我的收藏
版主
申請
開區
申請
nova28
加入日期:2006-10-23
流動積分:213
查看 9205 回覆 54
按讚 0 按彈 0

班馬線停車比人呠!!!

• 星期日同太太由慕拉士轉入激成工業大廈去大橋方向時,喺政府綜合大樓附近有條斑馬線,有人喺斑馬線當然停車比人過先啦,點知後架兩地牌豐田豪華VAN呠我要我開車,我當然冇理到條友啦,比人過先,跟著佢超車仲望一望我哋。唉! 其實由細到大讀書都有教,斑馬線行人有權行先。我已有十年以上的駕駛經驗,我記舊時都冇以上的情況。希望各位駕駛人士,可以係斑馬線讓人過先,等一等,都係數分鐘啫。

0 0
  • flavianet9278 2012-3-19 19:58:04
    推薦

佢班人一定都會有惡報.

• matthew2711 2012-3-19 18:40:17

你做得對, 唔需要理嗰啲唔守法既駕駛者~~~~~

• kyle_lo 2012-3-19 18:44:36

佢地唔識交通.

• 莽民 2012-3-19 18:56:38

政府唔加強檢控都係唗氣...

• toby33 2012-3-19 19:25:14

我就會7佢,  同佢講,  你見唔到理馬線有人GA  ????   自己做得岩,  講野就自然可以大聲啦, KEKE      

• 莽民 2012-3-19 19:34:04

kyle_lo 發表於 2012-3-19 18:44
    佢地唔識交通.

佢地係唔需要交通法例...

• 100分 2012-3-19 20:23:06

D 兩地牌個個都係咁架啦,係度懶巴閉...
    抄牌,鎖轆都係兩地牌多

• wxs 2012-3-19 21:00:43

你是一位好司機,但唔是個個都不知,只是很無奈,因為斑馬線太多,一條不到一百米的街就有三四條斑馬線,難怪司機都唔想停,其實是交通規劃出問題,當然行人多於開車人士,斑馬線上行人有理,但開車人士也趕時間,不到幾步又一條,加上車輪不限制,平均三人一部車,馬路如虎口就是實況,一來要加稅,讓車成為富人有的,而不是必須品,二來搞好公交,讓更多平民搭乘方便又舒服,自然少私家車,三來路面交通規劃好,市民出行就有保障

• hello1234567890 2012-3-20 18:52:52

樓主做得好.
    不過, 斑馬線實在太多, 出街口有一條, 一轉左或右又一條, 出街口要讓車, 一等到冇車就轉, 但一轉分分鐘又有人在轉入的路口斑馬線過緊馬路, 對人或駕駛者都是不太好. 其實路中及路尾有斑馬線已ok, 路口頭有斑馬線, 除了對人或駕駛者少了保障外, 還會要讓人過斑馬線而會阻住後面的車, 對交通阻塞又是一問題.

• EDR 2012-3-20 19:11:14

個司機應該係大陸佬!!!

• 莽民 2012-3-20 19:32:35

EDR 發表於 2012-3-20 19:11
    個司機應該係大陸佬!!!

澳門成七日都係咁架啦,個個都係大陸佬?

• calmdowna123 2012-3-21 11:53:14

我試過被人撞車尾。。。我仲驚我車沖前撞到人啊。。。現在都停斑馬綫,不過停遠小小。。。萬一有人再撞我車尾,都減少機會撞人。。。悲哀。

• tokunaga 2012-3-21 15:14:17

;樓主做好,考過交通都知,斑馬線行人有優先通過權..停車讓人過都要比人呠,嗰D人真係不知所謂..

• 回歸十年 2012-3-22 20:16:49

calmdowna123 發表於 2012-3-21 11:53
    我試過被人撞車尾。。。我仲驚我車沖前撞到人啊。。。現在都停斑馬綫,不過停遠小小。。。萬一有人再撞我車 ...

我都睇過段片,有個司機係斑馬綫讓人過,而被追撞車尾.再撞死埋過行人,後面車個司機重未知發生意外