我的收藏
版主
申請
開區
申請
閒閒的佳之
加入日期:2012-3-24
流動積分:2318
查看 22374 回覆 44
按讚 0 按彈 0

唔知揀邊款‘麵包機’好,有無人可以幫手?

• 之前搵過資料 ﹠問過人,終於揀到 ‘Panasonic’ 同 ‘Kenwood’ 兩款麵包機。
    兩款各有所長,價錢又差唔多。

‘Panasonic’ d 包同蛋糕好有保證,d 人讚口不絕,但由於是 110v,要加火牛,隻火牛鞋盒咁大,又麻煩又好似好‘牙煙’咁~~
    ‘Kenwood’ 就唔駛用火牛,聽聞 d 包都 ok,但就好似無 ‘Panasonic’ 咁好~~

咁點好呢?請問有無人可以提供多 d 資料,唔該~~

0 0
  • 柚子花 2012-3-29 16:32:54

我見d 人話象印都好用喎, but 我未用過

• 閒閒的佳之 2012-3-29 17:13:44

柚子花 發表於 2012-3-29 16:32
    我見d 人話象印都好用喎, but 我未用過

通常聽人講麵包機整出嚟 d 包都唔係好掂!呢兩款算係較多人讚,所以就‘鎖定’二擇其一,但又各有優劣,咪想再問吓人先囉。

除非真係好好,否則唔想再比較其他了,因為太多選擇即係無選擇,之前‘做功課’篩選時,已經頭都大埋~~

• 肥嬸嬸 2012-3-29 17:14:14

象印3千幾蚊 (88伴買), kenwood 一千蚊有找, 唔同等級不能比較, 如果第一次買, 我諗買kenwood 好d, 因為就算3分鐘熱度, 都係蝕幾百, 象印要蝕幾千蚊, 試過好用, 又真係成日會用先諗象印

• 閒閒的佳之 2012-3-29 17:32:28

肥嬸嬸 發表於 2012-3-29 17:14
    象印3千幾蚊 (88伴買), kenwood 一千蚊有找, 唔同等級不能比較, 如果第一次買, 我諗買kenwood 好d, 因為就 ...

家吓開始想食 d 自家製嘅嘢,所以一星期都可能會用到一,兩次,如果製成品係好食的話,咁就更有動力整多幾次啦!

3 千幾蚊又好似貴咗 d,因為 ‘Panasonic’ 同 ‘Kenwood’ ,兩款都係 2 千左右。('Kenwood 250’ 就 HK$8xx,‘Kenwood 450’ 就要 HK$18xx)

咁你有無用過‘象印’呢,唔該~~

• MartinTong 2012-3-30 07:29:39

P 記 整出哩蛋糕

• 小小高 2012-3-30 11:59:01

兩個牌子都OK,你睇返兩個型號邊個功能啱你多D,再決定啦
    齋比牌子冇型號,好難幫到你揀....

http://www.kenwoodworld.com/zh-hk/3/-1/11/

http://pmst.panasonic.com.tw/fro ... ycleMid1.aspx?id=21

• 肥嬸嬸 2012-3-30 22:09:33

panasonic 的麵包機澳門邊度有得賣?
    kenwood 麵包機我沒用過, 但之前家裡有買過kenwood 的電器, 感覺功能有點灌水同埋唔係咁耐用
    可能撞岩手神唔好
    不過如果買8xx元, 試下玩, 又好似較為諗得過, 因為唔用都冇咁傷, 岩用先再買其他貴d 既

• 閒閒的佳之 2012-3-31 16:47:28

MartinTong 發表於 2012-3-30 07:29
    P 記 整出哩蛋糕

好似真係好得喎~~  

係咪 ‘pat’ 哂 d 料落去,夠鐘就會變成咁㗎喇?

• 閒閒的佳之 2012-3-31 17:07:09

小小高 發表於 2012-3-30 11:59
    兩個牌子都OK,你睇返兩個型號邊個功能啱你多D,再決定啦
    齋比牌子冇型號,好難幫到你揀....

因有朋友話食過 Panasonic 整嘅麵包﹣﹣超好食!但要跟火牛。
    另外有人話用過 Kenwood BM250 麵包機都 ok,而且唔駛跟火牛。

經一輪比較,我就打算買 Panasonic SD-BM103T 或 Kenwood BM450(較新型號),其實咩機都無乜所謂,最緊要簡單,易用,‘零’失敗,就 perfect o勒!

• 閒閒的佳之 2012-3-31 17:19:49

肥嬸嬸 發表於 2012-3-30 22:09
    panasonic 的麵包機澳門邊度有得賣?
    kenwood 麵包機我沒用過, 但之前家裡有買過kenwood 的電器, 感覺功能有 ...

話時話,Panasonic o個部機响澳門真係無得賣﹣﹣我都無諗過呢個問題!因為開頭無諗住揀佢(咪始終火牛問題囉!)

但經一輪比較,現在就較傾向想買 Panasonic。(之前有朋友話買,聽佢講都係托人幫佢。如果我真係買,都係諗住‘托上托’㗎咋!)

咁o岩又見到响網上面可‘團購’,唔知得唔得嘅呢?我未問。

• MartinTong 2012-3-31 19:00:47

閒閒的佳之 發表於 2012-3-31 16:47
    好似真係好得喎~~  

係咪 ‘pat’ 哂 d 料落去,夠鐘就會變成咁㗎喇?   ...

Pat 晒落去, 乜都吾洗攪, 蛋糕兩粒鐘有得食, 麪包最快4個半鐘,  仲可以整意粉烏東, pizza..........

• 小小高 2012-3-31 20:19:42

閒閒的佳之 發表於 2012-3-31 17:07
    因有朋友話食過 Panasonic 整嘅麵包﹣﹣超好食!但要跟火牛。
    另外有人話用過 Kenwood BM250 麵包機都 ok ...

麵包做法,一般都係湯種、中種、老麵、直接法...仲有好多
    但照你講法,你只會用直接法,咁整出黎的包放耐少少就又乾又硬,唔會係你想要GE野

• .阿樹. 2012-4-1 04:11:07

我用象印的~都好好食呀~

• Jessica 2012-4-1 19:24:14

用過大陸牌子400幾一次就以後都吾用,

之後換左ken wood ,

剛剛換左pan 記,ken wood 可以榮休,p 記最好優點真是可以一體化,好似電飯煲咁放好材料一take 過就掂!

幫朋友定左幾部,個個都話超方便好用!

可惜冇行貨220v -_- '

http://pmst.panasonic.com.tw/fro ... ontent.aspx?id=1258