10月21日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

澳門流動社區  ›› 戀愛婚姻  ›› 好媽咪俱樂部  ›› 【食療篇】  ›› 封存  ›› 小腸氣

小腸氣

小腸氣 細仔上週發燒出牙仔好煩躁, 連燒三天不退, 最後睇醫生時發現有小腸氣, 現已轉介山頂跟進,但要明天才睇醫生. 好担心.......想請問有無乜要注要 ?
0 0
細仔上週發燒出牙仔好煩躁, 連燒三天不退, 最後睇醫生時發現有小腸氣, 現已轉介山頂跟進,但要明天才睇醫生. 好担心.......想請問有無乜要注要 ?
0 0

回覆 #1 ok1386 的帖子

公起你呀, Ok 媽, 好耐無見!!! 2位小朋友點呀?! 你身體好嗎?!

我諗而家最好就係睇實佢, 等佢退燒. 細仔幾大個? 我細女又係燒咗成個星期都唔退燒, 最後都係揾到mami 區教路, 塞肛完, 3小時如果仲係未退燒就用退燒水, 用完退燒水又唔退燒用塞肛. 記得每個鐘要量體温. 我用呢個方法一日之後終於退咗燒.
0 0
原帖由 dragonsue 於 2010-5-11 11:59 發表
公起你呀, Ok 媽, 好耐無見!!! 2位小朋友點呀?! 你身體好嗎?!

我諗而家最好就係睇實佢, 等佢退燒. 細仔幾大個? 我細女又係燒咗成個星期都唔退燒, 最後都係揾到mami 區教路, 塞肛完, 3小時如果仲係未退燒就用退燒水, ...

我好耐無上來啦, 細的九個半月啦. 我生個時有通知你, 不過可能你不在澳門呢.....HE....

時間過得好快...你呢...細女都差不多二歲吧. 真開心....

細仔現在燒已經退了, 但明天要去睇小腸氣, 好担心, 唔知要唔要做手術, 始終太細啦. 所以上黎問下邊個媽咪有經驗賜教下.
0 0
原帖由 dragonsue 於 2010-5-11 11:59 發表

我諗而家最好就係睇實佢, 等佢退燒. 細仔幾大個? 我細女又係燒咗成個星期都唔退燒, 最後都係揾到mami 區教路, 塞肛完, 3小時如果仲係未退燒就用退燒水, ...

係最小一定要相隔4個鐘~~~用錯左好危險架~~!!~
0 0

回覆 #3 ok1386 的帖子

擔心唔黎~~睇左醫生先..因為如果小問題~~係唔洗做手術架~~

如果真係要做..都唔好太擔心...小朋友既復原能力好強..好快會無事~
0 0
小肠气多数都要手术的,也只不过是小手术,不过耽误了小朋友很很痛的,也会有一定的危险的,所以要是确诊,还是早点做好点!
0 0

回覆 #4 happymjm 的帖子

我諗係退燒水唔同... 我就係有一次四個鐘後才用退燒水又燒, 醫生開的退燒水會教點用的..
0 0

回覆 #3 ok1386 的帖子

有架有架, 我有收到你sms, 好開心收到你的message, 不過果陣時我不在澳門. 我大女會九月入學, 我會多D時間在澳門.

希望你細仔快D好番, 唔好太擔心, 一定會好快好番.
0 0
注意患兒有無哭鬧,注意大便情況,重要看看小腸氣突出部分會晤會缩吾返入去,同埋越來越大!如果有甘的情況就要看急診!
0 0

回覆 #7 dragonsue 的帖子

因為你咁講....唔知既人人入黎睇到...以為每種都係咁用先叫正確咁就危險啦~~

但你個種係醫生叫你既....醫生都係按你既小朋友既情況而教你點用...唔能夠用係每個小朋友身上啊~
0 0
多謝咁多位關心. BB 今日一D 腫脹都沒有, 好正常, 仍都今日睇完醫生啦, 係個葡國醫生, 見醫生個一刻, 他只係叫姑娘問我有BB有乜事, 我話係小腸氣, 咁他二話不說話你想幾時做手術, 我好奇問不用檢查嗎? 他就幫BB 左摸右摸然後話小腸氣要做手術, 但他會轉介我去另一醫生做, 若我接受可幫我BOOK 做手術的醫生排期,若我唔認同話叫我走得喎. 唉...咁的醫生都有.

我現在由他BOOK 了醫生, 睇下到時點先. 另外, 會想係鏡湖同香港幫他睇一睇.
0 0

回覆 #11 ok1386 的帖子

如果係鏡記特約, 每逄星期4, hk楊重光e生會應診...
0 0

回覆 #12 豪媽 的帖子

豪媽多謝你上次提點,我個仔上個月係鏡湖做著手術,手術非常成功.
0 0
OK媽....細b而家點呀??....不如去豪媽介招既kw楊醫生啦睇多次先啦!!
0 0
  我BB都有小腸氣架, 請問是否一定要做手術架?

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-10-21 06:45 , Processed in 0.076952 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.