09月16日 氣溫   濕度
 註冊 | 忘記密碼

澳門流動社區 CyberCTM.com

請問如何考潛水牌?

請問如何考潛水牌? 如題.迷上潛水,但無牌很多潛點都去不了.邊位知道在澳門如何考潛水牌?幾錢?是否很難考?<br />
謝謝
0 0
如題.迷上潛水,但無牌很多潛點都去不了.邊位知道在澳門如何考潛水牌?幾錢?是否很難考?
謝謝
0 0

回覆 #1 cll 的帖子

港務局有業餘潛水員課程, 一般在每年夏季開班, 課時唔短, 必須辦公時間報名, 聽講由於價錢唔算貴, 所以每次都好快滿額, 先要通過游泳測驗, 之後上堂理論, 器材, 泳池實習, 聽講最後幾堂還會出海到萬山群島一帶實戰, 課程並非幾日速成班那種, 如果想要幾日的速成班可考慮往東南亞國家考牌

http://www.escola-pilotagem.gov.mo/c350_c.html
0 0
謝謝.我就是喺沙巴玩咗個體驗潛水,發咗張certificate.條友呃我話係international,點知我攞住去第二個島玩潛水時,人地話嗰張嘢唔qualified,激死我.
0 0

回覆 #3 cll 的帖子

體驗潛水只係教練帶住去玩一次, 張cert頂多係証明你玩過, 當然冇qualified的作用啦, 要考就考PADI 個d啦, 同埋都有唔同級數之分, 都要一級一級考, 例如入門級就唔可以玩夜潛
0 0
咁想問吓...近視...帶con...可唔可以..潛水架...
0 0
原帖由 sylvialei 於 2010-7-13 16:42 發表
咁想問吓...近視...帶con...可唔可以..潛水架...

無記錯可以, scuba diving 要求其實唔係好高, 只要你可以係水到十分鐘唔死就得
0 0

回覆 #5 sylvialei 的帖子

應該冇問題

今日睇旅遊雜誌, 見HK係今個7月16-18有個潛水展, 有潛水用品, 酒店渡假村等參展, 好似還有Early Bird Discount比人預早報名, 過開去HK不仿睇下
http://www.divingandresorttravelexpo.com

講開潛水, 又順便講下雜誌份文章的數據, 原來香港有成30多萬人持有潛水牌照, 即約 4% 人口, 估唔到咁犀利, 其實香港都有不少潛點, 都幾方便香港人放假去玩呢
0 0
慈幼(小學)隔離(金玉滿堂斜路上第一個街口轉右), 都有間野有得學潛水, PADI認可
0 0
最大問題係我游水麻麻,政府收生要求係踩水5分鐘.
0 0
仲有邊到可以學到 ??
0 0
去慈幼隔離個間問下吧, 本澳好多人都係個度學, 政府個課程都係佢教, 老細幾好傾, 佢地個度教既係PADI 既課程, 你可以去搵佢了解下先..

帶con都可以潛, 我都係帶con既, 不過要清鏡個陣可能就要小心d, 因為驚你隻眼有水的話雙con甩就pk...所以我自己都係用有度數既mask

另外澳門都仲有位業餘既啊sir教潛水, 佢發既牌係NAUI牌, 但佢好似唔係成日開班的
0 0
澳門缺乏這方面的資源,在澳門學不是太好,最好係過香港或旅行(泰國,菲律賓,馬來西亞,很多都有中文教練的)學,三至四天就可學成.而且時間都很彈性的
0 0
原帖由 sylvialei 於 2010-7-13 16:42 發表

有近視用的潛鏡,帶con無咁好的
0 0
原帖由 cll 於 2010-7-28 16:23 發表
最大問題係我游水麻麻,政府收生要求係踩水5分鐘.

國際上是有這個要求的,但外面一般都不跟的.澳門因為是非謀利形式教學,所以會嚴緊些

Archiver|澳門流動社區 CyberCTM.com

GMT+8, 2014-9-16 08:50 , Processed in 0.107815 second(s), 6 queries , Gzip On, Xcache On.