12月22日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

有幾多個媽咪依足勞工假比工人放假呢?

有幾多個媽咪依足勞工假比工人放假呢? 雖然法例規定每年有10日勞工假,但是,每次自己放假等於無放,湊仔兼做家務,反而工人就舒服,真是有假放。唔比佢放又要補錢或補假,真是難取捨。<br />
各位媽咪,你地有無比工人放勞工假嫁。輪班工作的媽咪,如果法定假期果日要開工,咁是唔是要補假或補錢呢?<br />
<br />
[<i> 本帖最後由 jasvan 於 2010-2-23 15:12 編輯 </i>]
0 0
雖然法例規定每年有10日勞工假,但是,每次自己放假等於無放,湊仔兼做家務,反而工人就舒服,真是有假放。唔比佢放又要補錢或補假,真是難取捨。
各位媽咪,你地有無比工人放勞工假嫁。輪班工作的媽咪,如果法定假期果日要開工,咁是唔是要補假或補錢呢?

單選投票, 共有 270 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
0 0
我個工人鍾意返工多過放假,希望賺多些,多數比佢選擇放唔放
如果唔放,就補錢比佢,
唔放梗係要補錢/補假啦, 你都唔想你老細要你OT一日又咩都唔補掛?!
0 0
我會跟足法例俾佢放~~~

想問下d唔俾放假又唔補錢ge mami... 你個工人冇問題ge咩? 佢地應該知道有得放/有補錢ga wor~~
Baby Lincoln was born on 1st of March 2009.
0 0
強制性假期都係10日左右, 湊細路真係幾悶架, 俾佢地放下, 大家開心
0 0
放足,連聖誕節都放埋.
見少啲,煩少啲.開心啲.:紅牌:
0 0

回覆 #5 philips 的帖子

我都想做你個工人呀!
0 0
我都知,所以每星期一定會放佢一日,等佢refresh一下再來過。但強制性假期就未必一定可以當日放,好似今個農曆新年,我都是比佢放到初二,初三成村人來拜年,忙到七彩,咁我就會補假/錢囉。有時想趁澳門假期去下香港,咁就唔比佢放囉。

原帖由 minidora 於 2010-2-19 10:05 發表
強制性假期都係10日左右, 湊細路真係幾悶架, 俾佢地放下, 大家開心
0 0
不過,看來澳門的MAMI都好依法,有75%的人都跟足法例來做。
0 0

回覆 #8 jasvan 的帖子

你應該分開問.每週 1日假,一定放.但強制性假期,不代表父母都一定有假放.但2者都會補錢.
0 0
我自己同埋屋企人全部都係印印, 但冇一個工人同我地提過話要個10日假啊, 已經做左兩年呢~~~只有每星期一日例假同7日大假呢~~
0 0
我自己同親戚的工人都無放呢d假同補錢.. 都只係一個月4日假, 唔放就補錢...
0 0
原帖由 jasvan 於 2010-2-19 14:31 發表
我都想做你個工人呀!

E份工我做咗足足三年啦,當然係好過打份牛工,不過....我係辛苦命,寧願打份牛工.所以我轉咗工唔留係屋企啦.
你做我工人,我邊請得起你呀,唔好玩我啦

講真,我屋企三口之家,二房一廳之中我地三個人訓一間房,工人自己一間房.
小朋友都三歲半啦,佢有咩做啫.直頭係ENJOY份工啦下.但又唔請工人唔得,真係煩.
0 0

回覆 #9 calmdowna123 的帖子

佢地直頭不知幾中意以錢補假TIM,
但我一定唔會,我反而好多時都勁想勁想佢no pay leave,(因為好多時我屋企都唔需要有工人都得)但如果咁樣做又好似好衰咁.
0 0
我一直都係一星期一日,唔放就補錢,另外果10日就無架,亦無補錢或假,我之前個工人都知有呢10日假,不過佢無同我計,每個月都係比2500,但係佢做得好開心,買嘢食都會買埋比我食,比返錢佢都唔要,可惜佢屋企人有事,所以迫住要走,不過自問我都對佢唔錯架!
0 0
想知道,唔補錢又唔補假的媽咪,你地工人的國藉是物野呢?菲律賓,越南定是印印。
另,會唔會擔心佢地去勞工局投訴呢?