11月01日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

[求救]教師求職信

[求救]教師求職信 本人之前已經寄左一輪求職信但無都回音,令我好沮喪<br />
我想問兩個問題, 希望咁多位可以幫幫手解答指教下我<br />
等我可以求職成功啦<br />
<br />
1. 寄求職信你地係寄email定係印封信出黎寄ga????<br />
&nbsp; &nbsp;我之前都係寄email ge, 係咪呢個問題令到無人回&nbsp; &nbsp;:(<br />
&nbsp; &nbsp;我d mail adress 都係教青個資料庫到搵ge<br />
2. 求職信入面稱呼對方戈到, 大家係就咁&quot;致xxxx學校&quot;<br />
&nbsp; &nbsp;定係&quot;致yyy校長&quot; ga??<br />
之前我都係致校長, 怕唔怕睇信ge 其實係主任or 秘書所以有問題??<br />
<br />
多謝大家解答<br />
謝謝
0 0
本人之前已經寄左一輪求職信但無都回音,令我好沮喪
我想問兩個問題, 希望咁多位可以幫幫手解答指教下我
等我可以求職成功啦

1. 寄求職信你地係寄email定係印封信出黎寄ga????
   我之前都係寄email ge, 係咪呢個問題令到無人回   :(
   我d mail adress 都係教青個資料庫到搵ge
2. 求職信入面稱呼對方戈到, 大家係就咁"致xxxx學校"
   定係"致yyy校長" ga??
之前我都係致校長, 怕唔怕睇信ge 其實係主任or 秘書所以有問題??

多謝大家解答
謝謝
0 0
其實我覺得信件點寫佔了少部份原因,你遲遲未收到回音系與招請科目有關,如校方對該科雖要不大,即使你寫再好,寄一百次也如是,所以耐心等候下,或再寄多次吧!每年,一間學校每一科最少收几百封來信,所以有時識人可能會快d,因為百几封,無可能封封睇,有時講運氣...gd luck
0 0
唉....你應該系今年ge 畢業生啦..
我上年都系甘迷茫...
今年更迷d 添...
0 0
某些科目總活在迷網中 如果讀英文就好lu...
0 0
咁快有下一届黎爭飯碗了~~~~好驚aT_T!!!
0 0
我係化學ga :(
情況如何ga???
另外有無人可以答下我戈兩個問題呀??
因為我想寄第二波啦
0 0
MK89 發表於 2012-3-1 17:16
我係化學ga :(
情況如何ga???
另外有無人可以答下我戈兩個問題呀??

最好寫信, EMAIL的話有可以去了垃圾郵件, 白費心機.....
信頭可以寫: 致XXX學校 YYY校長(分兩行) ....寄履歷同求職信外, 如果係今年畢業, 就搵大學導師寫推薦信會好啲, 努力呀 :)
0 0
感謝回覆
0 0
大學教援推薦信太濫,信不得.行政人員還是以求職者成績和品格作為考慮因素,另外就是求職者的臨埸表現如外觀,談吐對求職科目是否熟識...等等.