我的收藏
版主
申請
開區
申請
督督查
加入日期:2007-7-21
流動積分:8567
查看 18212 回覆 20
按讚 0 按彈 0

[遊記] 曼谷舊機場附近的商場

現乘搭亞洲航空往曼谷都改在舊機場(Don Meuang)上落。由於airasia經常誤點、脫班,很有可能(像我)會流連機場一段時間。而舊機場沒有什麼可觀賞,可以提供以下兩個地點流連消磨時間:

1. IT square ,一個離舊機場約10分鐘車程的當地人商場,樓下有超市好多野賣,可補貨,有food court可有幾十款唔同的泰國粥粉麵飯甜品,還有超多女士美容產品,如豐胸、美白、減肥等。http://www.soidb.com/bangkok/it-center/laksi-itsquare.html
    樓上一般賣電腦產品、影音器材等。
    最高個層(3層)還有按摩院,地方都乾淨企理,有裝修及章樂,只是手勢麻麻,但勝在價錢合理,1.5小時300銖。2小時350銖。
    仲有3間咖啡連鎖店coffee e world, black canyon coffee、mezzo cafe。

2.舊機場對面有個 Don Muang 火車站,好似有天橋相連,可步行5-10分鐘前往睇下當地的市集,一樣有無數的大排檔等等。那裡還有個寺廟。

tips:在機場的離境(departure)截果d送客到機場的的士,司機們都很樂意,因不用空車回去。前往IT square 約80銖,回機場約60銖。
    行李可放置在機場的行李存放間left luggage,75銖一件 (24小時)

food court.jpg
    0 0
  • 泰國仔 2012-11-19 19:30:16

原來咁多野睇的.不說不知

• 督督查 2012-11-19 22:29:45

泰國仔 發表於 2012-11-19 19:30
    原來咁多野睇的.不說不知

附近仲有一間叫:Future Park Rangsit ,仲大仲多野睇,但我唔敢介紹,驚各位睇到miss左班機就弊。

• Fantasy 2012-11-20 11:49:11

多謝介紹

• 湯馬士梅拿 2012-11-28 17:40:07

THANK YOU~

• benteng 2012-11-29 10:09:20

記得幾年前仲係用舊機場時, 去過一間類似的大商場, 不過個名好似唔係叫IT square, 改左名?
    在機場的離境(departure)截果d送客到機場的士, 舊機場離境都係要上一層?

• 督督查 2012-11-30 00:03:56

benteng 發表於 2012-11-29 10:09
    記得幾年前仲係用舊機場時, 去過一間類似的大商場, 不過個名好似唔係叫IT square, 改左名?
    在機場的離境(de ...

應該係

• man_lee729 2012-12-22 01:37:11

好彩睇到你個帖,我仲大安指意跟旅遊書個交通指南,原來書仔係教新機場去曼谷,請問.....舊機場去曼谷,交通係點架???

• 督督查 2012-12-22 21:40:24

man_lee729 發表於 2012-12-22 01:37
    好彩睇到你個帖,我仲大安指意跟旅遊書個交通指南,原來書仔係教新機場去曼谷,請問.....舊機場去曼谷,交通係 ...

咪又係搭的士,比2程天橋費45+25共70銖,

• man_lee729 2012-12-22 23:58:47

督督查 發表於 2012-12-22 21:40
    咪又係搭的士,比2程天橋費45+25共70銖,

的士仲好添,唔洗行唔洗煩......咁請問我回程係坐下午6:30,由曼谷市中心出發去舊機場,我要預幾多時間?

• 督督查 2012-12-23 04:42:40

man_lee729 發表於 2012-12-22 23:58
    的士仲好添,唔洗行唔洗煩......咁請問我回程係坐下午6:30,由曼谷市中心出發去舊機場,我要預幾多時間? ...

一般唔駛一個鐘就到,但
    要睇下你住邊區,如舊區(唐人街、河邊)果區勁塞車架!
    最穩陣問下酒店前台工作人員。
    的士費用:連高架費,三百銖有找

• 督督查 2013-3-28 08:10:23

Push for Easter holiday!

• philips 2013-5-21 04:18:26

請問舊機場點去華欣,如果只係2大1細包車好唔抵. 仲有係華欣出返曼谷巿中心(四面佛附近)又有無車呢?請賜教,謝謝!

• 督督查 2013-5-21 07:31:45

philips 發表於 2013-5-21 04:18
    請問舊機場點去華欣,如果只係2大1細包車好唔抵. 仲有係華欣出返曼谷巿中心(四面佛附近)又有無車呢?請賜 ...

1.搭的士

2.搭的士出去勝利紀念碑(victory momument)小巴總站轉小巴;

3.搭的士出去Ekemai巴士總站搭大巴;

• tammy5678 2013-5-21 11:06:11

我剛剛返來...由舊機場去曼谷水門..只要300b 已加埋50b的土收費..但由曼谷去番舊機場就要收我地500b