09月18日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

“過冷河”新例今日正式生效

“過冷河”新例今日正式生效 <i class="pstatus"> 本帖最後由 2920127 於 2013-4-16 15:52 編輯 </i><br />
<br />
與旧例唔同,新例“過冷河”决定權在僱主。<br />
Cut咭時若僱主唔聲明“<br />
僱主與僱員雙方協議終止勞動關係”,工人一律過冷河(大冷河);<br />
若僱主唔駛工人過冷河,半年内家傭亦不能轉其它工種(小冷河)。<br />
做满合約不受此限。<br />
<br />
<a href="http://bo.io.gov.mo/bo/i/2013/16/lei04_cn.asp?mobile=1" target="_blank">http://bo.io.gov.mo/bo/i/2013/16/lei04_cn.asp?mobile=1</a>
0 0

與旧例唔同,新例“過冷河”决定權在僱主。
Cut咭時若僱主唔聲明“
僱主與僱員雙方協議終止勞動關係”,工人一律過冷河(大冷河);
若僱主唔駛工人過冷河,半年内家傭亦不能轉其它工種(小冷河)。
做满合約不受此限。

http://bo.io.gov.mo/bo/i/2013/16/lei04_cn.asp?mobile=1
0 0
邊度可以睇新例吖?
人生邊度有咁多煩惱,無非系食得唔夠好。
0 0
一早就要咁LA,保障下我地里班僱主,最好三工都無埋...
0 0
咁又唔好, 3工果日咪放佢地假囉, 好彩一日唔係好多日有3工ja.
建議留下您的聯絡電話, 我們會儘快聯絡貴客!
0 0
iris.ip 發表於 2013-4-16 16:16
咁又唔好, 3工果日咪放佢地假囉, 好彩一日唔係好多日有3工ja.

新年3日已經夠多啦~

我都唔明, 清明, 重陽關佢地乜事, 咁都可以有假
0 0
咁過大冷河即係咩意思,我第一次請工人,吾多知規舉!
0 0
係咪在合同期內無雇主允許終止合約,雇員都要過大冷河吖。
人生邊度有咁多煩惱,無非系食得唔夠好。
0 0
(第五)何解。
例如我湊個一歲仔冇餐餐嘔飯,工人就係嘔,嘔足成年,話極吾聽,大冷河嗎可以!還是又是那句"沒有嚴重創傷"就不能?
0 0
datdat 發表於 2013-4-16 18:12
係咪在合同期內無雇主允許終止合約,雇員都要過大冷河吖。

可以咁講。
僱主炒或僱員辞職,都會過冷河。
0 0
malooku 發表於 2013-4-16 17:29
咁過大冷河即係咩意思,我第一次請工人,吾多知規舉!

大冷河指家傭離職後,半年不可再在澳工 作,入境可以; 小冷河指家傭離職後,半年内不得轉做其 它職位,只可做番家傭。
0 0
翾藍 發表於 2013-4-17 11:33
(第五)何解。
例如我湊個一歲仔冇餐餐嘔飯,工人就係嘔,嘔足成年,話極吾聽,大冷河嗎可以!還是又是那 ...

僱主炒或僱員辞職,都會過冷河。

第五係指如果僱員認為僱主以不合理理由解僱佢,佢要向勞工局證明,由勞工局界定。
0 0
2920127@@其實到底都係僱傭成日搏炒至甘麻煩..
0 0
係咪即係,如果合約未滿,僱主炒工人或工人晤做,如果僱主晤肯簽一份聲明書,個工人就半年內晤可以係澳門做野,但入境就可以?
如果僱主育簽,工人就可以另外搵返原來工種既工作?
甘呢條法例都算係保障我地僱主,起碼個工人晤會做幾個月就可以走人轉工.
0 0
如果有發現佢地犯大錯/犯法都一定要告佢或過佢地冷河,否則佢地有恃無恐!!越黎越過份。

佢偷左錢,吾告佢,咁仲會有下一個受害者!!

而家新法例係有做錯事,可以即出合理解僱通知書比佢,然後即剪藍卡,咁就得二日就要離澳,而且不用賠償15天通知金和餘下合約賠償。