07月23日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

氣管炎....

氣管炎.... 仔仔岩岩個禮拜都係氣管炎....食左一個禮拜藥啦...<br />
有好左既, 但係到今朝都仲係咳, 不過就無之前咁嚴重喇<br />
係聽落去 咳有痰聲啦...唔係咳得好密<br />
唸住放工同佢去睇多次醫生, 睇下點....<br />
<br />
有無d咩湯水可以煲下佢飲等佢情況快d好呢..?<br />
小朋友咳...真係手尾好長...有無咩良方呢..!!<br />
<br />
thanks o...
0 0
仔仔岩岩個禮拜都係氣管炎....食左一個禮拜藥啦...
有好左既, 但係到今朝都仲係咳, 不過就無之前咁嚴重喇
係聽落去 咳有痰聲啦...唔係咳得好密
唸住放工同佢去睇多次醫生, 睇下點....

有無d咩湯水可以煲下佢飲等佢情況快d好呢..?
小朋友咳...真係手尾好長...有無咩良方呢..!!

thanks o...
0 0
今日呢區咁靜既...梗係個個都放假啦...!!
0 0
係呀~~放假既時候,大家都少d上黎架!
樓主,咁你仔仔幾大呀?
一開始就係氣管炎?係e生話架?
0 0
仔仔就來14個月啦... 係呀, 係醫生話我知佢氣管炎架...
開頭有發過燒啦, 跟住咳得ok利害...跟住係氣管炎囉...
唸住佢好得八八九九, 尋晚又發燒....

唔知關唔關我尋晚燉左川貝佢飲, 所以d痰吐唔到出來
跟住今朝五點幾哥次, 逼佢飲水, 佢嘔左一pat痰出來之後就訓到覺喇
0 0

回覆 #1 Blueblue~ 的帖子

仔仔仲有無感冒同鼻水...暫時要戒口, 飲多d暖水...
0 0
感冒 同 鼻水 都收晒架啦....不過就仲有d咳, 係有痰就咳兩聲咁
所以唔係咳得密

唉, 不過尋晚又燒囉...所以我今日都超攰..
又開始feel到自己開始病...
0 0

回覆 #6 Blueblue~ 的帖子

係咪好多痰kat住喉嚨度...可能係咁樣影響到...唔好食粥先, 米氣到肚難退燒同好快又燒返....
0 0
我唸可能係尋晚比左燉川貝加少少蜜糖佢飲...所以d痰就積左出來, 佢又唔識吐
攪到燒掛....不過五點幾嘔晒d痰出來之後, 又好似無咩野, 今朝就無發燒
不過又擔心唔知有無攪到喉嚨發炎番....

唔知臭b今朝點哦, 一陣打電話番去再問下
0 0

回覆 #6 Blueblue~ 的帖子

bb 一病開抵抗力係差d,
好似就o黎好番晒,
但轉頭又病過~
真係好傷神架~

妳有冇得請病假休息o下呀?
因為妳都唔夠訓,
好易捱病架!

bb 今日發燒同咳咳~
係咪低燒呀?
咳真係好麻煩架~
我bb 都係有痰所以有時咳兩聲...
宜家食緊衛生局開o既化痰藥水~
食o左5日啦~
好o左好多,
只係半夜都有幾聲痰咳...
我都想知點先可以完全冇咳呀!
0 0

回覆 #9 胡貓 的帖子

我無呀, 我要番工...haha, 無咁多假請哦..
不過我就真係唔夠訓, 因為尋晚直頭無訓過咁制

bb係今朝零晨哥陣燒過...有咳囉..
其實佢都係接近好架啦, 臨緊有咩計仔可以同佢斷尾
食左成9日西藥啦, 究竟應該要繼續食落去..定轉下煲下湯水好..
好傷頭腦哦
0 0

回覆 #10 Blueblue~ 的帖子

我bb 都食o左好多日藥啦~
冇計.... 有病又點可以唔食藥呢?
今朝好大風, 我幫bb 著o左4件衫仔!
托兒所ee 即時同佢除o左件外套..... 話太多衫喎...
宜家bb 有兩聲咳, 真係唔可以再凍親佢架!
0 0
無呀...岩岩打番去問個工人...仔仔成朝都無聽佢咳過, 暫時都ok..
我煲左無花果瘦肉水比佢飲...

希望佢快d好番啦...如果佢今日都ok, 聽日就可以番番托兒所啦
0 0
千萬唔好比bb 吹風再凍病呀!
如果佢聽日番番托兒所,
一定要幫佢著多件衫仔啦!

希望妳今晚開始有覺好訓啦!
Take care!
0 0
haha..thanks o..
我都希望我今晚可以有覺訓, 我真係好掛住周公哦~~

bb氣管炎真係幾常見,又幾手尾長....
0 0
慧慧..... 我想問下面呢兩個湯我仔仔飲唔飲得架..?? 我上網睇佢話對預防咳嗽, 氣管炎同哮喘都幾好架喎...

1. 羅漢果瘦肉湯
   半個羅漢果;陳皮半個;瘦肉半斤煲1個小時或2個小時(時間長一些就沒這麼涼性,因為羅漢果還是比較涼的)。
    這湯全家都可以喝,如果你想全家喝,就改為1個(3個人)或2個(6個人)羅漢果。

2. 羅崗橙燉湯
     洗幹淨羅崗橙,是完整的一個。不用削皮不用切開。就是完整的一個!
     用燉盅放1碗半水,一個橙,十片瘦肉;加2片姜。燉1個半小時----- 2個小時。
     喝的時候一定要加點鹽才好喝,要不然小朋友會不喜歡喝的。
     羅崗橙是廣東這邊當地橙,如果買不到就買江西橙。但一定不能用進口橙,因為進口橙表面有防腐處理,不能用!

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-7-23 09:38 , Processed in 0.168544 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.