苑"垃圾一間,不願置評
    "開發"普通到無得再普通,但係價錢都唔平
    "生輝"撈面都唔差,不過D野好似好鹹咁
    "新寶"係邊咪金獅隔離戈間??無乜印象
    "巴西"每日都坐到爆晒,不過食過幾次都未試到有咩好食
    "平民大厦"豬扒包...過多幾日可能都無得食LU

仲有幾間都好多評論GE...
    "泰婆小食"冬蔭功,椰汁雞面都成日食:s142:
    "小廚"雖然都係普通茶餐廳,不過味道都OK,份量唔少,價錢唔貴
    "金銀島"係筷子基GE一個奇蹟,未聽過身邊D人讚過佢好食,但係永遠都會坐到爆晒

• 傻婆 2010-5-27 21:35:55

回覆 #1 小生意 的帖子

尋日去左"順興發"到買外賣....可能岩岩開冇幾耐...得一個人..踢埋腳...

味道好普通...有d失望...唔難食...但冇咩驚喜囉...

我叫左個雜湯米...肉片撈米...d湯底冇咩味...

唔知點講...同好耐以前成日食開祐漢果間好似差好遠咁....

可能自己d感覺唔同左卦..

• 蚊蚊媽 2010-5-28 11:56:46

回覆 #1 小生意 的帖子

新寶我以前成日食佢d咖哩豬扒飯,分量夠大,一個人食唔晒d餸,仲可以打包返屋企食,不過好耐無去,唔知而家變成點呢?仲有魚湯粉間唔中都會去,不過一定要早,一點去到無咩食!

• evolutionIII 2010-5-28 13:55:26

我都覺順興發d湯冇咩味,好淡,一d都唔好食。。

• MBOY 2010-5-29 01:19:28

原帖由 benny_lsw 於 2010-5-27 20:19 發表
    我都係住筷子基...不過點解唔覺有咁多好野食
    "魚湯粉小食"唔使講...我有時中午遲左少少想去買個面都話無晒
    "老記"貴到爆,雖然味道唔差不過完全唔值呢個價
    " ...

==============

我好鍾意食豬扒包ga~~...

請問正確位置係邊??點解就黎冇得食??

• 果度痕 2010-5-29 14:40:24

原帖由 MBOY 於 2010-5-29 01:19 發表

==============

我好鍾意食豬扒包ga~~...

請問正確位置係邊??點解就黎冇得食??

平民大厦要重建...

• MBOY 2010-5-30 01:52:05

原帖由 果度痕 於 2010-5-29 14:40 發表

平民大厦要重建...

今朝特登揸車兜左去筷子基食豬扒包..
    唔知係咪樓上講果間..
    ok好食...夠平..而家出面冇可能食到咁平ge豬扒包
    雞扒包都唔錯~

同老細傾左2句..佢話遲d會搬入筷子基入面..而佢而家果度就會拆
    因為我對筷子基唔係好熟..唔係好清楚佢講搬去邊

• dikie 2010-5-31 15:06:57

平民大厦   係邊GA??

小廚    呢間我都成日去...價錢公道....D野食又OK....

• 果度痕 2010-6-1 15:00:32

原帖由 dikie 於 2010-5-31 15:06 發表
    平民大厦   係邊GA??

小廚    呢間我都成日去...價錢公道....D野食又OK....

小廚 對面...五六層樓高果啲咪係平民大廈咯

• takuya 2010-6-2 02:44:39

原帖由 dikie 於 2010-5-27 12:21 發表
    雄興軒 係邊GA????

雄興軒冇留意真係唔知喺邊架
    就係順興發行過一條街咋嘛 都係面向大街既

我都係筷子基人   最近試左美式餅店隔離間  翡翠..
    聽人講佢服務好差喎,  我去戈時人唔多
    都feel到呢個問題
    我淨係試左意粉,都ok

其實平時我喺筷子基最鐘意就係靠住巴士站戈兩間飲茶食點心既野!!
    東方紅(影相舖)隔離戈間d燒賣真係好正!!!
    我平時出去茶樓飲茶唔會食燒賣,但係戈間d燒賣真係吸引到我囉!!

• wsfloraiu 2011-7-8 17:53:19

朝早邊度有好食既白粥腸粉??