我的收藏
版主
申請
開區
申請
南山散人
加入日期:2012-2-22
流動積分:65
查看 7892 回覆 60
按讚 0 按彈 0

警員砌生豬肉,截停你架車再告你違法泊車

• 本人於2月21日半夜11時25分揸車經氹仔孫逸仙搏士大馬路<肥仔文>食店附近時见前面有差人截車,於是靠边慢駛,見有一個差人行前,舉手將我截停,跟住叫我停車熄火交出身份證.車牌.車契.保险等,我以為例行查車.誰知該差人不發一語將証件交給另一亇差人,抄牌发出一張黄實綠泊車的票控.我下車跟人理論,我都無停車,係你將我截停,我何來泊車?該差人不予理睬,叫我在告票上簽名,並將車開走,本人见告票與事實不符,拒絕簽名並与之論理,同時见有几部車司机亦可能遭此票控,怨声滿街,街上一些民众亦不值該等差人所為發出噓声.請問當局,警察可以如此無理執法嗎?截車差人警號是26995名字叫黃志培,發告票警號148081名字叫馮志華.請問各位高人,我是否違法,我可否拒繳罰款再告佢地行政違法?

0 0
  • 阿奇哥 2012-2-22 05:20:27

假如你所講屬實, 該警員擺明是嚴重濫用權力, 你可以拒交罰款, 排期上法院.
    見到法官時,你照直講係警員在黃實線截停你,你係遵照警員指示停車.你冇違法.  若有錯都是警員的錯.
    法官應該明事理的.

• 阿奇哥 2012-2-22 05:22:04

簡直狼過山賊.

• Joanmak 2012-2-22 05:24:31

咁都得,一於法庭見~

• ZzZzZz... 2012-2-22 06:19:51

好似  雷洛  電影內的情節 !!!! 你有冇send個mail去HK的報紙 ? 澳門報紙唔會同你出聲架 ~~

• midautumn 2012-2-22 09:19:14

一定不能姑息, 係事實就抗爭到底

• alaual 2012-2-22 10:17:53

如果你所講的是事實之全部.....在行駛這街道時...是一直行駛當中..完全沒有在這街道上停車/或泊車..(我意思係指你未到block之前)
    如果真係這樣..你可以用正確途徑方法去處理......

• eyeQ 2012-2-22 10:59:27

你話见前面有差人截車,於是靠边慢駛,定係係block前泊車停下來呀?想問你點解要靠边慢駛呢?點解你唔可以正常架車行駛?唔通個警員同你有愁?人人都唔抄只係抄你一個?會唔會你講既情況同事實不一樣呢?

• 蝦米仔 2012-2-22 17:20:05

我估事實係你地停架車係肥仔文前跟住入去食宵夜,而警察係咁啱來到,你地就出來揸走部車............不過我都係估啫。

• Syndicate 2012-2-22 17:27:26

簡單來講,樓住見有差人截車,於是停埋去,點知停埋去時個差人就話佢黃線停車要炒佢牌
    不過到底事實係唔係又真係咁呢?

• sugo30 2012-2-23 00:39:30

個條街應該有cam,係冇講大話ge說上法院講,不過提你一句,如果你講ge唔係事實,係犯左誣告罪,加上係依家公開人名同no.如非事實可能犯埋誹謗罪,咁大個人自己諗la

• 南山散人 2012-2-23 02:14:08

sugo30 發表於 2012-2-23 00:39
    個條街應該有cam,係冇講大話ge說上法院講,不過提你一句,如果你講ge唔係事實,係犯左誣告罪,加上係依家公開人 ...

多謝提醒嗰条街有cam,本人决定投訴到治安警察局,並要求調看當日的天眼<cam>還完當時情景,以免口講無凭.

• 中國牛 2012-2-23 11:00:44

看來你似係入面食緊野,有人話抄牌你就走出來企圖開車
    走,警員放你走是人情,票控你是法律,你將正在執法警員
    (警號及名字)放上網已經觸犯私隱條例,別人有權告你。別傻了。

• 監察員 2012-2-23 12:42:47

又一個白痴仔係度吠, 今時今日D差人會唔會咁傻啊, 屈人, 想死呀. 你公開人地GE名, 真係大九禍啦...