04月23日 氣溫22°C   濕度97%
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

[出售] 澳門及香港~舊錢幣...

澳門及香港~舊錢幣... 澳門及香港~舊錢幣, 現在值多少? 大家交流一下...<br />
<br />
澳門錢幣: <br />
1974年 - 20圓 (銀)<br />
1952年 - 5亳 (銀)<br />
1968年 - 1圓 (銀)<br />
1967年 - 5仙<br />
<br />
香港錢幣: <br />
1897年 - 1亳 (銀)<br />
1900年 - 1亳 (銀)<br />
0 0
澳門及香港~舊錢幣, 現在值多少? 大家交流一下...

澳門錢幣:
1974年 - 20圓 (銀)
1952年 - 5亳 (銀)
1968年 - 1圓 (銀)
1967年 - 5仙

香港錢幣:
1897年 - 1亳 (銀)
1900年 - 1亳 (銀)
0 0
閣下樓主有沒有香港1963年同1965年5仙,若果有的話請開價。><~
0 0
小市民苦狀 發表於 2012-1-26 21:00
閣下樓主有沒有香港1963年同1965年5仙,若果有的話請開價。>

要去找找 ! 找到話你知!
因為, 有1袋舊錢幣, 今日只係睇左DD, 抄左幾個年份!
0 0
樓主!
澳門的流通銀幣只有四枚!
1952一圓/1952伍圓/1971伍圓/1974二拾圓!!
0 0
ferriskit 發表於 2012-1-26 21:31
樓主!
澳門的流通銀幣只有四枚!
1952一圓/1952伍圓/1971伍圓/1974二拾圓!!

可能係我抄錯啦...
不過, 除左1967年-5仙, 睇不清楚色澤外, 其他應該...就無錯啦.
0 0
52年的伍角和68年的1圆是白銅,67年斗零.是红铜
0 0
ferriskit 發表於 2012-1-26 21:59
52年的伍角和68年的1圆是白銅,67年斗零.是红铜

謝謝指教...又學多一樣野啦 !

兄台, 想問下點樣整理錢幣,
因為個袋舊錢幣D錢...很髒又退色, 不知道如何打理?
0 0
tweetyvong 發表於 2012-1-27 08:47
謝謝指教...又學多一樣野啦 !

兄台, 想問下點樣整理錢幣,

要洗也不難~~但坃幣是"包漿"的~~~那是一份历史的見證!!
白銅較易做!白銅(銅鋅合金)是氣化性底!可用稀醋酸(食用酸5度以下)浸泡半小時,用牙膏刷就可!!紅銅和黃銅較麻煩!因為表面己生成氣化銅/氯化銅等物質!基本很難去除!因為幣面底版己腐蝕!!
0 0
ferriskit,那銀幣又如何﹖謝謝賜教
0 0
universal 發表於 2012-1-27 10:43
ferriskit,那銀幣又如何﹖謝謝賜教

是什麼銀幣?流通銀幣還是工藝銀幣@@@
銀的氣化性強!多有氣化銀(黑色),大部份銀幣是是銅銀合金!多有氣化銅等物質!!
用弱醋酸(5~8)度!! 若用強酸(鹽醋)會把銀幣急速還原!並把部份銀料溶解,老偷銀的方法!
面上有9度的食用醋!可稀釋的!要看銀的氣化情度!
!"洗澡前"
!"洗澡后"
0 0
ferriskit 發表於 2012-1-27 10:57
是什麼銀幣?流通銀幣還是工藝銀幣@@@
銀的氣化性強!多有氣化銀(黑色),大部份銀幣是是銅銀合金!多有氣化銅 ...

多謝賜教...

整理錢幣...真係一門學問 !
0 0
收藏是一門學問!不是金錢可恒量
0 0
所以要時間去學
0 0
ferriskit 發表於 2012-1-27 20:03
收藏是一門學問!不是金錢可恒量

請問...樓主...有一個銀幣寫住...中華民國三年...即係咩錢尼架...因為係我太婆比我個大囡...我早絃日先見到....
0 0
可能是三年的袁頭吧!民國元年后袁世凯任大總統!當時元/兩並用,圓多是清龍银币,每省各異,成色不均,便着手统一成色和币值,/以袁象為主圖,主币為一圆折合重量七錢角二分,伍角為三錢六,2