我的收藏
版主
申請
開區
申請
murasame
加入日期:2011-2-20
流動積分:2632
查看 14202 回覆 9
按讚 0 按彈 0

澳柏好嗎?

• 我隻貓呢排成時流口水、口臭,又甩好多毛(佢係家貓),今日就帶左佢去澳柏睇,淨驗血都$950,醫生話隻貓背隻條骨突起同個肚好脹,怕隻貓有唔知咩膜炎就問我check唔check埋有冇呢個病(要2舊),佢話如果有呢個病隻貓有98%會死,咁我梗係check啦,好彩無呢個病。份驗血報告話我隻貓心同腎都無事,但個肝就有啲問題(係咩問題佢無講,我哥時又呆左唔記得問。。)又話佢啲血好黑好杰,紅血球過多,但又無講點解決,淨係打左支針話對個肝好啲,$60/支,要連打好幾次。到講返啲牙,佢話隻貓有牙石所以無胃口,自然連自己啲毛都無舔,佢話係換毛時期喎,佢話要脫幾隻牙,但我隻貓之前先脫左幾隻(係石獅子對面哥間),脫完就有流口水情況出現,再脫多幾隻未變無牙貓食唔到野?流口水情況係未都唔會有改善?同埋想請教下係未有牙石就只可以用脫呢個方法呢?希望有同樣嘅愛貓之人解答我。。thanks,,

0 0
  • 細菌小妹 2014-8-16 08:28:01

澳栢我覺得ok喎,個醫生都几細心,我第一次去佢到睇,係因為我隻貓有腹膜炎,但未發病,而家都不知几精靈

• murasame 2014-8-16 09:15:17

細菌小妹 發表於 2014-8-16 08:28
    澳栢我覺得ok喎,個醫生都几細心,我第一次去佢到睇,係因為我隻貓有腹膜炎,但未發病,而家都不知几精靈 ...

Yes..就係叫腹膜炎。

咁啲貓有牙石係未只可以脫嫁咋?

• Mimi66 2014-8-16 11:09:22

我帶我隻狗係澳柏睇過兩次,都覺得醫生幾細心,其實你之前都有睇過其他寵物店,應該都比較到呢間o唔ok, 自己有唔明白就主動問醫生啦,有時醫生會覺得過多既醫學名詞或者醫學解釋可能主人唔會明白,我都試過醫生淨係同我講解決方法,自己主動問多d疾病原因,醫生亦願意詳細講解,如果嚴重既牙石係洗唔甩的,你自己應該要注意下點樣防止你隻愛貓有牙石,唔好等到冇得救果陣先黎諗辦法啦,願你隻愛貓快快康復~

• 細菌小妹 2014-8-16 17:05:18

murasame 發表於 2014-8-16 09:15
    Yes..就係叫腹膜炎。

咁啲貓有牙石係未只可以脫嫁咋?

脫牙果啲我就真係唔知啊,你可以問醫生囉,果個醫生咩都問得架

• BISKI 2014-8-19 03:15:02

我都覺得澳柏好好,,醫生好細心 !!

之前去Dr.XO 度..佢亂診症.. 搞到我隻狗狗越黎越嚴重 !! 做手術前完全冇幫我隻狗狗做驗血,, 因為我隻狗狗已經10 歲..專業GE 醫生都會幫狗狗驗左血先做手術 !!! 好彩戈日我放左Dr.XO 飛機..冇帶到我隻狗狗去做手術 !!!

之後我就帶左狗狗去澳柏睇 !! 醫生好細心.. 解釋得好詳細,, 亦都有抽血驗...好彩有抽咋,, 原來我狗狗肝功能唔係咁好 !! 唔可以做手術嫁 !,, 要食一排藥令肝功能有好轉先可以做手術 !! 我狗狗抽D 血出黎同你情況一樣..又係好黑好杰 !! 自從戈一次之後.. 我都係帶狗狗睇澳柏 !!

• murasame 2014-8-25 23:23:16

我都覺得澳栢醫生幾好,再去睇佢話可以洗牙唔洗脫,腹膜炎就無得醫會跟隻貓1世,而家希望唔好變成病毒性,唔係就要安樂死⋯⋯因為佢話傳染性極高⋯

• hazi 2014-9-8 22:44:07

澳柏~~個醫生好好GA~~又識講笑~~令到我地D爸爸媽媽~~都唔會十分擔心~~
    我上次個狗女~做絕育手術~~雖然係有DD貴~~但係出邊D都平小小~~
    醫生都好好冇收我驗血錢~~淨係收絕育~麻醉~洗牙~~其他都冇收我la~~
    而家個傷口仲要好靚~~~完全睇唔出有絕過育le~~

• FTingS 2015-2-15 01:17:47

澳栢的醫生令我感到身為獸醫的專業精神!原因是他本人对兔子有敏感,但依然细心的替我家兩小子檢查。(一開始我並不知道,直到结帳時聽到助理跟醫生談話才知道的!)又耐心回答我這個養兔新手的問题及提供很多專業的見議。明明整個個程醫生都一把眼淚一把鼻涕了,還沒有設法把我趕忙送走,甚至還數度抱起兔子教我與何正確地抱他們。所以,不用怕,把你要問的問题告訴醫生,他一定會给你專業的答案。我個人認為,能那麼会醫及擁有豐富的兔子知識(因我覺得在澳養兔子不怎麼流行,要找到兔子的專用產品及醫療服务實在不易),是位值得信赖的醫生。

• sarahloi 2019-2-24 23:17:39

澳栢的醫生和姑娘都很細心,謝謝Marc醫生對多多的悉心治療, 感恩!