我的收藏
版主
申請
開區
申請
森戈
加入日期:2012-2-23
流動積分:8460
查看 4691 回覆 20
按讚 0 按彈 0

平抑物價做唔到 李靜儀炮轟:澳門人點分享經濟成果?

• 人工加唔到  平抑物價又做唔到 李靜儀炮轟:澳門人點分享經濟成果?
    即時報道
    文:論盡採訪組
    時間:2015年03月30日 19:19

澳門外勞去年增加2萬幾,突破17萬大關!議員區錦新及李靜儀砲轟政府外勞政策無數據、無指標、無限額,企業要幾多就批幾多,為濫輸外勞大開綠燈。很多有輸入外勞的服務業職位,員工薪酬沒法合理調升。李靜儀要求新財爺給出承諾削減外勞名額,增加本地人薪酬的議價能力。

經濟財政司司長梁維特則強調,外勞法有外僱退場機制保障本地人就業。澳門某些行業,特別是中小企反映人手不足,確實需要外勞。本澳失業率保持1.7%,低收入人士一直減少,收入中位數亦由1萬元增長至1.5萬元,月薪達2萬以上的員工升了33%,認為本澳居民有分享到經濟成果。

「不要用這些數字催眠我哋分享到經濟成果!」李靜儀不客氣,即時反駁梁維特是偏聽,「聽司長的回答,切切實實是以商為本,根本不知道澳門的外勞政策有幾咁千瘡百孔!」她指出,本澳自2000年至2013年,累計通脹率已達47.1%,「人工加唔到,平抑物價又做唔到,現金分享可以解決到嗎?加薪追到通脹水平嗎?可以改善到生活嗎?」

她又批評政府只是以中小企人資不足為借口,為大企業、博企中門大開,要幾多外勞就批幾多!她又指,以建築業為例,「8間企業合共請咗2萬3千幾個外勞,本地人得1200個,95%都係外勞,點解可以咁樣批外勞呢?」區錦新亦批評︰「任何負責任的政府,眼見經自己部門登記、求職的居民都找不到工作的時候,還大量輸入外勞開綠燈,會否問心有愧呢?」

來自建築界的官委議員馮志強就幫口降溫,指很多本地建築工人已經年紀老邁,有約六十歲,本地無新人入行,業內請人的確有困難,「如果唔係,我地都唔使停工幾年。」

0 0
  • 森戈 2015-3-31 07:21:47

呢個正苦有被虐狂,專做衰野被人鬧下先舒服!

• lwt3291 2015-3-31 08:12:27

如果係一人一票選出來的政府就唔會有呢種結果。

• yourmother 2015-3-31 10:27:25

來自建築界的官委議員馮志強就幫口降溫,指很多本地建築工人已經年紀老邁,有約六十歲,本地無新人入行,業內請人的確有困難,「如果唔係,我地都唔使停工幾年。」

我同意本地建築工人的確買少見少,輸入外勞係無可厚非,但問題係建築公司唔淨止建築工人工種請外勞,連高、中級的管理人員以及文職人員都請外勞,請問一個普通文員有必要請外勞嗎?

• 森戈 2015-3-31 10:51:22

dnj1024 發表於 2015-3-31 10:07
    台灣陳水扁、菲律賓卡斯特羅都係一人一票選出嚟,一樣都係大貪。

嗰D每四年可用選票趕佢地落台,噢瞞D棺想趕佢地落台,難了,佢地做足十五年搵夠長糧先死死地氣走。噢瞞長期棺商一體,想一人一票等下世了!

• YUYES 2015-3-31 11:15:25

微小企業想申請勞工真係好難..

• 森戈 2015-3-31 12:18:06

dnj1024 發表於 2015-3-31 11:00
    咁每年五一、十一涉及民生嘅遊行有幾多人肯出嚟行? 尢其係嗰班聲稱受影響最深話買唔起樓嘅嗰班年青人,嗰 ...

噢瞞人習性:D野唔火燒眼眉都good 一聲呑落肚算鬼數!上次離補法算是奇蹟了!

• gaofg 2015-3-31 12:26:23

yourmother 發表於 2015-3-31 10:27
    來自建築界的官委議員馮志強就幫口降溫,指很多本地建築工人已經年紀老邁,有約六十歲,本地無新人入行,業 ...

AGREE~~~~~~~~~~~

• vespamania 2015-3-31 12:46:50

YUYES 發表於 2015-3-31 11:15
    微小企業想申請勞工真係好難..

單系本地人員比例已經玩殘。

• YUYES 2015-3-31 14:51:52

vespamania 發表於 2015-3-31 12:46
    單系本地人員比例已經玩殘。

小弟情況如此.

我做小食,請佐個大陸勞工,但佢懶到九咁...依嫁抄佢又吾係,吾係又吾係..抄佐又要等個幾月先請到新勞工,唉...

• macaudog 2015-3-31 14:58:42

賭收大跌, 人仔貶值, 澳門通脹仍冠絕中港, 咩原因?
    http://forum.cyberctm.com/forum/ ... ;page=1#pid19543927

賭收回到四年前, 物價卻不回到四年前
    http://forum.cyberctm.com/forum/ ... ad&tid=11577415

人幣匯價回到兩年前, 點解澳門物價唔回到兩年前?
    http://forum.cyberctm.com/forum/ ... ad&tid=11533747

• tmdxtmd 2015-3-31 15:44:33

以議員所講建築業外勞影響本地建築工人就業, 但澳門有無再多2萬本地人去做?
    我反而覺得是政府發展經濟過快, 為什麽明知不夠建築工人就給承建商中公共工程標? 或工務局批准私人工程展開?
    明知人資不夠就不要批那麽多公共及私人工程,
    現在出現可笑矛盾現象: 公共工程延工, 承建商說不夠人, 議員說太多人
    澳門經濟是不是應該先降一降溫?

• 蚊仔LEE 2015-3-31 19:29:22

終於講些系人講過野啦..