08月28日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

請辭信點寫

請辭信點寫 部門轉部門的請辭信點寫 ga ....
0 0
部門轉部門的請辭信點寫 ga ....
0 0
致XXX局局長閣下:
    本人XXX,職級,因考到XX部門XX職位,想有更好的發展空間,辭掉現有職位,轉往XX部門工作,感謝局長閣下給予工作機會,希望本人辭職不對部門構成重大影響,敬希批準!
   順頌鈞安!!
                              XXX
                            XX年XX月XX日
差吾多系咁拉....同私人工同無分別...不過公職部門互轉需要有報到憑證,所以要講轉往邊個部門...
0 0
wa...咁直接ga咩?連客套話都唔講ga?
同埋我都想知..如果係考到第二個部門或者其他公司~
請辭信係咪都要交代埋?
我意思係~~口頭話佢知轉邊~封信唔寫~
0 0
原帖由 婷一亭+520 於 2010-2-23 21:18 發表
請辭信係咪都要交代埋?

唔得ga , 因為如果想公職連住唔斷ge話
你需要寫埋係原來部門之最後工作日係幾號 , 然後幾號轉去新部門 , 再等上頭批準
到時你走時佢會出一份報到憑單比你攞去新部門報到
0 0
原帖由 婷一亭+520 於 2010-2-23 21:18 發表
請辭信係咪都要交代埋?

請辭信真係咁寫架~~
0 0
請辭信係咪都要交代埋?

客套說話??有啊...
"感謝局長閣下給予工作機會,希望本人辭職不對部門構成重大影響",呢句已經系拉..
講多d客套話你米一樣要走...不如講中要點就夠拉...

封信一定要寫,你有無睇我所講的,你要轉第二部門,需要報到憑證,否則就好似boom123兄所講,
會斷公職時間...
0 0
係唔係都耍起碼兩個月前通知架?
0 0
原帖由 MSAR 於 2010-2-25 12:10 發表
係唔係都耍起碼兩個月前通知架?

睇下你咩合同囉 , 散位一個月 , 編制外兩個月
如果佢肯放你都唔洗等咁耐ge~~
0 0
已收蔵....

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-8-28 09:01 , Processed in 0.108448 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.