我的收藏
版主
申請
開區
申請
silowman
加入日期:2009-11-26
流動積分:2543
查看 22166 回覆 6
按讚 0 按彈 0

「請PM」/「已PM」 回帖問題

• 各位網友:
    近日收到多位網友提出意見,要求規管主版的PM帖問題 (如:請PM / 已PM),本人亦有同感。

PM問題,其實好多討論區不容許PM帖,以下是某某討論區的版規:
    「嚴禁灌水及呃 post,本版不接受 "thanks for sharing"、"請pm我"、 "已經pm你" 之類的回覆,
    如有違反,將刪帖處理,嚴重者將扣分警告。
    如有需要聯絡其他會員,可直接使用論壇的短訊息(pm) 功能,
    於版面回覆已用pm 聯絡對方,屬無意義的回覆,一律作灌水違規處理。」

Cyberctm地產版亦有相似的版規:
    版規7:嚴禁無意義或內容過於空泛或精簡的帖子如只有表情符號、x2、劇照對白圖像、推帖…等。 對於嚴重頂貼者, 警告後, 如無效, 將會採取禁言措施。
    Link: http://forum.cyberctm.com/forum/ ... &extra=page%3D1

有見及此,本人將透過是次投票 (時限30天),收集各位的意見後,作出決定。
    單選投票, 共有 21 人參與投票

投票已經結束

61.90% (13)
    38.10% (8)
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • juicylao 2013-5-8 17:12:02

非常同意, 呢個版係我決定決婚後搵資訊的地方, 但太多無意義貼真係令人好氣餒,
    讓大家一齊努力, share good information, 等大家都搵到大家要的資訊~~

仲有果d 毫無意義的發貼: "有無化妝師介紹呀?  "
    都吾講下自己有咩要求, 咁其他人點回應呢~
    之後就有人覆: 有呀,  我果個好呀!
    再之後10頁回覆都係: pls pm~~  
    (無限迴圈)

• 通心粉 2013-5-28 15:13:46

但如果個個都公開名,怕吾怕一陣又比人話特登做廣告呀~

• silowman 2013-5-31 01:42:47

通心粉 發表於 2013-5-28 15:13
    但如果個個都公開名,怕吾怕一陣又比人話特登做廣告呀~

只是針對一些無意義的回貼,與「公開名」無關

現時狀況:
    A: 我找到個好好的化妝師, 平靚正, 好nice, ....
    B: 請pm
    A: 已pm
    C: 請pm
    D: 請pm
    E: tnx for sharing
    F: 謝謝
    G: 請pm
    H: 幾平? 手腳快嗎?
    A: 價錢我PM你, 唔方便公開, 手腳算快, xx分鐘完成轉妝...
    I: 請pm
    J: 請pm
    K: 請pm
    M: 讚讚
    等等

本人期望效果:(其實有用的, 只有A和H的對話, 其他 [請PM已PM] 是廢話)
    A: 我找到個好好的化妝師, 平靚正, 好nice, ....
    H: 幾平? 手腳快嗎?
    A: 價錢我PM你, 唔方便公開, 手腳算快, xx分鐘完成轉妝...
    等等

• 通心粉 2013-5-31 12:33:18

哦~咁我明白啦~~辛苦版主啦~~

• juicylao 2013-6-21 11:27:52

而家有結果未呀~~

• silowman 2013-6-28 12:06:13

有了