我的收藏
版主
申請
開區
申請
harrylei2009
加入日期:2012-9-26
流動積分:1647
查看 14795 回覆 10
按讚 0 按彈 0

(大陸+澳門) 一卡兩號

• 想用(大陸+澳門) 一卡兩號 , 請問有那些電話公司有這項業務 , 有推薦的嗎 ??

0 0
  • 飛來的 2013-9-1 15:45:18

中電

• VyvyIvy 2013-9-1 17:16:36

ctm都有

• harrylei2009 2013-9-1 18:03:53

飛來的 發表於 2013-9-1 15:45
    中電

澳門那里有中電門市???

• harrylei2009 2013-9-1 18:04:23

VyvyIvy 發表於 2013-9-1 17:16
    ctm都有

CTM係大陸有網路嗎???

• VyvyIvy 2013-9-1 23:14:06

harrylei2009 發表於 2013-9-1 18:03
    澳門那里有中電門市???

龍園附近有間

• harrylei2009 2013-9-1 23:26:11

VyvyIvy 發表於 2013-9-1 23:14
    龍園附近有間

感謝你,大大

• survivor 2013-9-2 15:25:32

要計有大陸澳門 1卡2號的
    有中國電信,CTM, 3
    不過只有中國電信係大陸有自家網絡
    CTM 漫遊中國移動, 3漫遊中國聯通

優缺點
    中國電信: 大陸號碼Free, 用大陸號碼計分鐘平好多, 同埋在大陸上網計入流量plan唔當漫遊, 但制式唔同CTM, 你可能要換手機
    CTM, 3: 可以用返一般GSM/WCDMA手機, 但個大陸號碼本身就要另收月費$28, 用大陸號碼的分鐘另計錢, 大陸上網當國際漫遊

如果用大陸號碼得少咁3間都可以考慮
    在大陸用得多D的就不如中國電信
    如果大部分時間都在大陸用的話建議 雙卡雙待或雙手機  1張澳門卡+1張大陸卡

• harrylei2009 2013-9-2 18:32:04

survivor 發表於 2013-9-2 15:25
    要計有大陸澳門 1卡2號的
    有中國電信,CTM, 3
    不過只有中國電信係大陸有自家網絡

謝謝大大,非常清楚   但制式唔同CTM, 你可能要換手機___甚麼是制式唔同????

• survivor 2013-9-3 08:12:09

harrylei2009 發表於 2013-9-2 18:32
    謝謝大大,非常清楚   但制式唔同CTM, 你可能要換手機___甚麼是制式唔同???? ...

就係如果你平時用開CTM, 3, 數碼通 (GSM/WCDMA制式)的話
    你部手機係用唔到中國電信(CDMA制式)的

• 飛來的 2013-9-5 02:16:38

中國電信好些。