我的收藏
版主
申請
開區
申請
Chrysalids
加入日期:2017-7-25
流動積分:3832
查看 9978 回覆 8
按讚 0 按彈 0

想問下金粒值唔值得投資?

• 各位好,想問下如果有大慨廿皮至三十皮左右嘅現金存放係銀行收息,

買樓肯定比唔到首期,

況且依家啲銀紙日日係咁貶,所以揸現金一定無出路,

外幣市場動盪不穩,除左美金同人仔,

存銀行做定期雖然穩但回報率勁低,

投資股票基金回報率雖然比較好又高,

但相對風險比較大,可能一晚就清袋清盤破產。

唔知大家認為金值唔值得買?保唔保到值呢?咩價位買金會比較好?
    單選投票, 共有 22 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • LGG82706102 2018-10-24 15:43:17

月供股票仲好啦!投資優質股

• Chrysalids 2018-10-30 10:30:35

LGG82706102 發表於 2018-10-24 15:43
    月供股票仲好啦!投資優質股

有邊隻優質股值得投資呢?

近排中美貿易戰,

搞到港股開始大瀉,

美國講經佬話開始進入熊巿添,

真心覺得玩股票賺錢好攰。

• realman0801 2019-9-3 13:52:01

分散投資,買少少都好啊,其實澳門邊度有得買實體黃金架? 我見香港好多銀行都有九九金服務,但問左幾間澳門分行就無. 另外香港周大福就有預約金粒服務, 澳門周大福又無. 有冇師兄解迷, 謝~~

• 25887 2019-10-1 21:16:17

realman0801 發表於 2019-9-3 13:52
    分散投資,買少少都好啊,其實澳門邊度有得買實體黃金架? 我見香港好多銀行都有九九金服務,但問左幾間澳門分 ...

澳門GE金行就有...不過唔知回收時又要幾多手續費就真..

• 阿奇哥 2021-8-19 19:23:26

我都買咗幾斤.

• Chrysalids 2021-8-20 08:37:35

發達啦~

• 阿奇哥 2021-8-20 15:29:56

柑.                              .

• 金豬寶寶 2022-5-13 15:46:22

2022投資什麼保值增值?
    黃金自古就有避險保值的作用,在避險情緒高或者經濟不景氣的年份,投資者會選擇黃金這類產品。在黃金市場有各種類型的黃金產品,比如有實物黃金和現貨黃金等,前者變現成本高,沒有杠杆,收益空間小,後者有杠杆,且能雙向交易,投資者可以獲得更多盈利空間,且也不用擔心金價下跌。關注大田環球,打造超低點差成本投資環境,0成本試驗!