我的收藏
版主
申請
開區
申請
tontonantony
加入日期:2011-6-20
流動積分:3224
查看 13525 回覆 36
按讚 0 按彈 0

澳門司機越黎越過份....完全係因為交通部既縱容~!!!!!

相入面左邊個架車泊係錶位同古樹中間係位置.....車一邊壓住古樹既根....一邊佔據合法入錶車位.....一來傷害那樹如果未來古樹倒塌入邊個數....二來霸佔合法錶位令到個位好窄泊左個人都行唔到出黎....

本人係今個星期二(7月31日)晚發現此情況....立即致電交通部熱線28374214要求派警員跟進....接聽我電話那位女警說會派警員跟進....還叫我留姓名電話方便回覆....之後到星期四(8月2日)晚上我再次經過發現又有此情況....再次致電交通部要求跟進...致琴日(8月3日)6點左右我仲見到呢架車係度....我再次打去交通部...重覆要求跟進....也跟接聽的女警說我是第3件投訴同一件事....她說會派警員去了解...如是違法會作出檢控....到今天(8月4日)剛剛我經過發現情況完全一樣....我特登行過去睇下架車有冇俾人炒牌....當然是無....而且睇到車身係有好多樹葉同小果實...明顯架車係一段時間無動過....即係唔係有警員炒左牌佢離開後再泊返那個位....本人3次打去交通部投訴違法既事....當值接聽我電話既女警也跟我說會派警員去跟進....然後也叫我留姓名電話方便告知狀況....但係一直都無回覆...而且亦無警員去跟進檢控違法行為....但係最"風"刺既係同一條街係呢個星期....係有警員去炒過入錶車位既牌同鎖埋轆....唔通宜家既警察只係幫大財團(錶位公司-澳門四大家族之一)做野....而對市民對違法事既投訴置之不理.....簡直不知所謂....

0 0
  • fxck 2012-8-4 20:11:47

見慣不怪啦, 好似控煙辦咁渣嗎
    日日識係報紙講檢控幾多人,
    你同佢投訴? 完全係左耳入右耳出...

• kenken743 2012-8-4 22:26:37

澳門公務員一d士氣都無,警察祗係其中之一,心態唔正確,祗係每日度日,希望公務員爭反啖氣,做好應做本份.

• 澳門民 2012-8-4 23:36:12

kenken743 發表於 2012-8-4 22:26
    澳門公務員一d士氣都無,警察祗係其中之一,心態唔正確,祗係每日度日,希望公務員爭反啖氣,做好應做本份. ...

說得對!!!!!!!!!!!!!!!!

• tontonantony 2012-8-5 16:04:00

講真...佢地岩岩先加完人工...保安部隊又加完危險津貼....點解仲會無士氣....事實上係投訴第一次你可以話未有人得閒去...第2次第3次同一件事都唔處理....敷衍下市民就算....佢地唔係每日度日...冇野做點HEA都無所謂...宜家係有野唔做喎...

• cctak319 2012-8-5 16:44:09

嗱, 你又話D交叉唔啱,
    佢又會話你地D人, 抄又嘈, 唔抄又唔高興,
    跟住就無件事架喇.

• cctak319 2012-8-5 16:45:30

kenken743 發表於 2012-8-4 22:26
    澳門公務員一d士氣都無,警察祗係其中之一,心態唔正確,祗係每日度日,希望公務員爭反啖氣,做好應做本份. ...

我一直都覺得D消防OK架,
    其他就.....................

• wingzildjian 2012-8-5 18:58:58

Call hk media like apple daily take a look..

• DaisyFong 2012-8-6 11:22:42

世上人渣總是如此多~~
    只為自己方便

• kangno2 2012-8-6 12:19:17

但澳門車位又真係夠咩,如果五係今過份就原諒距啦,渣車都有渣車嘅辛苦

• tontonantony 2012-8-6 12:35:55

kangno2 發表於 2012-8-6 12:19
    但澳門車位又真係夠咩,如果五係今過份就原諒距啦,渣車都有渣車嘅辛苦

我自己都渣車....有時搵成個鐘車位都係咁啦....個度又有停車場可以泊....而且佢唔係泊一陣....泊成幾日...根本就唔可以搵呢d野做藉口....最"風"刺係亂泊無人理....同一條街泊合法位既就被鎖轆(佢唔入錶都係唔岩)...但係點解會選擇性檢控...而且佢咁泊車....錶又唔使入...牌又唔怕俾人炒....咪同政府送個"私家"位俾佢有咩分別...

• cctak319 2012-8-6 14:05:13

tontonantony 發表於 2012-8-6 12:35
    我自己都渣車....有時搵成個鐘車位都係咁啦....個度又有停車場可以泊....而且佢唔係泊一陣....泊成幾日.. ...

如果唔係要交數比泊車公司,
    佢地真係唔想抄, 但無計,
    因為泊車公司都係D大老板嘅公司.
    所以, 泊黃線都比車位唔入錶安全.

• kangno2 2012-8-7 01:09:46

tontonantony 發表於 2012-8-6 12:35
    我自己都渣車....有時搵成個鐘車位都係咁啦....個度又有停車場可以泊....而且佢唔係泊一陣....泊成幾日.. ...

哦,如果有停車場就有的五岩了

• 失憶人 2012-8-7 14:38:36

見慣不怪啦

• Syndicate 2012-8-7 14:54:52

一陣又有人話抄牌抄過癮了

http://forum.cyberctm.com/forum/ ... &extra=page%3D1