我的收藏
版主
申請
開區
申請
jenny880529
加入日期:2008-8-7
流動積分:1738
查看 8531 回覆 29
按讚 0 按彈 0

[遊記] 請問坐air asia曼谷轉機到布吉,只有1hrs40mins,能趕到嗎?

• 請問坐air asia曼谷轉機到布吉,只有1hrs40mins,能趕到嗎?

希望各位可解答,謝謝大家

0 0
  • vvpau 2012-11-23 20:02:19

未必夠, 尤其是而家舊機場乜都慢過人

• jenny880529 2012-11-23 22:16:18

嗄,吾托運可以嗎?攪到我吾夠膽訂酒店,個心十五十六

• bbsuperman2001 2012-11-24 01:13:36

都會有機會吾得, 除非你係同一間航空公司Delay, 佢會比下班機你之外, 如果你係因為過境時間長, 佢係吾會理你. 到時你要買過張機票就貴啦.    不過舊機場吾多飛機, 不久之前我過 境大約用了20分中.

• bbsuperman2001 2012-11-24 01:23:21

jenny880529 發表於 2012-11-23 22:16

吾托運係可以, 不過air asia好似有新例, 手持行李只可一件(例如你個包包已經算係一件). 同埋吾可以多過7KG, 自己想想呵.

• jenny880529 2012-11-24 10:07:08

吾該晒你呀,bbsuperman,下班機我一樣坐亞航,但怕佢無咁順擹,要我買過張機票再飛,

• Fantasy 2012-11-24 11:21:13

咁去曼谷班機會否因為你訂機票後才更改了航班時間, 而變左得1h40m轉機呢? 如果係的話, 可以打去airasia叫佢幫你改時間, 甚至係改早一日機出發

• jenny880529 2012-11-24 17:38:44

轉機得1hr40min,啲時間係我自己無衡量清楚而去訂,依家訂左先識驚,係我自己衰.

• B7160 2012-11-25 02:39:22

睇下可唔可以補錢轉時間

• jenny880529 2012-11-25 09:48:12

我打去問過啦,佢既意思係你上網自己改時間,但要補反現時機票既差價,即係同買過張無分別,改重要收手續費呢

• Fantasy 2012-11-26 10:00:33

既然如此, 唯有做定最壞的打算, 老土講句, 都只係有限錢可以解決到的問題, 就唔係最大的問題. 分享小小經驗比你, 我也曾經試過係曼谷新機場得1h25m轉機去素叻他尼(Surat Thani)機場(即蘇梅島附近的地方), 都也是預先CHECK定曼谷往蘇梅島的單程票價, 大約MOP$1000多, 所以都豁出去, 趕唔到就買張直航去蘇梅島算吧, 結果, 用了背包冇寄存任何行李, 到達曼谷機場就跑去入境那邊過海關, 見到人山人海心情都好DOWN, 唯有向在場工作人員表示要趕時間轉機, 幸好比我行另一邊的優先通道, 新機場有個唔好處就係太大, 一出一入要趕真係差唔多要跑死, 好彩最終都趕到班機!!

所以, 暫時你都可以做定些工夫, CHECK CHECK AIRASIA同埋其他航空公司係舊機場去布吉的正價機票大約多少, 航班時間等, 預備定起碼心裡有數, 就算舊機場只得AIRASIA飛往布吉都唔洗擔心, 因為AA一日有成9班機去布吉, 一般都不會滿客, 就算趕唔到1440個班, 由16:55-21:00都有成4班機咁多, 正價大約係2150THB, 一班冇位或者係價錢不合理就CHECK下一班囉, 應該都係幾百蚊可以找到數, 所以就算要即場買都問題唔大.

當然, 聖誕之類的旺季就另作別論啦!

• Fantasy 2012-11-26 10:15:32

jenny880529 發表於 2012-11-23 22:16

為節省托運時間, 最好用背包, 或者考慮買個平平地可以扐上機的20寸的行李箱啦!

• jenny880529 2012-11-26 11:51:02

好,就括出去,有$$$無煩惱,多謝各位

• Fantasy 2012-11-26 14:46:00

係囉. 返黎記得上黎講番今次的經歷呀, 我諗大家都想了解多D, 尤其是係舊機場個邊的情況. 你幾時出發呀?

• jenny880529 2012-11-27 18:29:04

15/1/2013出發