我的收藏
版主
申請
開區
申請
雪兔哥哥
加入日期:2019-1-16
流動積分:173
查看 632 回覆 7
按讚 0 按彈 0

懷舊茶室一問

• 除了 海王冰室 之外,澳門還有懷舊得來又價錢合理的冰室嗎?

0 0
  • 阿奇哥 2020-5-18 17:02:00

十月初五街南屏雅聚, 好多年冇去過, 早排我就去懷舊下啦! 我奌左杯奶茶, 一個沙翁, 一碗雞扒米粉.
    1. 先講杯奶茶, 用的是細杯, 好心個老細啦! 用個大少少的杯比顧客都唔怕死啦! 会多得几多成本呢!
    2. 跟住講個沙翁, 那些沙翁是橫七豎八的胡亂堆放在店前面的玻璃櫃內時, 店員随手夾了一個比我, 其外覌已經不似往時的沙翁, 而係好似一個菠蘿包没有了菠蘿面, 再咬一啖試下, 四個字=不知所謂.
    3. 果碗雞扒米粉. 米粉上只有三小塊炸雞, 真係三小块咋! D米粉湯水真係够晒絕呀! 好奇葩! 乜味都冇, 直成係鹽水米粉呀,天啊! 落少少公仔麵的味包都好過淨係鹽水啦!
    埋單唔便宜,我忘記了多少錢.各位可以去見識下的.

• Chrysalids 2020-5-20 15:56:11

懷舊茶室通常都係貴

• 太元 2020-5-22 09:50:57

我以前去南屏雅聚都係叫咸餐,唔知而家仲有無。

• 雪兔哥哥 2020-5-25 09:33:13

太元 發表於 2020-5-22 09:50
    我以前去南屏雅聚都係叫咸餐,唔知而家仲有無。

南屏雅聚的確不錯,可惜的是,想食好西就要早起床。

• 雪兔哥哥 2020-5-25 09:36:53

阿奇哥 發表於 2020-5-18 17:02
    十月初五街南屏雅聚, 好多年冇去過, 早排我就去懷舊下啦! 我奌左杯奶茶, 一個沙翁, 一碗雞扒米粉.
    1. 先講 ...

我次次去到都話沙翁已經售罄,你可以應試試一試叉燒蛋治,我覺得好好食。

• 阿奇哥 2020-5-25 16:42:50

雪兔哥哥 發表於 2020-5-25 09:36
    我次次去到都話沙翁已經售罄,你可以應試試一試叉燒蛋治,我覺得好好食。 ...

同我一起去的朋友就是推薦我食叉燒蛋治的, 但那時我見肚餓, 便改為雞扒米粉.
    講真, 入到去已經冇晒懷舊氣氛啦! 冇左漁民朋友, 冇左机器佬,冇左咸魚欄伙記光顧, 少左那種街坊氣味.

• 阿奇哥 2020-5-25 16:45:52

我不會再去了.