我的收藏
版主
申請
開區
申請
linda250555
加入日期:2015-1-3
流動積分:172
查看 56066 回覆 132
按讚 4 按彈 1

澳門人在珠海買樓的優缺點?

• 澳門樓價攀升可怕
    儲的到首期卻要背一輩子的房貸
    還不如在珠海買二手樓來的輕鬆
    雖然每天過關過得很辛苦
    但是我寧願用時間換取金錢~

我個人認為在珠海買樓的好處:
    1.夠平
    2.等澳門房價下跌許多時把珠海樓賣掉,換澳門樓

許多人認為的缺點:
    1.每日過關很麻煩,我認為當屋奴一輩子才是麻煩
    2.治安我覺得跟澳門差不多
    3.產權70年,不過我認為我也不會住到70年
    4.沒有增值空間?!我倒覺得澳門樓價已經在高點,現在買澳門樓才沒有增值空間
    5.醫療水準?!澳門不像台灣有健保看病很便宜,大部分還是要自費,我認為澳門跟珠海的醫療差不多

以上比較我覺得在珠海買樓好過平過澳門
    點解一堆澳門人不願在珠海買樓
    我老公和婆婆都覺得澳門人就是要在澳門買樓
    殊不知背高額的房貸反而更痛苦
    寧願先在珠海住等澳門樓價崩跌再換樓也不遲

4 1
  • goetat 2015-3-25 18:00:58
    推薦

我層樓係坦洲 係拱北要搭20分鍾車返去 其實住上面最浪費時間係過關 而且現在已經有人傾緊關於一地兩檢的問題 而一地兩檢遲早亦會實行 到時過關會比現在方便好多 時間亦可以慳好多 所以上面啲樓都唔會點跌的 當然如果有能力 最好係澳門買啦 畢竟始終係土生土長的地方 又方便

俾個見議你 如果唔在意生活質數 又有能力 買澳門樓 如果想要生活質數 又要想平 又唔怕痳煩 買大陸樓 畢竟魚與熊掌不可兼得
    本人住緊的地方係類似華發的高尚住宅區 保安絕對冇問題 出入都要證件 小區內有大型人工湖 游泳池 網球場 一落樓下就係人工湖 而且有會所 百貨公司 所以買野冇問題 不過都係個句啦 想住咁好前提係你唔怕過關痳煩

• redcookiemo 2015-3-25 12:38:53
    推薦

很簡單,有錢買澳門,賺錢唔夠多但又唔屈就得唐樓而又想住大屋的人咪買珠海LO。

• nickant 2015-3-24 17:48:39
    推薦

宜家在拱北買個住得下人的有lift樓都要2萬一方起, 遮係要200萬人仔, 一d都唔便哦..

• samuel718 2015-4-24 14:37:41
    推薦

買澳門樓:
    1:不用每天過開,時間就是金錢,每天休息多一點,人都開心一點.
    2:澳門樓係的確是很高,但時勢是這樣,唯有接受現實
    3:澳門人當然住澳門,如果身為一個澳門人要回歸大陸住,感覺真係好可悲.
    4:身份認同問題,兩地文化存在差異,不想被同化
    5:係認為當一世樓奴?你有冇諗過用比較短的時間供起習樓?

買珠海樓:
    1:每天過關,會花了一整天時間.人生就這樣用了一半的時間排隊
    2:大陸人流複雜,什麼人都有,治安比澳門差
    3:文化問題,難以同存
    4:你花一百萬買珠海樓,不如在澳門做個首期吧
    5:大陸醫療是如何?你打什麼110,你看看要多少分鐘才到達?試試就知了!

宗合分析,如果你是新澳門人或勞工,
    可能你會考慮大陸住
    如果是澳門出生的新一代
    投資可以
    自住免了!
    還是大陸龍蛇混雜,什麼人都有,偷呃搶劫,的確很不安全.
    大陸人總是會說到自己的東西很美好,但現實出來都很不一樣,
    大陸人真係信不過~~~
    自己看著辨了!

• inetfog 2015-3-24 17:40:15
    推薦

你認為如果澳門樓跌50%, 珠海樓都唔會跌 ?
    如果澳門樓跌, 一定系國內或國際出現金融大問題, 到時珠海不可能單獨善其身, 一定同步下跌, 所以你同樣會哭死.
    而澳門樓價崩跌再換樓亦系不設實際.

• 我是中國人 2015-3-25 02:28:19
    推薦

國內冶安差, 見死不救,

• 脆兒 2015-3-24 22:30:14
    推薦

無人知將來的事,但我相信有危就有機,風險越高回報越大......我鍾意返大陸周圍食,但講到住,我重係鍾意澳門住,因為我的朋友我的親人,我既工作都係澳門,如果每日都要至小浪費1至2小時,唔ok囉,一時24小時有2小時是這樣無左的話,即係我既生人有十二分之一係過關既,真係唔係咁想.....
    醫療方面,澳門居民有30%off,而且買左保險,澳門的醫療福利與珠海係無得比的
    將通貨澎脹計,係澳門買樓會越供越輕鬆,但在國內,你本身供層樓就平,加左人工對你在供樓方面無太大影響,但你仍然每天要過每天過關的日子
    賞試將現在與3年前比較,如果3年前買左澳門樓,而家供樓會輕鬆好多,但3年前買珠海樓,對你的生活影響不大,但將3年前買既澳門樓賣左,賺既差價足夠你係珠海買層樓有突啦......但都係果句,咸魚青菜各有所好

• quota 2015-3-25 12:25:39
    推薦

G2000 發表於 2015-3-25 12:20
    珠海樓下多公園, 居住空間大, 其實對小朋友同大人都好重要, 食品去大型外國超市買算安全 , 但過關時間始終 ...

體能...更新下個標準就合格的了

• Hennessyvsop 2015-3-24 17:16:39

典型的被動型,你以為澳門樓跌,珠海樓就會升?
    以你甘睇,都認為應該要系澳門買樓啦,只不過是價錢問題。但現實是現實。珠海樓你以為比澳門樓更易甩手?簡直系誤区。不如你話邊系珠海住邊等經屋仲實際啦。

• hei99 2015-3-24 17:25:27

馬死落地行.

不在乎意願. 只在乎有冇錢.

PS. 有了小朋友後, 每日過關的麻煩大UP

• linda250555 2015-3-24 17:27:56

Hennessyvsop 發表於 2015-3-24 17:16
    典型的被動型,你以為澳門樓跌,珠海樓就會升?
    以你甘睇,都認為應該要系澳門買樓啦,只不過是價錢問題。 ...

你認為你背個幾百萬房貸你會好過嗎==?
    等你真的買了澳門樓
    結果10年內跌50%
    那你會哭死....

• linda250555 2015-3-24 17:48:04

假設珠海100W好了
    崩50% 也才50W
    澳門500W
    崩50% 250W
    你認為哪個比較實際?

• linda250555 2015-3-24 17:52:09

拱北哪有這麼貴......=.=
    我看不到100W人仔就有了

• Hennessyvsop 2015-3-24 17:53:23

而家下下過關回澳都要兜個大圈,麻煩死了,日日返工過關,有野返澳門辦事又要過關,如有小朋友,真的天天過關已經崩潰了。

• linda250555 2015-3-24 17:55:45

總比背個房貸一輩子好吧=.=
    澳門人是習慣地小距離近所以無法忍受花在長時間通勤?
    又沒一輩子要住珠海
    等房價修正再買也不遲

• rzq 2015-3-24 17:56:00

在邊度生活就近買!夠錢就買!唔要等太多,日子就是甘過,想得太多辛苦!物業一定保值,跌了還是會升上去!如果你現在30歲可以買,為什麼么要等到40歲?你能在澳門買為什麼要出珠海??錢賺回啦就是位了改善生活的!!!!!!

• Hennessyvsop 2015-3-24 17:56:46

linda250555 發表於 2015-3-24 17:27
    你認為你背個幾百萬房貸你會好過嗎==?
    等你真的買了澳門樓
    結果10年內跌50%

澳門跌一半?我想真系甘,政府仲唔出手咩,樓價跌50%,仲慘過升50%.

• linda250555 2015-3-24 18:01:41

rzq 發表於 2015-3-24 17:56
    在邊度生活就近買!夠錢就買!唔要等太多,日子就是甘過,想得太多辛苦!物業一定保值,跌了還是會升上去!如果你 ...

你能保證你的工作永遠穩定嗎
    你能保證你永遠繳的完房貸嗎
    當你買完之後十年別人只用一半的價格就能買你的屋你不氣嗎?

• inetfog 2015-3-24 18:58:10

其實這個爭論系冇意思, 每個人生活要求不同, 可以有不同的選擇.
    我自己就不會選擇每日浪費1~2個小時來回珠海澳門, 時間系無價的, 而且我對大陸的環境,治安都沒有信心.   

• inetfog 2015-3-24 19:08:06

linda250555 發表於 2015-3-24 18:01
    你能保證你的工作永遠穩定嗎
    你能保證你永遠繳的完房貸嗎
    當你買完之後十年別人只用一半的價格就能買你的 ...

其實好多野都系冇絕對的保證, 你可以保證你老公/老婆愛你一世? 唔通冇保證就永遠唔結婚 ?

買樓不單可以住, 亦可能系你一世人最大的一個投資, 投資一定有風險, 買定唔買就睇個人的眼光. 眼光好, 可能你50歲就可以退休, 睇錯左, 可以要一世還貸款.

多一句, 其實大陸樓的風險更高.