08月01日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

要反工,無工人,要湊bb既媽咪,你地點樣解決夜晚餐飯呀?

要反工,無工人,要湊bb既媽咪,你地點樣解決夜晚餐飯呀? 我呀b一歲, 日頭揾親戚幫我照顧, 夜晚收工同放假都自己湊反, 之前放工都勉強可以煮到飯, 但係而家bb好痴身, 根本無辦法可以煮到飯, 想揾鐘點淨係煮夜晚餐飯, 但係揾極都揾唔到, 而家成日食外賣(bb飯餸就親戚幫手煮), 食到我想C, 請問有無媽咪同我差唔多情況, 請問你地點解決夜晚果餐飯呢?
0 0
我呀b一歲, 日頭揾親戚幫我照顧, 夜晚收工同放假都自己湊反, 之前放工都勉強可以煮到飯, 但係而家bb好痴身, 根本無辦法可以煮到飯, 想揾鐘點淨係煮夜晚餐飯, 但係揾極都揾唔到, 而家成日食外賣(bb飯餸就親戚幫手煮), 食到我想C, 請問有無媽咪同我差唔多情況, 請問你地點解決夜晚果餐飯呢?
0 0
返公司先食...
0 0
返自己媽到或奶奶到...一係就叫外賣...一係搵fd...
0 0
我而家都係早上送仔返托兒所.. 之後就自己返工.. 咁放工就要去攞車去接個仔.. 返到home澎澎聲煮左阿仔的飯仔先(阿仔的食材我會晚上先準備同諗好).. 再見到個雪櫃有咩就煮咩.. 兩公婆都係一兩個送加啖湯水... 大約八點就可以食
衰左唔緊要, 最緊要知衰!
0 0
我都係日頭要返公, 亞仔由bb開始至而家, 夜晚戈餐一定自己煮. 營養好.
0 0
之前通常買外賣同bb一齊食或我媽咪早上整定d餸,我返到屋企整熱或整熟~
依家媽咪退左休,就日日上佢屋企食囉~(媽咪屋企就o係我地屋企樓上)
0 0

回覆 #1 Nanalalalovebb 的帖子

你既情況,可唔可以返你娘家或者奶奶家食呢?
0 0

回覆 #2 fannyma 的帖子

fannyma,你女女好得意呀
0 0
放假買定D也系雪櫃,(瘦肉,排骨,雞扒,牛肋骨,扇貝呢D系主菜,仲有菜就買乾水,用保鮮袋入好先放入雪櫃,可以食一個星期,朝早早D起身,用電爐煲湯,夜晚返到去咪有湯飲,炒個菜,蒸排骨,或者煮咖哩雞扒,黑椒牛肋骨,半個鐘有飯食.
0 0

初為人母尚欠經驗

初為人母尚欠經驗,一般人都會遇到的,如果交工人做,最好家里有老人家可以監視工人工作,請工人可找信譽好的僱用公司便可,另一種是可以交托兒所做,晚上接回家。
0 0
或者焗飯咯,但係都一定要週末買定d料ga,跟住整碟油菜,或者滾個菜湯(記得加片薑)

焗飯:可焗雞飯或排骨之頪,材料就落米時一齊放,還有:瑤柱蒸egg (都係可以隨米蒸ge,不過可能會老d,但係好過食外買)

又或者煮d瘦肉米粉等等咯,你個case如果唔食外買就一定要諗d快既菜式,以及之前個晚一定要有晒材料,諗定晒煮乜...

加油,女人從來都係SUPERWOMAN,而且你既case好多人都係咁,bb好快大,到時你會唔會咁辛苦
0 0
我而家無返工,成系有時網上做D野,但系一個人湊歲幾既仔,都煮唔到飯食,因為個仔我一入廚房佢實要入埋來搞搞震,好危。

所以我中午果餐都系隔夜或朝早整定,晚黑果餐就等女女放學或者老公放工。
0 0

回覆 #4 KatherineChan 的帖子

咩你吾係有工人咩?
0 0
各位媽咪, 多謝晒你地既解答, 我覺得你地真係個個都係superwoman ar, 我都要努力向你地偷師先
Katherine你超勁呀, 放工接埋仔, 煮埋bb&大人飯, 8點就食得, 真係要比10個勁你呀!
豬仔妹, 我媽咪&99都幫唔到我架, 我要自己搞掂.
eva88&想想, 你地提議既方法都好正呀, 唔該晒 ^^
澳門淘寶, 我既case同你exactly一模一樣, 我一入廚房, 個仔就跟住入泥囉.
0 0
我都係放假買定d餸

放工接左個女返屋企就拿拿淋開始煮飯,我通常7點就有得食

如果bb痴身就等佢訓左後整定d材料,第二晚就同飯一齊蒸,如果要炒的就等老公返來就開火落鑊炒,咁都好快有得食,但點都要前一晚準備定先,咁就快好多,方便好多

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-8-1 13:44 , Processed in 0.079695 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.