我的收藏
版主
申請
開區
申請
angelalady
加入日期:2010-8-12
流動積分:1172
查看 2172 回覆 32
按讚 0 按彈 0

請問krabi(喀比/甲米)同曼谷酒店,唔知邊間好d?

• 請問krabi(喀比/甲米)同曼谷酒店,唔知邊間好d?

打算8月去旅行,請問有沒有人住過krabi這個酒店-----PIMALAI RESORT & SPA
    http://www.pimalai.com/en/index.asp

請問是否真的好多MONKEY? 要坐船是否真的不方便? 可以租車嗎? 還是SHERATON KRABI BEACH RESORT 好D?  http://travel.yahoo.com/p-hotel- ... rabi_beach_resort-i

另外,還想問去BANGKOK住邊間酒店好,要求房間靚,早餐好.....
    本人心水是:  1) MILLENNIUM HILTON BANGKOK , 2) MARRIOTT RESORT & SPA, 3) BANYAN TREE, 4) DAVIS
    希望是HK1100以下一晚, 交通上7分鐘有公交車站如BTS都可以接受.

唔該哂

0 0
  • caracol 2011-5-23 11:43:40

邊間酒店好難講,有人中2金碧輝煌,有人中2 簡簡單單

MONKEY?! aonang beach個條街有個人帶隻MONKEY叫人影相

我見tiger tample 同個唔知咩island d monkey都週街走

有租車同電單車

坐船..... 佢d beach都有碼頭gar 喎.....方唔方便我就唔識講

• angelalady 2011-5-23 12:14:22

原帖由 caracol 於 2011-5-23 11:43 發表
    邊間酒店好難講,有人中2金碧輝煌,有人中2 簡簡單單

MONKEY?! aonang beach個條街有個人帶隻MONKEY叫人影相

我見tiger tample 同個唔知咩island d monkey都週街走

有租車同電單車

坐船..... 佢d beach都有碼頭gar ...

唔該哂,您講得都有道理^^......個人主要係帶d小朋友去hea同join local tour....
    因為pimalai間酒店係國家公園,所以有人評有monkey成日出沒
    上次您去有什麼好玩呀?有什麼好推介(食,visit tour....)
    唔該^^

• Fantasy 2011-5-24 14:59:02

我住過尼間, 位置幾方便, 環境都唔錯, 幹淨, 價錢又抵, 早餐都OK
    http://www.agoda.com/asia/thaila ... aradise_resort.html

krabi 而家好似多左好多酒店選擇, 應該有好多都唔錯

• angelalady 2011-5-25 17:51:37

原帖由 Fantasy 於 2011-5-24 14:59 發表
    我住過尼間, 位置幾方便, 環境都唔錯, 幹淨, 價錢又抵, 早餐都OK
    http://www.agoda.com/asia/thaila ... aradise_resort.html

krabi 而家好似多左好多酒店選擇, 應該有好多都唔錯 ...

睇咗啦^^都好得wor......
    不過我訂個間PIMALAI 有3+2,平時最平都要1700一晚,所以好似好抵咁,但就真係唔方便,原來由KRABI機場去再轉船要成2個多小時, ........不過同D 朋友主要係HEA,所以大把時間都OK WOR,主要原因係間酒店要有靚海灘

依家好努力SEARCH緊LANTA可唔可以自駕 ......我好鍾意自駕遊.....

可否分享上次您去KRABI的情況?有沒有油雞

• caracol 2011-5-26 17:45:38

krabi 都唔細,由機場到ao nang 飛的好像要30-45min
    ao nang去krabi town都要30 min

唔覺有油雞喎.... koh chang d 油雞就勁正

去問local tour啦,玩黎玩去都係玩個d野, 有個咩esmeral pool幾靓,同個天然溫泉

krabi low season d hotel 比其他island平,你住1700一晚我就唔識啦

我上次去都係住d2送1,3送1,計埋都係$3XX 1晚

再住pool access都係幾百搞掂

krabi過千既hotel 我都唔會search, 所以幫你唔到

• angelalady 2011-5-26 22:25:44

原帖由 caracol 於 2011-5-26 17:45 發表
    krabi 都唔細,由機場到ao nang 飛的好像要30-45min
    ao nang去krabi town都要30 min

唔覺有油雞喎.... koh chang d 油雞就勁正

去問local tour啦,玩黎玩去都係玩個d野, 有個咩GA-100A-9A幾靓,同個天然溫泉

krabi ...

Caracol,您誤會啦.....我個係安運BOOK GE PACKAGE ,4程機去KRABI(仲可以免費停留曼谷),6日5夜(3+2),HK56XX(不包稅),其實平均仲平過SHERATON2+1........AGENT都話依家可能D人唔去日本,去泰國D人多咗,連曼谷都沒有以前1+1,2+1的優惠
    依家同幾年前比真係貴好多........
    其實我用了很多時間找到這間酒店後才知道要成2個幾鍾入去,不過好煩唔想再找酒店,而且3+2就選了這間,希望無後悔
    THAILANDFANS有個網友都幫我找了一些油雞,佢好得去了KRABI 10次 ..........但仲未知KOH LANTA自駕問題,不過最後我會再問酒店或KARBI CAR AGENT,希望佢地會回覆我(其實我send咗2次email去問酒店,佢都未覆我)........

• Fantasy 2011-5-29 11:55:57

我冇自駕呀, 都係包車去waterfall hotspring, crystal lagoon, town one day tour, 有人代勞中途可以休息下都舒服的, 個次都冇寫遊記, 網上都已經有好多資料啦

唔同位置有唔同feel的, 好似Railay Beach 個邊咁, 睇agoda見個邊得幾間酒店, 初時以為個到好靜, 但原來個到有好多簡簡單單的住宿, 同樣係對住海灘, 都可以係好hea, 又可以睇下周圍d人玩攀石, 鍾意又可以玩下水上活動, 都幾得意

• WASABI_@ 2011-5-29 18:07:46

可以上泰友參考下d油雞....
    我好多時去都係住d比較平的酒店...

• caracol 2011-5-30 09:30:18

e + 真係去邊都貴過g前

我睇bkk 仲有1+1,2+1優惠呀~ 不過就唔知係咪你住個d

• WASABI_@ 2011-5-30 17:40:29

如果想book1+1&2+1個d酒店...
    你可以去睇睇新哥個個網呀...佢好多酒店都有promo

http://www.suntravel.com.hk/hothotel_bkk.html
    我係le到book開..但要先入錢

• angelalady 2011-5-31 17:25:45

原帖由 WASABI_@ 於 2011-5-30 17:40 發表
    如果想book1+1&2+1個d酒店...
    你可以去睇睇新哥個個網呀...佢好多酒店都有promo

http://www.suntravel.com.hk/hothotel_bkk.html
    我係le到book開..但要先入錢

OK WOR D價錢,我以為自己係格價專家,原來一山還有一山高

不過好可惜無我想住的2間酒店(MARRIOTT,  MILLENNIUM HILTON),不過我之前已比較過4間訂房旅行社,最平都係LE間    http://www.wincastle.com.hk/    可以大家交流下,係澳門有旅行社代訂,不另收手續費......

• angelalady 2011-5-31 17:32:32

原帖由 caracol 於 2011-5-30 09:30 發表
    e + 真係去邊都貴過g前

我睇bkk 仲有1+1,2+1優惠呀~ 不過就唔知係咪你住個d

就係無LOR,激死人 .......
    無計啦,想帶D細路坐船過河,所以2間酒店都選了RIVERSIDE,其實我就一般LIKE,因為D房唔係超靚,咁GE價錢其實可以住間酒店D房靚D,大D又平D......算啦,您估仲係以前單身咩,最緊要方便SHOPPING咩

• angelalady 2011-5-31 17:37:28

原帖由 Fantasy 於 2011-5-29 11:55 發表
    我冇自駕呀, 都係包車去waterfall hotspring, crystal lagoon, town one day tour, 有人代勞中途可以休息下都舒服的, 個次都冇寫遊記, 網上都已經有好多資料啦

唔同位置有唔同feel的, 好似Railay Beach 個邊咁, 睇a ...

其實包車都唔錯,我想應該會去睇下D環境先,之後再作決定,我相信有差不多10次SAMUI自由行同自駕經驗,應該難唔到我地

我會打算JOIN LOCAL TOUR,去到再問AGENT有什麼TOUR適合小朋友玩

• WASABI_@ 2011-5-31 20:11:31

有冇睇過BOOKING.COM個價?
    可能仲會平D