我的收藏
版主
申請
開區
申請
長大做貪官
加入日期:2009-11-20
流動積分:8729
查看 1381 回覆 40
按讚 0 按彈 0

南韓發起抵制日本貨,你估同中國比邊個會成功呢?

南 韓 發 起 抵 制 日 本 貨   要 求 停 止 侵 略 獨 島
    2013-02-25 HKT 11:14
    南 韓 最 大 消 費 者 組 織 發 起 抵 制 日 本 貨 , 抗 議 日 本 政 府 派 代 表 出 席 「 竹 島 日 」 ( 即 南 韓 所 稱 的 獨 島 ) 紀 念 儀 式 。 這 個 有 600 萬 會 員 的 消 費 者 組 織 , 決 定 下 月 1 日 起 , 南 韓 全 國 抵 制 日 本 貨 。

這 次 號 稱 是 南 韓 歷 來 最 大 規 模 的 抵 制 日 本 貨 運 動 , 針 對 的 產 品 包 括 啤 酒 、 成 衣 、 汽 車 及 電 子 器 材 。

南 韓 的 消 費 者 組 織 說 , 如 果 日 本 不 認 真 反 省 歷 史 , 停 止 對 獨 島 的 侵 略 行 爲 , 抵 制 運 動 將 會 持 續 下 去 。

中國人有個特點,一提日本罪行,部份中國人立即將矛頭指向中國;一話抵制日本貨,矛頭立即轉向中國貨;現在南 韓 發 起 抵 制日本貨 ,佢嘅國民會唔會學足中國人呢!?

0 0
  • 夢星j 2013-2-25 15:54:48

中國發起抵制國貨,抵制國產奶粉,水,米,菜,肉,辣椒油,學服,..........太多國貨中國人要抵制了

• 長大做貪官 2013-2-25 15:59:30

太多米,菜,肉,水由內地輸澳門,,,就算食店都用緊...難得有人一邊吃一邊話要抵制...

• 少年陳仔 2013-2-25 16:01:09

南韓不嬲都有自我保護既政策,好多都系用本土貨

• 殺人王老太 2013-2-25 17:07:52

日本輸哽

• melodyvv 2013-2-25 17:08:32

中國一定抵制唔到日本貨, 佢地只有抵制國貨, 我新年其間去800伴超市, 好多大陸自由行幾幾車幾車日本食品禮合係咁掃..反宜去百佳超市d曲奇餅多到睇佢出年都賣唔晒...

• kipper1234 2013-2-25 18:24:20

澳門人冇用,如此恨美國都抵制唔到美國貨的吸引!

• 長大做貪官 2013-2-25 19:30:24

差開話有乜用,e+係南韓發起抵制日本貨,咁鍾意日本,仲唔快d叫南韓人買日本貨啦...

• 長大做貪官 2013-2-25 19:32:02

差開話有乜用,e+係南韓發起抵制日本貨,咁鍾意日本,仲唔快d叫南韓人買日本貨啦...

• 糊塗居人 2013-2-25 19:47:26

南韓抵制日本貨,非常成功,在中國我想冇咩可能,講就叻,做到嗎?周街都是日本貨,難計堂堂大國要搶外國奶粉,顏面何在,都係正苦的錯,QC如此差你敢用?如有南韓的QC,中國才有條件抵制日本貨.

• 長大做貪官 2013-2-25 19:53:43

就算中國貨冇問題,咁多祟日的中國人,點似南韓會全心對付日本吖...南韓抵制日本貨一定成功

• kcwong 2013-2-25 19:55:26

長大做貪官 發表於 2013-2-25 19:30
    差開話有乜用,e+係南韓發起抵制日本貨,咁鍾意日本,仲唔快d叫南韓人買日本貨啦... ...

兩個都不可能成功.只是一般韓國人比中國人團結.
    成效會高一些.

• Terry2013 2013-2-25 20:14:41

點解中國人要來澳門香港買奶粉, 咪就係中國人要扺制中國貨

• Xiaoshan 2013-2-25 20:19:03

抵制使用日本貨,未嘗不是一種辦法,施加經濟壓力總比戰爭強!

• Terry2013 2013-2-25 20:19:41

政府帶頭都用 american standard 啦, 一個唔該爆左個中國廁所成腳血重得鳥