我的收藏
版主
申請
開區
申請
普通百姓
加入日期:2015-2-17
流動積分:56
查看 11064 回覆 29
按讚 0 按彈 0

善豐後 恐又一宗危樓:八達新村瑞祥樓傾斜

• 八達新村瑞祥樓傾斜 2014 年1月18日

【澳門日報】八達新村瑞祥樓有小業主反映,大廈因毗鄰地盤施工出現傾斜,且停車場及地舖牆身出現不少裂縫,該廈三部升降機有一部已因大廈傾斜而停用,其餘兩部則經常出現故障“困車立”。有小業主擔心大廈又成善豐翻版,希望相關部門關注大廈安全情況。工務局回覆本報查詢時則表示,局方已責成地盤承建商加強安全措施及提交檢測報告,報告顯示有關大廈的傾斜度處安全範圍。且承建商和八達新村管委會亦已就升降機維修事宜達成共識,由承建商承擔維修費及往後一年半的保養費。

升降機常故障

根據八達新村瑞祥樓小業主反映,本報記者日前到現場察看時剛巧該大廈雙數升降機又出現故障,有一對父子被困,需消防人員到場解救。現場亦有不少小業主埋怨三部升降機經常失靈,中間一部單雙數升降機更因嚴重安全問題需暫停使用。有小業主指有關升降機故障是該廈受毗鄰大廈地盤施工影響出現傾斜所致。另根據業主管委會張貼於樓內的告示,指該廈停車場多處出現裂縫,為安全着想,禁止大型貨車及裝修或泥頭車進出。

憂成善豐翻版

對於大廈出現傾斜、牆身裂縫及升降機經常故障,有小業主坦言非常擔心大廈的結構安全問題,更憂慮居所會變成第二個善豐花園。有地舖商戶表示,雖然知道政府相關部門有派員到場了解情況,但結果怎樣不得而知,因此亦感憂慮。

-----------------------

八達新村牆身突然出現裂縫 2014.01.18

ctm禁PO澳視字眼,想睇報導請手動將PPP換成 螢幕快照 2015-03-10 上午09.26.45.png
    PPP/c_news/tv_news.php?id=204072

0 0
  • YUYES 2015-3-10 09:43:30

起樓前一定要睇環境,政府吾做評估,必死無疑

• 睇開d 2015-3-10 09:44:43

咁大鑊~~~~~~~  我個frd近期先買左八達.............唔怪得佢話問左幾間銀行先做到按揭啦

• maggieB 2015-3-10 09:58:38

86151389982396057.jpg 38151389982396073.jpg
    上年有報導過幾次  唔知搞掂未  或者搞唔搞得掂

• v630 2015-3-10 10:04:43

我朋友住12樓,升降機經常停機,未知是否受影响.隔離工厦地盤已停工半年.

• chrisrong 2015-3-10 10:13:14

八達善豐哥一排樓最好唔好掂啦   又唔係無得揀   買左又驚隔離地盤震散間樓   又驚兩年後放唔出   銀行都唔做仲買黎做乜  自住梗的就最好趁早賣啦  唔通等到好似善豐咁再出街訓馬路等政府賠又等兩三年咩

• macaupeople2013 2015-3-10 10:18:36

澳門樓 又貴 又危, 唔買好過買

• 十分鐘 2015-3-10 10:36:48

v630 發表於 2015-3-10 10:04
    我朋友住12樓,升降機經常停機,未知是否受影响.隔離工厦地盤已停工半年.

澳門月刊都有報導~

讓很多澳門人痛失家園的善豐花園事件,一拖再拖,至今兩年有餘,更成為一件懸案,令社會各界無所適從。近期同樣備受關注的是,慕拉士大馬路亦出現危樓疑雲,毗鄰一施工多年地盤的八達新村瑞祥樓出現傾斜造成停車場及地舖多處牆身出現不少裂縫,以至載客電梯經常不能正常運作,甚至不斷有住戶困於電梯而要由消防員救出。

此事件中,最為人不解的是,工務局由接報至有媒體查詢後,僅透露“局方已責成地盤承建商加強安全措施及提交檢測報告,報告顯示有關大廈的傾斜度處安全範圍。

• Legoprince 2015-3-10 10:43:45

https://www.facebook.com/MACAOPP ... 40/458369907618304/

facebook都有人講  
    唔知依家有無搞好

• Legoprince 2015-3-10 10:45:44

http://is.gd/bBzwEp

之前都有人討論
    但唔知依家有無搞好

• Legoprince 2015-3-10 10:46:22

之前FB都有人討論
    但唔知依家有無搞好

螢幕快照 2015-03-10 上午10.46.56.png

• banlei 2015-3-10 10:54:04

唉~政治太極耍咁多唔健康的,叫相關部門睇下翡翠台啦~又唔系無時間~忙~又唔見成績=於白忙

• 好大食 2015-3-10 12:09:51

係買都唔買八達啦  住住下林樓死人嫁!!

• 小小公主 2015-3-10 12:14:36

所以買樓係唔可以亂買

• htcnewone 2015-3-10 12:26:42

八達樓下間舖已經裂成咁