我的收藏
版主
申請
開區
申請
Legoprince
加入日期:2015-2-19
流動積分:25
查看 21218 回覆 56
按讚 0 按彈 0

無樓結唔到婚………………

• 本人諗住年底結婚,但對方家長要求要買樓先安心,雖然我地依家都租樓住住得幾好,搬過一次,因為加租,其實哥時已打算買樓免再受加租之苦…但又聽人話樓價跌,又話幾百萬買又舊樓好唔值…當時夠首期的但最後無買了…我倆現在因租樓同生活消費後只有三四十萬首期無法自置物業,不過都唔可以怪邊個…工作七年因為每年都去2次旅行,同平時都大洗開,又要供左架新車,依家臨結婚先碰上現實問題……請問大家有無遇過?依家肯定的是無買樓好難結成婚…真係好愁…

0 0
  • jackwave 2015-3-27 12:53:56

結婚姐,又唔係生BB,點解唔結左先,買唔到樓係咪要等經屋先結,咁你可能要等5,7年先有樓條女都濟喇,我入公職前都想買樓,果時東華果啲都係75萬左右(2手),果時無買好在近30歲1個人申請到經屋(2T),而家收入近4萬,每年3次旅行左右,生活都無壓力,係想買多層樓姐,樓主要同女友努力計劃唔好生咁多,養仔女要用心機同錢,D錢放銀行唔見洗,有多餘錢要投資下,以前30萬同現在60萬個價值都唔同左

• hei99 2015-3-27 13:16:49

都住埋一齊乜都食哂.

仲理得佢結唔結婚.

梗係轉頭屈佢老豆老母俾首期啦.

• dreams_again 2015-3-27 14:33:12

去旅行次數少D,去旅行的地方近D,多D 0係屋企食,減少D無謂消費,買間便宜D細間D的唐樓LOR.......

睇你的洗費收入應該唔少,俾你申請經屋都未必夠人爭

• kit8 2015-3-27 14:36:43

出街去食飯次數少D,去食飯食少D,多D 0係屋企訓,減少D出街消費,唔好買樓LOR.......懶死同父母住

• erswc 2015-3-27 14:38:32

甘咪吾好結住, 奉子先成婚.. 拿張紙有咩幫助..

• kit8 2015-3-27 14:40:17

無樓梗係咪結婚, 無謂累人累己

• kolu 2015-3-27 14:49:14

就算有樓結婚, 都要唸下, 而家結婚wo, 一簽紙就有法律效力, 個責任跟成世..

• kit8 2015-3-27 14:49:42

樓上教人結左婚買個帳幕去黑沙札營就過夜了............又唔使交租

• kit8 2015-3-27 15:05:48

可否買個帳幕去黑沙札營就長住............又唔使交租

• kit8 2015-3-27 15:26:56

good......................very good...............