我的收藏
版主
申請
開區
申請
redflower
加入日期:2009-6-15
流動積分:714
查看 6161 回覆 15
按讚 0 按彈 0

求意見,去台北坐虎航問題

• 有無人試過澳門坐虎航去台北凌晨3點半先到桃園機場,交通點解決?去台北車站
    酒店當晚仲租唔租好?酒店半夜5點仲可CHECK IN?

0 0
  • Fantasy 2015-2-25 16:11:32

搭過相同時間,當時我到達後係機埸先休息,放心機場有好多休息的地方,地下層還有便利店有飯團,熱食等東西賣。另外,就做好兩手準備,PLAN A & PLAN B,視乎當時天氣,休息得好唔好,精神夠唔夠,才決定行 PLAN A / B。當時我就諗定一係就去十份平溪那邊玩一整日,一係就去上引水產,食完就反酒店CHECK-IN訓晏覺。結果休息得唔係咁好,去到台北車站行下,到酒店放低行李,就去上引然後反酒店訓囉。如是者走個日又係搭零晨機,咁就提早大約晚上12點前到機場休息,等夠鐘就到櫃位CHECK-IN囉。

另外,交通非常方便,機場有國光客運單程125NT往台北車站,24小時都有,只係零晨班次冇咁密。

如果係頭尾5日咁計,係玩足4日有多,雖然有第5日但就冇得好計啦,住就只係諗3晚就可以,諗落都唔算差。

去個日又唔怕晒左半日假,如果夠精神反到澳門仲可以即刻反工唔洗請假都得架。

• felixip 2015-2-25 18:43:00

我想問虎航 好吾好坐? 我見好似好平d機票 係咪真係抵玩?

• redflower 2015-2-26 15:54:04

Fantasy 發表於 2015-2-25 16:11
    搭過相同時間,當時我到達後係機埸先休息,放心機場有好多休息的地方,地下層還有便利店有飯團,熱食等東西 ...

嗯~多謝你意見呀~我初頭都唸緊去上引定一早開始行程去十份,因為我怕係機場休息不到唔係好舒服咁,所以唸緊租埋果晚酒店,簡D無咁貴果D,起碼可以梳洗下.

• Fantasy 2015-2-28 12:28:31

redflower 發表於 2015-2-26 15:54
    嗯~多謝你意見呀~我初頭都唸緊去上引定一早開始行程去十份,因為我怕係機場休息不到唔係好舒服咁,所以唸緊 ...

你喜歡啦, 我自己覺得就問題唔大, 反正都係屋企沖好涼先出門口, 桃園機場的洗手間都好大好方便, 去完上引周圍行下, 例如由上引行反去行天筥站當散步順便望東望西, 反到酒店都差唔多時間可以CHECK-IN休息, 訓個晏覺又可以出去食晚飯, 如果揀間簡單的酒店, 咁可能之後個日又要轉仲麻煩囉

• Fantasy 2015-2-28 12:30:59

felixip 發表於 2015-2-25 18:43
    我想問虎航 好吾好坐? 我見好似好平d機票 係咪真係抵玩?

不同人的睇法唔同, 五星級酒店餐廳與大排檔點比, 自己試下咪知囉

• mayhmn 2015-3-11 12:29:30

我上年聖誕節都係坐虎航零晨機, 去到桃園機場三點左右, 我係一早已經BOOK左車, 去到即上車去台北, 台北的酒店好好, 可以俾我地三四點入住, 只收TWD780 (由三點至十二點), 我地就訓到中午先出發, 唔怕攰.

• Fantasy 2015-3-12 10:54:29

mayhmn 發表於 2015-3-11 12:29
    我上年聖誕節都係坐虎航零晨機, 去到桃園機場三點左右, 我係一早已經BOOK左車, 去到即上車去台北, 台北的酒 ...

幾好喎, 你住邊間呀

• 督督查 2015-3-16 03:48:49

台灣問題請貼去東北亞區
    http://forum.cyberctm.com/forum/ ... display&fid=318

• 域's餅 2015-3-24 04:56:31

mayhmn 發表於 2015-3-11 12:29
    我上年聖誕節都係坐虎航零晨機, 去到桃園機場三點左右, 我係一早已經BOOK左車, 去到即上車去台北, 台北的酒 ...

邊間酒店?要點樣book呀?

• mayhmn 2015-3-25 12:00:12

我住台北車站附近的 YORK (約克), 佢有FB 專頁, 可以SEND MSG俾佢
    雖然佢D房幾新幾有北歐FEEL, 同埋地點超好, 但間房好細, 如果鐘意住大房的人未必岩.

• seautd10 2015-4-20 01:59:14

你好, 想問問如何BOOK車?如何付款?  你說的YORK FB專頁 名是什麼?? 因找不到, 期待你的回覆!!感謝。

• CUTE1312 2015-5-13 00:29:13

請問有台北有咩民宿介紹?或者酒店,有無行程介紹