我的收藏
版主
申請
開區
申請
kookinwa20
加入日期:2006-11-10
流動積分:2327
查看 4702 回覆 33
按讚 0 按彈 0

綠巴10B司機惡劣駕駛態度,飛站飛上癮?

事緣今天中午1:13分本人乘坐綠巴10B,司機將車駛到祐漢市場街後,
    看到有兩個乘客揮手截車,司機看到此情況下,竟離譜得在沒停下車情況下開了一下門,然後立刻關門就駛走,
    既然你沒意停下車讓那兩個人上車,為什麼仍假意開一下門就駛走呢?好玩嗎?
    到長壽馬路後,乘客已預先按落車鐘要在長壽馬路下車,可惜司機仍然飛站,
    經乘客多番提醒後,他於是把車停在坊眾學校門口讓我們3位乘客落車,
    但司機竟然在所有乘客沒有完全下車後就急著把車駛走,連落車門還沒有關上
    此時站在我前面的一位乘客竟然"跳車逃生"
    本人覺得這位司機實在太過份,所以在下車後便拿手機拍下該巴士。
    中午時份,司機們或者是肚餓,
    趕著回總站吃中午飯,這點是可以理解的。
    但沒可能妄顧乘客安全,以及拼命飛站。
    希望綠巴可以加裝安全裝置,令上車門和落車門打開時,車輛會自動剎停,
    以免因司機心急,而令乘客在上落車時發生意外。

0 0
  • vegi 2012-2-19 20:01:17

33 都飛站啦 !  一次新馬路, 一次台山街市,

仲要飛到衰夠格,好黑心! 見到人即刻走埋去即刻走人!

但都有D 33o既司機係好 o既  

• kookinwa20 2012-2-19 20:04:49

vegi 發表於 2012-2-19 20:01

話說琴日我搭中午一點鐘搭33,搭到去澳門運動場,個司機一路開車,一路鬧D人落車慢-,-
    又鬧D遊客唔信佢
    新福利都唔好得去邊

• 阿奇哥 2012-2-19 20:54:11

澳門人,不要再做鶉春, 不要再做沉默羔羊! 巴士乘客也是人, 要得到人的待遇. 不可以再任由缺德的司機為所欲為.
    對缺德的司機,一定要舉報,不得手軟,因為下一個受害者可能是你或你的家人.

• 小啦吧 2012-2-19 21:40:53

鬼叫D發癲亂咁判案咩,就算比巴士門夾住拖行致死,只要講下大話,又分分鐘冇事,陽光低褲又只會貪錢,其他野佢唔會理架,咁D巴士佬又點會理市民呀,巴士佬唔搵野打人已經好好啦

• vegi 2012-2-19 23:50:37

vegi 發表於 2012-2-19 20:01

我要更正番, 唔係新馬路, 係澳門廣場對面個站, 費時以為我作野.

• vegi 2012-2-19 23:55:57

kookinwa20 發表於 2012-2-19 20:04
    話說琴日我搭中午一點鐘搭33,搭到去澳門運動場,個司機一路開車,一路鬧D人落車慢-,-
    又鬧D遊客唔信佢
    新福 ...

而家係澳門搭車, 有d時候真係鈎起10幾廿年前係廣州搭巴士o既回憶,

你話澳門係呢方係進步定退步呀?

• vegi 2012-2-20 00:03:03

kookinwa20 發表於 2012-2-19 20:04
    又鬧D遊客唔信佢
    新福 ...

不嬲都對呢間野我覺得有問題

• kookinwa20 2012-2-20 00:07:38

vegi 發表於 2012-2-19 23:55
    而家係澳門搭車, 有d時候真係鈎起10幾廿年前係廣州搭巴士o既回憶,

你話澳門係呢方係進步定退步呀?

澳門科技日日進步,但人的素質好像有所退步
    尤其是而家d巴士有報站,唔少遊客開始改搭巴士,
    但問司機路,好多時遭司機惡言相向,我覺得某些司機應該改善其脾氣。

• vegi 2012-2-20 00:51:21

有d 司機 當d乘客上車後 "自生自滅".

我覺得司機有時候都要擔當教育乘客的角色,
    尤其而家咁多鼓油行.
    好似 : d 乘客上唔到車, 就祇係塞晒係門度, 又關唔到門, 架車係咁就停係度. 等佢地自己搞掂
    司機你都出下聲叫d人儘量行入d (架車中間係有鬆動) 唔好塞晒你車頭度.

• Angus.w 2012-2-20 01:44:45

有d 司機係好好架..早幾日坐巴士..有個睇5到野個婆婆要上車..個司機開左門之後行落去扶佢上車...落車個陣又扶佢..
    睇住佢扶個婆婆落車..都睇到我有少少羞恥...

• kookinwa20 2012-2-20 02:06:45

Angus.w 發表於 2012-2-20 01:44
    有d 司機係好好架..早幾日坐巴士..有個睇5到野個婆婆要上車..個司機開左門之後行落去扶佢上車...落車個陣又 ...

講起婆婆,要讚下上星期四下午兩點綠巴11號個司機,去到澳大哥邊,有個行動唔方便嘅婆婆上左車,佢等個婆婆坐定先開車,抵讚。
    可惜我冇mark低個車身編號,唔係實寫信去讚讚佢

• Angus.w 2012-2-20 02:07:39

kookinwa20 發表於 2012-2-20 02:06
    講起婆婆,要讚下上星期四下午兩點綠巴11號個司機,去到澳大哥邊,有個行動唔方便嘅婆婆上左車,佢等個婆婆 ...

所以話有d司機真係幾好人架.

• kookinwa20 2012-2-20 02:11:34

vegi 發表於 2012-2-20 00:51
    有d 司機 當d乘客上車後 "自生自滅".

我覺得司機有時候都要擔當教育乘客的角色,

其實呢個係澳門人搭巴士嘅死症,冇人肯企車尾,驚落唔到車。
    巴士公司都唔識睇準d人嘅心理,設計d落車門起車尾嘅大巴,
    就好似新福利d三菱小巴以及綠巴宇通小巴咁,我相信唔會再有人積曬起架車中間.
    澳門人搭車三大死症(簡稱二無一唔):
    1.上車秩序
    2.人企車尾
    3.等車停定就急於到落車門準備落車

• kookinwa20 2012-2-20 02:15:20

Angus.w 發表於 2012-2-20 02:07
    所以話有d司機真係幾好人架.

但講真,做得好嘅人通常都冇人記得,做得衰嘅人就實記得-,-
    就好似的士佬咁