我的收藏
版主
申請
開區
申請
領導
加入日期:2012-1-16
流動積分:589
查看 108487 回覆 122
按讚 1 按彈 0

賭場不尊重個人私隱

• 反對搵賭場工要遞交個人社會保障基金供款証明,此証明詳列個人第1份工到目前工作的公司名及工作日期;若有些工祇做了很短時間(一、兩個月),申請人不欲申報,會影響新公司對申請人關於安心工作的穩定度評估,但有時轉工原因是勞資雙方都有影響、身不由己。賭場和社會保障基金強迫申請人提供全部做工記錄及公司名是違反個人私隱!應禁止賭場要求申請人遞交此類証明!申請人亦應可選擇顯示記錄的日期及公司名。

隨意輸入身份証號及出生年份便可查詢供款記錄(顯示有工作的日期)亦違反個人私隱,應加設密碼才能查詢!

1 0
  • 好可愛啊~ 2016-1-17 23:02:26
    推薦

文彩風流 發表於 2015-12-17 14:07
    講起又講..上司對下屬..超關心囉..成日問人家幾時排卵期..要不要精液懷孕..又成日陪人家上廁所..賭場經理真 ...

去人事部投訴佢性騷擾,炒咗佢!妳坐佢個位!  

• 一陣風 2014-1-25 02:20:29
    推薦

之前見COD因為無離職證明份正本,所以逼我去搞呢個社會供款證明代替
    主要係之前唔小心交左比現任公司!
    幸好薪金唔合理最後無入到去。第一次見工要交呢D野,懶係PRO!

• 開放派88 2014-1-24 21:18:20
    推薦

dnj1024 發表於 2014-1-24 02:01
    個上司成日鬧你一定係上司嘅問題而唔係你嘅問題? 如果份份工上司都鬧你我認為係你嘅問題囉  ...

如果我的問題,宜家的上司又唔係成日罵我~以前個兩間公司,一個老西係香港人,一個係中女,所以未咁樣,唔該你唔好用你想知人地的私事,而剝奪人地私隱,同埋你唔好成日話我的問題,呢個世界個個都有問題啦,但係有D上司正係識搵人出氣,唔係個個上司係好人,轉左一兩次工都係咁~加上個D係人工唔高的工,我宜家都見到個兩間公司請人,同埋好多野係雙向,你對人點,人地對你點!!!!
    我係支持社保唔可以比人睇呢D野,因為呢D係私隱~
    如果係的話,行為紙已經夠~因為證明你無犯罪,呢個我唔會反對~公司應該要知,但係轉工,
    如果個底唔花,唔通代表佢會成世向你間公司到做?

• 開放派88 2014-1-24 01:47:33
    推薦

dnj1024 發表於 2014-1-24 01:42
    成日轉工個啲, 雖然唔一定係唔好的人, 但可以肯定係適應力差, 去隱瞞哩個缺點對新僱主亦唔公平  ...

我想問下你,有時候命運呢家野,對住成日罵人的上司,唔通你對住佢成年?適應?我試下比我罵足你成年做野啊,做乜都話你錯,你會唔走?呢樣野唔係適應力唔夠,係上司唔好,下屬轉工JA,有一間好的公司,培養你,你估好想轉啊~加上有試工三個月JA MA,唔適合的,可以解僱,勞工法都有寫,但係人地自願唔做個D,試完,真係唔掂先再講啦

• 開放派88 2014-1-24 01:38:38
    推薦

其實我覺得好離譜,有D野係好唔情願先離職,離職以為真係咁好玩啊~多數係上司唔好或者有另一份更好的工作,後者幾會較少,社保其實唔應該顯示出黎,個資辦應該要有相關指引,因為呢D都係個人資料,加上有一種唔公平的現象,就係歧視,成日轉工個D,唔一定係唔好的人,身不由己

• Emilyylime 2014-1-23 21:06:12
    推薦

重要講話 發表於 2014-1-2 23:38
    賭場要求應徵者遞交社保記錄是濫用權力!而社保記錄不應顯示公司名!

賭場的職位申請表有一欄問申請者有否被公司炒過?及有專門的調查部門調查。有時被人炒是無原無故,領導人換了,要換過一批手下便被人炒。難道炒過便不用再打工?咁食西北風?
    個人資料保護辦公室應禁止賭場要求申請者提供有關資料及禁止賭場調查個人私隱!

• Conita 2013-11-24 12:53:43
    推薦

之前曾有莊荷因有多次轉賭場的記錄而不獲聘用,此類記錄的保留是違反個人私隱!外勞的工作記錄在大陸,人事部查不到,搵工比本地人着數。

• 股海迷途 2013-11-24 13:12:18

testing

• macaupeople2013 2013-11-24 13:55:36

澳門好像沒有私隱專員公署.

• 吹細horn 2013-11-26 22:16:10

macaupeople2013 發表於 2013-11-24 13:55
    澳門好像沒有私隱專員公署.

個人資料保護辦公室是這個範疇的,應給一些指引給社會保障基金!  

• 重要講話 2014-1-2 23:38:43

Conita 發表於 2013-11-24 12:53
    之前曾有莊荷因有多次轉賭場的記錄而不獲聘用,此類記錄的保留是違反個人私隱!外勞的工作記錄在大陸,人事 ...

賭場要求應徵者遞交社保記錄是濫用權力!而社保記錄不應顯示公司名!