我的收藏
版主
申請
開區
申請
sgsurfing
加入日期:2011-1-21
流動積分:527
查看 16973 回覆 31
按讚 0 按彈 0

CTM 錯得太離譜,竟然用我張信用卡找另一個人既數

係時候話比大家聽後續如何,

事發後兩個星期CTM門市打黎,話有返封信比我,叫我去門市囉
    你無銀野丫?又要我唔訓教去你地度囉野(我係固定夜班的)
    我就叫佢寄去我屋企
    封信交代今次扣錯數既原因如下:

某同事發現我自動轉脹既資料有錯,用我既信用卡找左第二個人既數,
    就幫我(更正)返,但就無取消之前入錯既資料,所以銀行就收到兩個扣數並實行左

咁即係話,果個職員,又或者果個部門,就算加多幾條數落去,只要我唔發覺!銀行都係照收架喇~!!
    真係超兒戲!!

封信最後就一句SORRY,係咁多

咁O岩我果排超忙,係咁OT,到上個月尾先囉住封信到 電訊管理局投拆,
    我唸好多人都會怕煩或者唔好意思,
    其實好方便,地址就係8角亭附近, 上到去有專人接待你,聽你講, (所以大家有問題真係唔好收埋丫!)

接待我果位小姐都話我呢單野 佢都無見過,
    佢地會接手跟進,需時都會幾耐下,但一定會有交代比我

一直都未有聲氣
    到左今日,CTM無喇喇打黎,我聽唔清佢職位係乜野,
    但佢好客氣咁問返我好多野,問之前同事有無打黎同你解釋封信丫,話會好好咁保密我既個人資料丫
    又話會再寄一封信比我做聲明丫之類,CTM終於有個似返樣既"客戶服務員"service我喇
    聽完個電話個心都舒服D, 兩個月後知道,乜野叫誠意

其實我真係唔怪扣錯數果個人,係人都有錯架喇,佢有機會犯呢D大錯都係公司無好制度即
    我最睇唔過眼係CTM 對外既態度! 錯丫,係咁架喇,好出奇丫

有消息再更新!! 多謝睇完既朋友仔!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    電信公司收多人錢成日聽,今次我都係,不過今次好唔同!!!!多係多左, 不過係多左條信用卡自動扣數, 件事好長,因為真係好曲折離奇!!!

今日我去CHECK 信用卡月結, 發覺CTM除左應該收既月費(我幫一個唔係澳門既朋友交費,自動轉脹),
    仲 無喇喇收多左我另外一條6百幾蚊既數,
    我奇怪就打去CTM 果度問,發覺係我名下既戶口,都無一條咁既數,
    甘我到底果600幾蚊交左乜野?心唸,大獲! 唔係比人盜用信用卡丫?!

而佢地一直都答唔出呢條數點黎,只係話一條自動轉脹既數
    我係電話講到口水乾, 到最後我比左我信用卡號碼佢, 佢同我CHECK 返,
    話我幫左一位小姐交電話費,
    我同佢講我唔識,亦無幫過我果位朋友以外既人做自動轉脹

甘又攪左一個下午等覆電話,又有第2個職員打黎
    佢又唔知頭唔知路,講D野一頭霧水,又話果600幾蚊無扣到數,(無月結單就唔顯示喇!!)
    到最後要我親自去返門市同佢地對質, 比埋月結單佢地睇

佢俾我既解釋係佢地員工攪錯左,果位小姐係欠CTM 600幾蚊, 唔知點解! 入埋我數!
    佢亦話我知,一個簽名,只係比一個戶口, 兩個戶口,我要申請兩次,填兩份表,

咁我明明只填左一次!!!! CTM 都可以 扣我兩次錢,信用卡呢D咁私人既資料!!!!
    都可以處理成咁,呢個錯真係好好好好好離譜!!!!!!

佢當場要我填多次自動轉脹(幫朋友交果個,佢唔係澳門,無計) ,
    問題又黎喇,你要我再填過,即係呢個申請之前亦未攪惦喇~~~
    點解申請未攪惦,你又可以係信用卡扣我數呢?!!!

我睇個經理一直SORRY SORRY,我都知佢地話唔到事,
    我問咁多收果條數點算?佢話會幫我入落其他交費戶口,
    甘即係要我預交電話費,仲要幫你找卡數?你無野嗎?!!@#!@#

佢話,都可以出返現金票比我
    好~~! 我就唔想放錢係你度,煩D 過黎囉錢都好!(雖然有D後悔)

跟住我就同佢講,E家唔係錢問題咁簡單,而係你地公司咁樣做野都得,完全無好好保護,亦損害到客戶既利益,
    你話你無心,我點知你係咪?!你點都要比交代我~

聽完經理仔話,我地已經交左上去上頭處理緊,一星期後同埋張票一齊比你

返到公司真係越唸越激氣,又貴又慢,做野無效率,斷線都算,你獨市你威
    但今次呢單野真係點都唔可以放過CTM,

但係我唔係本地人,唔熟澳門法例,我到底可以去邊度嘈呢?
    我有唸過報警,我唸一定受理,但係應該用我幾多時間, 咁多位CHING 有咩意見?

係度嘈完都真係舒服哂!!!!!

0 0
  • 上將 2012-9-5 22:27:14

直接去電信管理局投訴,有效很多

• 澳門民 2012-9-5 22:53:34

支持你,去電信管理局投訴......

• hohihi 2012-9-6 12:03:14

同意樓上所言...

• Syndicate 2012-9-6 12:08:20

呢件事其實係好嚴重,根本係俾人盜用左將信用卡,應該係報警!

• bb222 2012-9-6 12:22:22

我都
    支持你,去電信管理局投訴......

• Small Potato 2012-9-6 20:41:24

所以我所有嘅費用都唔會自動轉帳,亦都唔會用Ebill,而加交費咁方便,櫃員機又得,7仔又得,做咩要用autopay呢?
    尤其系CTM,佢扣多左你錢,系唔會比返你,只會慢慢扣數,CEM都好啲,唔小心交左雙重電費,一去問都可以即時選擇取回現金。

• Cossacks 2012-9-6 22:47:44

首先去電信管理局投訴,唔可以令CTM咁易就當問題解決,除了作出應有賠償之外,理應要求CTM向你提供一份詳細的報告去解釋整件事件發生的原因及影響,而且你有可以公開報告GE權力。道理始終都係企係你戈邊。

• sgsurfing 2012-9-7 00:27:14

聽日一於去電信管理局投訴,
    本來我係長返夜,要攪呢D野一定要唔訓教去攪~
    但CTM平時搵人咁多笨 , 今次仲要咁~!~~真係點都要嘔返哂出黎!!

• 澳講事 2012-9-7 12:30:14

CTM 冇錯呀 , 有的爛數收吳到 , 咪找的熟客幫下忙羅。

• 333sss 2012-9-7 15:13:41

找律師告佢等佢賠償損失...入梗

• tokunaga 2012-9-7 15:19:18

嘩.真係有殺錯.冇放過...澳門人嘅NO;1.

• 俏郎君 2012-9-7 18:52:47

除了去電信管理局投訴, 仲應該係報警! 因為咁樣等同呃錢, 係刑事案!

• 蝦米仔 2012-9-7 20:30:26

片面之詞,我就唔信你

• sgsurfing 2012-9-7 22:28:54

今日打左去電訊管理局問, 果位小姐叫我放心等左呢個星期CTM 點覆先,
    因為所有野都有哂記錄,唔差幾日,
    而且佢話銀行本身都出問題,
    點解一個簽名可以找兩條數~~
    佢留左直線電話比我,到時幫我轉介有關部門或者係報警,

樓上講得O岩,片面之詞無用,
    假如可以我想將呢件事公開,
    CTM最希望就係D客仔怕煩唔出聲~~~
    今次就要佢知驚