我的收藏
版主
申請
開區
申請
加入日期:2006-12-15
流動積分:3078
查看 128079 回覆 14
按讚 0 按彈 0

樓上掃地

• 樓上每日掃完地後都直接倒出窗外,一日掃幾次,一日倒幾次,我住佢樓下的,床頭就是窗,係咪叫我以後唔開窗!

0 0
  • flavianet9278 2013-3-20 14:49:07

你裝了電視轉播
    看得這麽清楚

沒有裝電視轉播,在一次偶然情況下親眼目睹。

• 浪子哥 2013-3-23 15:45:38

咁冇公德架!

• sta12ba13y 2013-3-27 07:57:16

投訴佢亂拋垃圾啦!

今日終於拍到佢傾倒垃圾灰塵了。
    想了解是否可以去民署告佢?

• glowquill86 2013-4-1 16:16:52

吾好直接去告, 自己上門講左先, 起碼樓上樓下有彎轉 , 吾好搞到甘疆 , 如果佢都吾理你 , 就去告唄~

兩前多前只以為樓上定時定候制造嘈音,即時在窗外大罵樓上擾BB瞓覺,後來才發現是傾倒垃圾,已向管理處投訴過,但沒有效果。這次終於拍到過程,諗住去投訴時都有證據提供。

• whitelinlin 2013-4-3 09:48:25

投訴有效嗎?我家樓上也常亂丟垃圾!

• MaO~ 2013-4-6 23:00:52

直接上去同佢理論啦,有乜好怕

• iris.ip 2013-5-29 17:25:10

嘩, 呢條友, 好過份wor... 垃圾點可以掉出街ga, 仲要掉出露台 = =

8月5日最新進展

之前UPLOAD的片因為軟件關件只有20秒(頭段),其實原片片長是4分01秒的,這次只刪減等待的時間,最後片長縮短為50秒。

今日又一次親眼見到樓上掃灰塵落街, 仲要係大舊大舊的灰塵.
    我即時大嗌叫佢收手.... 眼見佢隻掃帚即刻收返入屋.
    除即打電話到管理處投訴, 叫佢幫手到樓上跟戶主傾傾.
    由於接電話的阿叔感覺不大可靠, 最終決定快速換衫上去睇睇有無嘢睇.
    這個不大可靠的阿叔原來都有驚喜, 佢真係有上去入咗屋聽人解釋.
    我隨即現身將我剛才見到的, 上次成功拍片的, show俾呢位年約60~70歲並諸多解釋的阿姨睇.

條片清楚見到佢將個垃圾剷伸出窗外並傾側, 再用掃帚將垃圾剷內的灰塵掃走.
    第一次睇, 阿姨話係洗咗垃圾剷放出窗曬乾;
    第二次睇, 仍然話唔係倒屋內灰塵, 係掃屋外冷氣機架上的灰塵; (都係塵囉, 有分別嗎?)
    第三次睇, 終於睇清楚條片, 但佢話佢無做過, 真係唔知幾時發生喎.... (難道仲有其他人?)

那位阿姨多次強調無倒垃圾落街, 只係將冷氣機架和窗外窗台上的灰塵掃走! 仲話講極我都唔明... 佢話以後唔用掃帚掃, 改用拖把囉. 我唯有答會繼續留意情況, 再有灰塵影響到我屋企我就再上門搵佢傾.
    (唔明的係佢囉, 我問題好簡單, 我張床就係貼住窗, 開大隻窗瞓的話, 每朝早經佢處理啲塵就飛入來我床上, 或者臉上!!)

whitelinlin 發表於 2013-4-3 09:48
    投訴有效嗎?我家樓上也常亂丟垃圾!

我覺得無效囉。
    去民署投訴,職員(伍小姐)第一時間問我有無同管理處講,之後又話要CHECK下佢倒的位置係咪公家道路,如果係大廈內的天井,佢地就無辦法理。
    話將我講述的情形問老細先,但老細當時唔在辦公室。
    於是登記咗我個電話同姓氏在張爛紙上,問完後會答覆我。我到今日都無收過佢地電話囉!

MaO~ 發表於 2013-4-6 23:00
    直接上去同佢理論啦,有乜好怕

今日終於上去面對面同佢傾了。
    那位阿姨斬釘截鐵話無倒垃圾落街!
    又話講極我都唔明囉...

iris.ip 發表於 2013-5-29 17:25
    嘩, 呢條友, 好過份wor... 垃圾點可以掉出街ga, 仲要掉出露台 = =

阿姨話:「我無倒垃圾落街,只係掃窗台和冷氣架啲塵,絕對無倒垃圾落街!」