我的收藏
版主
申請
開區
申請
Conita
加入日期:2009-9-2
流動積分:603
查看 9927 回覆 150
按讚 2 按彈 2

+ 澳門應實施免費大學教育!

很多歐洲國家都有免費大學教育,好像:法國、德國、比利時、挪威、丹麥等。澳門曾是葡萄牙殖民地,現在政府制度、城市面貌都走歐洲風格,所以澳門政府都應該好像歐洲國家提供免費大學教育給持澳門永久居民身份証的澳門市民!澳門政府年收入有千多億元,財政儲備達五千多億元、庫房'水浸',完全有財政能力實施免費大學教育!澳門是一個賭城,給人印象是三教九流黑社會人物聚集,教育水平低落。若能提供免費大學,周街都是大學生,定能拉高澳門的城市素質、水平!

2 2
  • 領導 2018-1-18 20:30:22
    推薦

很多澳門市民、議員(例如:梁安琪)都有要求過免費大學公共教育,但澳門政府唔做野!

• 日日新 2018-1-19 11:10:02
    推薦

澳門學店請晒班大陸垃圾做教授,講師,老師邊教到好人出來?應該要有足夠學分先可以讀大學,如果人人都可以讀大學,咁大學變咗最低學歷?即係讀咗都冇用,晒時間?

• flavianet9278 2018-11-5 05:16:06
    推薦

最好, 敬老金, 加多D, 仲好添, ........

• 日日新 2018-1-18 22:58:12
    推薦

如果澳門周街都係大學生?咁澳門有乜野工作可以被大學畢業生做?

• aungshwe 2018-1-19 12:27:35
    推薦

是否野鷄大學,中國教育部有認可制度,包括國內外大學,上網一看就知道。正規大學有嚴格要求,野鷄大學一般交錢,只上短期課程便可,又稱為學店,有些東南亞國家學歷是有機會做假,例如菲律賓學歷,文件。有些港人來澳門找工作持菲律賓博士畢業更加要撤底查,有沒有真正在當地上課,而且同等職位在香港工資比澳門高,有正規學歷是不會來澳門找工作的,不合邏輯。可以說香港僱主或政府不會給他們當任相關職位,他們只能說只假人才。

• 小市民苦狀 2018-1-18 23:20:05

日日新 發表於 2018-1-18 22:58
    如果澳門周街都係大學生?咁澳門有乜野工作可以被大學畢業生做?

大把人有兩三個學士學位,一樣又打份牛工,冇特殊渠道就係咁現實嫁啦,識人就好啲,有個芝麻官比你做下,不用同成大班蟻民一齊競爭一齊考。唉~

• aungshwe 2018-1-19 02:54:25

就算沒有免費大學教育,澳門每年有大量澳門人大學畢業生,政府沒有嚴格 執行外勞引退機制,澳門居民大學生如何去取代他們,如何向上流。政府有必要停止續完又續政策,就是暫時沒有澳門人頂上,也要撤換一批,必須令老闆知道只有培訓澳門居民大學生取代這些外勞經理才是辦法,現在有些大型博企酒店己開始外勞經理改名稱降級為 supervisor主任主管,作假欺騙政府逃避監管。

• uncleglobefish 2018-1-19 11:30:00

日日新 發表於 2018-1-19 11:10
    澳門學店請晒班大陸垃圾做教授,講師,老師邊教到好人出來?應該要有足夠學分先可以讀大學,如果人人都可以讀大 ...

之前餐廳老闆娘同我講佢個仔都有讀大學
    我心諗:通常呢種高大靚仔既年輕人都係四肢發達頭腦簡單成績好差,點會讀到大學?
    於是好奇問佢讀乜大學
    原來係廣州一間藝術學院
    在我睇來都唔算正規既大學
    所以野雞大學是咪都算大學?

• aungshwe 2018-1-19 12:44:44

uncleglobefish 發表於 2018-1-19 11:30
    我心諗:通常呢種高大靚仔既年輕人都係四肢發達頭腦簡單成績好差 ...

學院有可能是職業學校,有真正日日返學,不算野鷄大學。

• uncleglobefish 2018-1-19 12:49:48

aungshwe 發表於 2018-1-19 12:44
    學院有可能是職業學校,有真正日日返學,不算野鷄大學。

職業學校係大陸都唔算大學⋯⋯
    而且藝術類大學係大陸係被歧視,收分低幾百分⋯
    譬如果d演藝學院,電影學院,係藝術類院校,唔屬於普通大學既範疇

• 日日新 2018-1-19 13:14:45

uncleglobefish 發表於 2018-1-19 11:30
    我心諗:通常呢種高大靚仔既年輕人都係四肢發達頭腦簡單成績好差 ...

宜家澳門人讀大學真係好容易,宜家澳門學店收唔到生,分數好低都收,我識多數人都係博士,碩士,畢業.澳門讀咗高學歷都冇用,根夲唔識人真係揾唔到野做?澳門學店請人一定請大陸垃圾?我識幾個人都CV去澳門學店去見咗工,最後都係請大陸佬.我幾個朋友就去咗英國大學做研究員, 一個就係英國大學做講師,教英文.如果澳門學店請佢地一定反澳門做,係英國做講師人工年薪有3萬3千英磅約等於33萬澳門元.不過交稅用咗1萬英鎊,每月除稅得反2千英鎊咗佑.

• 小市民苦狀 2018-1-19 13:22:56

日日新 發表於 2018-1-19 13:14
    宜家澳門人讀大學真係好容易,宜家澳門學店收唔到生,分數好低都收,我識多數人都係博士,碩士,畢業.澳門讀咗 ...

有得去英國比著我不用諗立即去。哈哈~

• jeffcki 2018-1-19 13:54:00

依家澳門D大學生仲唔多?
    澳門有幾多人無讀大學係因為無錢既關係?
    我覺得係因為考唔到或者唔想讀既機會比較大咯

• uncleglobefish 2018-1-19 14:00:56

日日新 發表於 2018-1-19 13:14
    宜家澳門人讀大學真係好容易,宜家澳門學店收唔到生,分數好低都收,我識多數人都係博士,碩士,畢業.澳門讀咗 ...

澳門大學d教授講師幾多人工呢?

• 小市民苦狀 2018-1-19 14:04:47

uncleglobefish 發表於 2018-1-19 14:00
    澳門大學d教授講師幾多人工呢?

430到1100點,每一點有85蚊。~