07月25日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

(求問)澳門教師求職步驟,,

(求問)澳門教師求職步驟,, 雖然好似有d遠咁, 但係出年3月大學畢業, 想返澳門搵返教書工作(唔係師範), 請問我攞左畢業證書之後, 返到澳門點先知間學校請唔請人? 定係間間學校都寄信唔理佢有冇公開招人? cv用郵寄定email? 手寫定用電腦打???&nbsp; &nbsp; 一開始問就咁多真係唔好意思,,,,,,<br />
<br />
另外,, 我係物理系畢業,, 但係year1 同2戈陣 大學d化學都係必修, 所以物理化學數學電腦都ok, 唔知澳門需唔需要呢方面ge老師呢,,,,
0 0
雖然好似有d遠咁, 但係出年3月大學畢業, 想返澳門搵返教書工作(唔係師範), 請問我攞左畢業證書之後, 返到澳門點先知間學校請唔請人? 定係間間學校都寄信唔理佢有冇公開招人? cv用郵寄定email? 手寫定用電腦打???    一開始問就咁多真係唔好意思,,,,,,

另外,, 我係物理系畢業,, 但係year1 同2戈陣 大學d化學都係必修, 所以物理化學數學電腦都ok, 唔知澳門需唔需要呢方面ge老師呢,,,,
0 0

建議新年左右好寄信啦, 間間都寄 , 漁翁撒網嘛..

吾使諗請吾人請, 照寄 , 對方有興趣會搵你

求職信可以手寫可以打 , (我系打ge)

加多份cv就ok 啦 .

(你吾系師範 , 請左之后 , 要另外讀多個師範課程)
0 0
如果你可以用英文授課的話, 英文學校需求都几大 , 可以一試
0 0
但係新年左右又未有畢業證書wo,,,要3月先有畢業證書,,咁得唔得ga?
btw,,,唔係英文授課,,, 我諗我都係用返中文教多
0 0
有冇其他師兄可以發表下意見SOSAD
0 0
我估~成績表、自薦信、CV..之類吧??.
0 0
咁請問如果寄信應該寫邊個收?係咪寫校長收?定係主任/副校?thanks
0 0
babymandi 發表於 2013-2-1 15:03
咁請問如果寄信應該寫邊個收?係咪寫校長收?定係主任/副校?thanks

其實你寄CV, COVER LETTER(類似自薦信), 如果有大學導師推薦信可以寄埋...成績表就唔駛勒, 面試先帶啦....
寄俾校長收, 可以係信封面寫明係求職既, 方便校長分類俾相關人士處理
0 0
seraph_ 發表於 2013-2-1 19:08
其實你寄CV, COVER LETTER(類似自薦信), 如果有大學導師推薦信可以寄埋...成績表就唔駛勒, 面試先帶啦... ...

咁如果我吾係讀師範〜係修讀英文專業~咁可以做老師嗎?thanks thanks
0 0
babymandi 發表於 2013-2-2 00:00
咁如果我吾係讀師範〜係修讀英文專業~咁可以做老師嗎?thanks thanks

你照樣寄信去各大學校就得架勒, 如果有補習經驗或語言中心教學經驗就加埋入去, 會好啲....無既都無所謂, 反正入職後你都會去讀返教育補充課程
0 0
seraph_ 發表於 2013-2-2 00:51
你照樣寄信去各大學校就得架勒, 如果有補習經驗或語言中心教學經驗就加埋入去, 會好啲....無既都無所謂,  ...

好丫〜真係吾該哂你丫〜
0 0
大學導師推薦信,,, 係咪一定要用中文/英文寫,,? 因為我個導師淨係識日文同意大利文,,,寫左之後我補個翻譯得唔得ORZ
0 0
MengloveSok 發表於 2013-2-3 02:21
大學導師推薦信,,, 係咪一定要用中文/英文寫,,? 因為我個導師淨係識日文同意大利文,,,寫左之後我補個翻譯得 ...

搵其他導師寫得唔得? 再唔係, 其實唔交大學導師推薦信都得既
0 0
請人主要睇以下幾點:
1. 是否有教學經驗
2. 是否名校畢業
3. 是否有碩士學位
4. 是否在奧物, 機械人, 編程等比賽獲過獎
5. 學校是否缺人
用中文寫cover letter, cv就得, 直接寄校長, 三月期間要寄完, 最好寄二十間以上. 學校是否給你面試機會是很難說的, 物理老師的流動性不高, 如果原來學校沒人辭職, 幾乎不會請新人.
0 0
如果又無教學經驗, 又只係一間外國大學畢業(唔知算唔算名校,,公立大學TOP20算唔算?= =)
又無碩士, 又無參加過比賽,, 不過有同國家航天機構合作過咁,,,,

呢D有冇得加分=^=