11月27日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

中學老師的條件?

中學老師的條件? 想問下如果無師範證書,但係有學士學位可吾可係澳門中學做做老師架?<br />
仲有洗吾洗去澳大讀番個師範證?(我聽人講要)<br />
同買我今年六月先正式畢業,甘應該几時遞交入申請信去學校啊?
0 0
想問下如果無師範證書,但係有學士學位可吾可係澳門中學做做老師架?
仲有洗吾洗去澳大讀番個師範證?(我聽人講要)
同買我今年六月先正式畢業,甘應該几時遞交入申請信去學校啊?
0 0
點解想做教師?
0 0

回覆 #2 chichi1001 的帖子

其實中學個時已經好想,不過大學簡科個時轉左 因為高3個時有d老師的做事方法自己當時吾係甘認同,但後來唸番我吾一定會好以佢地甘,我有我的原則啊~
0 0
咪以爲你一定好過自己以前D老師,:cannothelp: 依傢無青出於藍呢句歌仔唱。
0 0

回覆 #4 贱飞 的帖子

無以爲自己一定好過以前D老師,只係之前有D老師的處事方法自己吾係甘認同.
0 0
如果你想一畢業就搵到較高人工,教師係唔錯的選擇。
不過若你最終目的是做公墓園,咁就千萬不要以教師做跳板,
因為教師一簽約就一年,
免得做了2,3個月唔想做,又走唔到咁就麻煩。
0 0

回覆 #6 chichi1001 的帖子

~原來要簽死一年約,
公墓園都几難考呢?我都係想做老師先,
仲有要吾要考張教師證架&應該几時遞信去學校好?
0 0
有學校聘請你做教師,你就會有張該學年度的教師證,所以教師證唔係考番黎ge,澳門的教師證的性質同學生證一樣。

我估你的意思係指師範專業資格,如果你從沒有修讀過師範專業的課程,
咁在你已經被學校聘請為教師之後,就要去澳大補讀師範課程,讀完之後,
無論你之後去邊間學校任教,你都係一個具有師範專業資格的老師。

另外一種就係在大學時期已經修讀過師範專業的人,一畢業就已具專業資格,咁就不需要再讀。

想成為教師第一個條件就係要有學校聘請你!

至於幾時寄信,通常學校於4月份會問職員是否續約,你可以於3,4月寄信。
0 0

回覆 #8 chichi1001 的帖子

哦哦~原來甘樣~thanks!
0 0

回覆 #5 laoina 的帖子

甘又係,我以前D老師都係麻麻,我地以前水平去競賽都應該好多人欏獎,不過個老師唔掂,浪費我地D人才。
0 0
原帖由 chichi1001 於 2009-2-9 12:46 發表
另外一種就係在大學時期已經修讀過師範專業的人,一畢業就已具專業資格,咁就不需要再讀。

未必呀。要睇你個課程內容是否符合教青局要求先批你架。課程內容或個課程名稱同佢認為有少少出入,佢都可能唔認你有專業架。而且無修實習科就一定唔係專業。
0 0

回覆 #11 y2kannie 的帖子

甘有學校要左我,我再去澳大讀要讀幾耐?
0 0
原帖由 laoina 於 2009-2-27 18:59 發表
甘有學校要左我,我再去澳大讀要讀幾耐?

3年.............
0 0
原帖由 kenny524 於 2009-2-28 09:06 發表

3年.............

學位後教育証書課程是2年的
0 0

回覆 #14 澳門2008 的帖子

2年內日日都要上堂?甘要幾多錢架?

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-11-27 15:57 , Processed in 0.091569 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.