我的收藏
版主
申請
開區
申請
童顏
加入日期:2010-10-25
流動積分:56
查看 3565 回覆 18
按讚 0 按彈 0

Cloud Computing

• 想問問你地的公司開始轉用cloud computing未? 朋友擔心因為轉型而會被裁員...

0 0
  • 逆襲之卡洛 2011-4-20 10:10:42

你邊間公司咁先進 /

• cctak319 2011-4-20 13:44:30

有 ctm 幫手, 10 年都唔洗愁

• 逆襲之卡洛 2011-4-20 16:07:47

樓主, 教下我 ~ 我唔識

• 童顏 2011-4-23 00:57:48

他是香港公司的,但佢想了解吓澳門係咪都係會咁,開始轉呢個方向發展,減省資源。

• 逆襲之卡洛 2011-4-23 21:34:49

我唸你要為澳門ge IT 界 提供相關的培訓課程

• DerekKK 2011-4-25 14:58:09

首先要澳門CTM加快本地網速, 又要平.......不過我想5年後應該好多人用......起碼你公司的AD, DNS, File, Email system和client 的office 全部吾要, 全部都用Microsoft 澳門Data Center 提供的. 人頭收費......開個電腦Desktop 就有晒office 365 shortcut icon, 但連到遠端的. File 就用sharepoint 攪點. 我都試緊...

• hei99 2011-4-26 16:59:51

除非公佈 ctm 同 microsoft 合作搞你講果堆野. 個 data center 真係 local.

ctm 仲要再減水喉費.

不然完全不會考慮.

澳門出哂名對外頻寬唔夠. 出國又唔穩. 有時又突然高 ping.

推哂出街 完全係搵自己笨.

剩係條100M METRO E 個個月收幾皮. 都夠哂請人買機.

• nelly1394 2011-4-27 00:46:12

其實已經唔少大機構用緊cloud~

• 蛇哥 2011-4-27 00:50:16

回覆 #9 nelly1394 的帖子

請問係自己開發, OR買service 黎用??
    any more details about Macao Cloud?
    Thanks

• nelly1394 2011-4-28 01:02:17

都係買現成既多,因為cloud除左d main features如cost optimization之外,其實亦產生左一連串資安管既問題,所以長遠自行開發未化算之餘吃力不討好

而其實普遍開始用cloud既,一般都已經行左一段時間既virtualization先

• 蛇哥 2011-4-28 01:26:51

回覆 #11 nelly1394 的帖子

thanks

想問下會有邊D service provider 可以選擇呢?
    或者所知澳門用開邊間?
    Amazon ...and etc...?

• nelly1394 2011-4-28 11:24:40

我既意思係買現成既solution 成個host係自己既data center到再configure好咁..... 你都知.. d大公司唔會將自己point of failure咁輕易外判出去...

• hei99 2011-4-28 12:45:00

邊間大公司咁傻仔?...

又慳唔到水電風火, 軟硬件個 cost, 無端端仲加多層野年年俾人收錢.

定係個老細吹水, 用緊 vmware virtual 幾部 server 就叫自己用緊 cloud.   

• nelly1394 2011-4-28 13:15:05

回覆 #14 hei99 的帖子

其實cloud唔係咩新鮮事, 10年前香港IT縮水哥陣都已經有開始講緊... 目的就係省錢...

好多人以為做左一定既virtualization就以為係cloud, 其實背後點樣用唔同既approach係唔同情況下做到HA, FT, 點樣可以將一堆blade 做cost optimization, 唔好單一系統佔左整套server資源, 點樣可以charge back番user dept, 點樣可以無咩performance deduction下做backup cloning等 (呢d只係一少部分features)..

其實澳門IT幾呢年已經發展得快左唔少, 但都只局限係資源比較充沛既大公司內.