04月25日 氣溫22°C   濕度98%
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

中央公園停車場擬下月試用 - 澳日

中央公園停車場擬下月試用 - 澳日 中央公園停車場擬下月試用<br />
<br />
&nbsp; &nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;【本報消息】政府公佈氹仔中央公園停車場的使用及經營規章。該停車場共設二千七百二十七個公衆車位,其中輕型汽車車位一千三百四十三個、重型及輕型摩托車車位一千三百八十四個。私家車每小時收費三元,電單車每小時一元。因應居民泊車的實際需要,可變更車位數目。在經營規章公佈後,該停車場可以試用。試用期間普通票暫不收費,月票減收費用。<br />
<br />
&nbsp; &nbsp; 使用氹仔中央公園停車場的收費方式,輕型汽車和摩托車均設普通票和非專用車位月票。營運實體發出的月票不得超過下述數量:輕型汽車非專用車位月票不得超過停車場向公衆開放此類車位的百分之三十,且至少有百分之七十的車位是向普通票持有人開放。重型及輕型摩托車非專用車位月票數量不得超過停車場向公衆開放此類車位百分之四十,且至少有百分之六十車位是向普通票持有人開放。<br />
<br />
&nbsp; &nbsp; 中央公園停車場收費如下:輕型汽車:普通票每小時或不足一小時收三元;非專用車位月票一千元。重型及輕型摩托車:普通票每小時或不足一小時收一元;非專用車位月票二百元。<br />
<br />
&nbsp; &nbsp; 該停車場爭取下月試用,七月正式啟用。<br />
0 0
中央公園停車場擬下月試用

【本報消息】政府公佈氹仔中央公園停車場的使用及經營規章。該停車場共設二千七百二十七個公衆車位,其中輕型汽車車位一千三百四十三個、重型及輕型摩托車車位一千三百八十四個。私家車每小時收費三元,電單車每小時一元。因應居民泊車的實際需要,可變更車位數目。在經營規章公佈後,該停車場可以試用。試用期間普通票暫不收費,月票減收費用。

使用氹仔中央公園停車場的收費方式,輕型汽車和摩托車均設普通票和非專用車位月票。營運實體發出的月票不得超過下述數量:輕型汽車非專用車位月票不得超過停車場向公衆開放此類車位的百分之三十,且至少有百分之七十的車位是向普通票持有人開放。重型及輕型摩托車非專用車位月票數量不得超過停車場向公衆開放此類車位百分之四十,且至少有百分之六十車位是向普通票持有人開放。

中央公園停車場收費如下:輕型汽車:普通票每小時或不足一小時收三元;非專用車位月票一千元。重型及輕型摩托車:普通票每小時或不足一小時收一元;非專用車位月票二百元。

該停車場爭取下月試用,七月正式啟用。
我的微博:http://weibo.com/u/3910558470
生活的美好來源於自身的滿足,人生的道路需要有計划的憧憬。
0 0
停車場有月票機制, 且私家車價格在1000元/月, 對氹仔的車位緊張問題有緩解作用。 除了濠庭目前車位租金較低之外, 中央廣場車位的定價會將周邊較近的租盤價格平均到1000元/月。
我的微博:http://weibo.com/u/3910558470
0 0
一小時收三元都幾貴

等佢壓低D 濠庭個价再搵多個
0 0
3元都係貴,唔好玩啦,唔通3毫先叫平咩
0 0
唔知幾時開始抽月票呢.
0 0
間吾中停下, 吾差在那$1/小时, 街位$2/小时其實係太便宜.
To make great sums of money you first must learn how to lose much smaller sums when wrong. -- Paul Tudor Jones
0 0
如何租氹仔中央公園停車場?,
0 0
jy304532 發表於 2012-3-27 23:20
如何租氹仔中央公園停車場?,

暫時政府還沒有公佈具體的內容, 要等等。
0 0
其實相對來說, 月票定價1000必對濠庭濠景區私人停車場租金有參考作用, 可能帶動同區車位租金上升, 真是好後悔2010年中時濠庭28萬地庫大車位都不買, 而家仲要泊街....
0 0
Jessica 發表於 2012-3-27 14:46
一小時收三元都幾貴

等佢壓低D 濠庭個价再搵多個

吓.........
可能我來自外星,我覺得三元抵到爛....
今晚我先係高土德泊完,仲話九蚊三個鐘係邊到搵.....

該停車場爭取下月試用,七月正式啟用。

地面咩都未整好,原來停車場已經整好啦...
正~~~
施永青:年青人買唔到樓係佢無能
以此邏輯:中原無生意係佢無能.....你遊咩行呀?!
0 0
公子獻頭 發表於 2012-3-28 00:38
其實相對來說, 月票定價1000必對濠庭濠景區私人停車場租金有參考作用, 可能帶動同區車位租金上升, 真是好後 ...

我都有d 後悔, 我上年買入濠庭單位, 諗住停車場個價會因為中央公園車位多供應而下調, 等佢開左睇下d 車位價錢點先再諗買唔買, 家陣睇左公佈完應該無得趺上年九月到而家個價又升左d., 重要馬會門口d 位都會因工程拆埋, 咁個中央公園停車場應該會好多人泊. o個頭d 租金可能又會升一升.
0 0
但係濠庭車位.. 放租放售都多到嘔.. 而家旁邊仲要多千幾個供應, 真係仲有得升..馬會d 人唔會租到入濠庭吧..我都係等緊佢跌..

有冇人知當初買返黎既合約價係幾錢倒?
0 0
kobebrian 發表於 2012-3-28 10:36
但係濠庭車位.. 放租放售都多到嘔.. 而家旁邊仲要多千幾個供應, 真係仲有得升..馬會d 人唔會租到入濠庭吧.. ...

最衰果陣有同學(地產會計)話我知內部價系25,攪到己為是經記食差價而慢了,真是食幾多著幾多整定。
0 0
cc1980 發表於 2012-3-28 10:04
我都有d 後悔, 我上年買入濠庭單位, 諗住停車場個價會因為中央公園車位多供應而下調, 等佢開左睇下d 車位 ...

我前年年尾買入濠庭單位, 舊年年頭買多個同座車位.都系4X万...

當時正常唸系 [停車場個價會因為中央公園車位多供應而下調, 等佢開左睇下d 車位價錢點先再諗買唔買], 但系作為用家最理想都糸車到口系最perfect !!

以當時附近豪景停車場价位比都差左50%...所以長遠都系有上升空間.
{豪景早幾年冇咁多人入伙時都有近似情況)
咁個中央公園停車場應該會好多人泊. o個頭d 租金可能又會升一升.
所以中央公園停車場一開..常理個价會落返多少少...M价可以入
0 0
四十歲退休 發表於 2012-3-28 00:46
吓.........
可能我來自外星,我覺得三元抵到爛....
今晚我先係高土德泊完,仲話九蚊三個鐘係邊到搵..... ...

我其中 2 架手推車都系泊緊泊蕙..2架 total 都糸1600蚊/月