我的收藏
版主
申請
開區
申請
Chrysalids
加入日期:2017-7-25
流動積分:3214
查看 825 回覆 5
按讚 0 按彈 0

等咗8年!終於知道《潛行凶間》的結局。

• 相信大家都有睇過2010年播嘅電影《潛行凶間 Inception》,

最後嘅結局究竟係現實定係夢境,

過去八年黎一路都有爭議。

早排終於揭盅。

https://www.youtube.com/watch?v=LiloW0_ivNM

首先大家可以透過里安納度飾演嘅男主角唐姆,

睇下佢有無戴結婚戒指而決定佢係响現實定係夢境。

螢幕快照 2018-08-31 下午03.10.01.png

夢境嘅佢係會戴戒指,而現實嘅佢係無戴戒指,超難留意到。

其次就係交通工具。

螢幕快照 2018-08-31 下午03.11.13.png

唐姆提及從來都唔會記得自己係點出現响夢境度。

當去到夢境時,自己係會响某個好隨機嘅地方突然出現。

而如果响現實世界的話,當然係需要乘搭交通工具。

結局提及角色們從飛機上起身醒起來,到達飛機場,全部都有提及交通工具。

第三樣係唐姆嘅一對仔女係有些少唔同。

螢幕快照 2018-08-31 下午03.12.21.png

第四樣係靠聽陀螺轉動聲。

螢幕快照 2018-08-31 下午03.12.49.png

夢境裏嘅陀螺轉動聲比較一致,但仔細聽現實裏嘅陀螺轉動聲的話,

就會聽得出陀螺聲慢慢減弱時嘅變化聲音。

最後 Inception 導演話,

如果有柯柏教授,男主角老豆,出現的話,個場戲就係現實咁話喎。

螢幕快照 2018-08-31 下午03.10.49.png

所以最後唐姆的的確確成功返番去美國見佢對仔女。

大團圓結局,Yeah!

0 0
  • 一個平凡的人 2018-9-7 10:19:02

哦,原來係大團圓結局,真係好奇最後係點甩到身。

• Chrysalids 2018-9-7 10:28:20

一個平凡的人 發表於 2018-9-7 10:19
    哦,原來係大團圓結局,真係好奇最後係點甩到身。

我覺得齋講點甩身都可以拍番集《潛行凶間2》

• 一個平凡的人 2018-9-7 11:58:33

Chrysalids 發表於 2018-9-7 10:28
    我覺得齋講點甩身都可以拍番集《潛行凶間2》

可惜里安納度有啲老啦,都係個時陣做鐵達尼號男主角靚仔啲。

• Chrysalids 2018-9-7 12:23:19

一個平凡的人 發表於 2018-9-7 11:58
    可惜里安納度有啲老啦,都係個時陣做鐵達尼號男主角靚仔啲。

後生有後生嘅活力,老有老嘅韻味。

魅力嘅嘢,您識條鐵咩?

• 一個平凡的人 2018-9-9 12:16:25

Chrysalids 發表於 2018-9-7 12:23
    後生有後生嘅活力,老有老嘅韻味。

魅力嘅嘢,您識條鐵咩?

不過我始終鍾意年青男仔多啲