04月19日 氣溫25°C   濕度87%
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

什麼叫公契?

什麼叫公契? 等唔等於副契?
0 0
等唔等於副契?
0 0
公契一般指由公證員所繕立或參與製作之文書, 換言之即公證書,
而副契一般指公證書之副本(經公證鑑定之認證繕本).
簡單來說, 副契即為公契之副本.
~~法律知識學得好, 就是一代宗師, 學得唔好, 唔緊要, 可以明哲保身.~~
http://forum.cyberctm.com/forum/forumdisplay.php?fid=278
0 0

回覆 #1 cassieyan 的帖子

你係咪問大廈公契??????
0 0
咁副契是否其實就係在律師樓做契那份文件的影印?

因我的被銀行扣留了, 我都未看過.

若一樣, 那我看律師樓給我的影印, 就不用花錢再拿一份了.
0 0
muito 發表於 2011-5-30 17:50
公契一般指由公證員所繕立或參與製作之文書, 換言之即公證書,
而副契一般指公證書之副本(經公證鑑定之認證 ...

我家人最近想賣樓,但找唔到契,原身係經屋,得張買賣合同。之前全部都係公共行政大樓度攪一站式,冇去過律師樓。
係咪真係冇做過契,家人年事已高,對當年的事已經記唔清楚,如果冇,可唔可以做番ga?
0 0
YAMAHA51280 發表於 2013-5-8 20:12
我家人最近想賣樓,但找唔到契,原身係經屋,得張買賣合同。之前全部都係公共行政大樓度攪一站式,冇去過 ...

如果當日係公共行政大樓一站式度攪,就唔會無做契。

契是重要,記載當日的立契行為,內容一般俾查屋紙或證明書多,但最重要係樓宇有做物業登記,業權才穩當。估計當日都應該有登記的。

買賣樓宇,一般去攞張查屋紙或證明書證明業權已可,特別情況才需要出示張契。

若然實情真係需要,都係去翻一站式或物業登記局,出示身份證證書係業主,申請番張副契,不過唔平。
0 0
想知道有沒有做契, 可以去申請張查屋紙就知道了, 層樓有寫你屋企人的名就表示有做契了.
~~法律知識學得好, 就是一代宗師, 學得唔好, 唔緊要, 可以明哲保身.~~
http://forum.cyberctm.com/forum/forumdisplay.php?fid=278