我的收藏
版主
申請
開區
申請
hong2008
加入日期:2008-4-17
流動積分:2089
查看 124979 回覆 31
按讚 0 按彈 0

兩巴司機服務態度有讚有彈

• 我今日傍晚由氹仔搭澳巴嘅mt1(車牌:ml6787)往澳門,車廂內都幾多人(中間部份仲有d幾個位),本黎唸住上吾到。點知個司機叫我地比張卡佢嘟,之後仲叫我地系後面門上,嘩 !超好人

抵讚!
    多選投票: ( 最多可選 4 項 ), 共有 56 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • saihou853 2009-2-4 20:32:44

我都有試過, 同埋前兩日由氹仔搭去澳門,
    個司機居然識同戈兩個黑鬼妹講英文話唔夠錢, 果然有練過.
    都係澳巴-11號, 戈日我見司機揸車非常有耐性,
    因為D私家車狂cut線. 以往都會唸唸有詞,
    不過佢只係搖頭.很小心的繼續開..........

• no! 2009-2-7 10:29:04

不過相反新福利差到冇 人有.

• 流動員 2009-2-8 02:43:06

新褔利咪有囉

• hong2008 2009-2-19 07:55:56

澳門日報消息:一名女讀者投訴指,本月六日下午三時許到白鴿巢巴士總站等候十七號巴士時,遇到不禮貌對待,期間被一名男站長及巴士司機以粗言辱駡“好x麻煩”,並詛咒“鬼唔望你撞車”。事後立即致電該巴士公司投訴,對方又敷衍了事。因此,感到十分氣結。

讀者指出,事緣當日在等候巴士時,曾向一名巴士司機詢問車何時才開出,唯獲敷衍回覆稱“就快”。因沒有確實時間,遂走到“站頭”向一名坐於休息室的男站長再次詢問何時才開車。有人以不禮貌語氣指着身旁的女子說她才是站長,問佢。此時,一名巴士司機搭訕,以粗言駡她和詛咒該讀者,並反指她駡人。讀者表示,現時公共巴士服務質素每下愈況,她已就事件向交通事務局投訴,並希望當局正視情況,改善公共巴士的服務質素。

點可以有咁嘅服務態度

• jonabc 2009-3-2 00:57:37

宜家D巴士司機大部份都好差, 個個以為自己係賽車手, 成車企滿晒人都係度飛車! 特別係澳巴D司機!

• 漂泊旅人 2009-3-2 20:01:51

有好有唔好啦…

• TINAUN 2009-3-4 06:10:46

琴晚收工兩隻手都捉實D扶手都係8號巴士上邊跌到坐係地....
    之後忍吾住,大罵..趕住去死咩,扒街,好彩我吾係有X左,吾係你死9梗呀!!!!
    之後條扒街先用慢少少GE速度LO

• siuman 2009-3-4 18:58:23

回覆 #6 jonabc 的帖子

同意, 有時我見過有阿婆企左係度啲澳巴司機都係照開得好快, 完全無唸過阿婆會企唔穩跌親

• 大水羊 2009-3-4 19:59:30

原帖由 jonabc 於 2009-3-2 00:57 發表
    宜家D巴士司機大部份都好差, 個個以為自己係賽車手, 成車企滿晒人都係度飛車! 特別係澳巴D司機!

有d巴士司機都吾錯嘅,但亦有d真系好似靜系自己系部車裏面咁,根本吾當我地系乘客咁

• 芷呈 2009-3-5 23:27:30

回覆 #8 TINAUN 的帖子

今日我坐8號巴士返歸,個司機係水坑尾站放人落車,
    最後有一東南亞裔的媽媽帶著兩個應該未滿三歲(目測)的小朋友落車,
    係個媽媽落左車,諗住抱小朋友時,個司機竟突然關門!!!
    差d夾到個媽咪同小朋友隻手,好彩的係隻門"山"得慢左,
    變左果兩個小朋友留左係車,個媽咪嚇到狂拍門,之後衝到車頭找司機,
    我自己企左係後門都大叫"司機有落",但佢好似完全聽唔到咁,
    其中一個小朋友已經嚇到大喊,雖然最後都開返門,
    但我真係想知唔係每部8號巴士都有電子鏡頭的嗎?萬一夾住左小朋友點算?如果司機真係累的話,拜託不要開車,
    因為真。的。很。危。險。

• 大水羊 2009-3-14 23:33:08

原帖由 芷呈 於 2009-3-5 23:27 發表
    今日我坐8號巴士返歸,個司機係水坑尾站放人落車,
    最後有一東南亞裔的媽媽帶著兩個應該未滿三歲(目測)的小朋友落車,
    係個媽媽落左車,諗住抱小朋友時,個司機竟突然關門!!!
    差d夾到個媽咪同小朋友隻手,好彩的係隻門"山" ...

嘩!
    咁都得,容勿易個司機以為佢系想上車,吾開門?

• corner_piano 2009-4-5 01:52:07

我平時返學都係坐新福利的車,,,因為我屋企戈邊係沒澳巴線,,,
    沒錯...一條都沒...
    每日出車時間都唔穏定,一係一間都沒,,一來就來3架,,
    我有一次上3號巴士,,,佢話d學生唔企後d...我戈陣時睇,,
    後面戈d一半都係d阿嬸同阿叔企後到唔郁,,,d學生先係車頭,,
    佢就話"你地d學生唔向後退,就同我除哂d校服佢",,我聽到都o哂嘴,,
    大佬,,,除左佢我著咩呀,,,其實巴士上係幾多學生,大家都好努力睇下邊到有位
    向後退,,,佢淨係話d學生唔後退,,咁其他人呢,,,
    之後去到狗場戈邊,,,一個學生過幾馬路,,,佢見有架巴士咪停係到唔郁囉,,
    點知邊司機話"行快d啦靚仔,依家d學生真係不知所謂",如果我唔係穿住
    校服,,真係想除對鞋咪埋去呀,,,依家咩都話哂係學生到,,,
    咁平時星期六日學生唔洗返學,,架車d人又唔後退,,,咁又話我地學生啦,,
    我唔係話學生岩哂,,因為有d真係唔後退..但係個司機都怪怪,,
    我見好多學生都行到車尾到lu,,,戈個司機仲要重覆兩次,,,
    "唔行後d,,你就同我除校服",,,=.=...我第二日搭車,,同樣地又見到佢,,,
    佢又係講哩句"又係你地班學生呀,,,",,我真係想問一句..
    .+陣學生唔坐得巴士咩,,

• 地理媽媽 2009-4-5 18:22:16

我係個幾月前遇到件奇怪的事..但新福利又無回應我怎樣解決喎..

事情係咁..果日我將IC卡得返3.7元,我又唔記得入錢喎

就坐8號車.. 坐左一個站就到左總站..要等五分鐘再開出..

然後再開出時, 司機叫我再過機..店知原來要再扣錢(如同一號車沒轉乘優惠)

咁即係我將卡變為-0.3啦..

郅左中途我需要轉車. 店知因為我轉車時, 將卡出現負數時, 需再重新入錢..

咁我覺得好奇怪..因為係澳門區四十分鐘內轉乘係免費

司機要我重新再入零錢, 咁我咪又入過三個幾啦,..

事後打電話去新福利反映...但新福利回覆就係佢地當時電腦系統定左咁就係咁啦...

我覺得唔合理..因為當我第二次乘車時,IC卡只有1.7 , 佢地的系統又俾你照過機上車, 但就唔俾你轉乘福利.

咁同去到荼餐廳叫套餐, 同個老闆講欠幾毫得唔得, 佢又得喎, 俾你叫呢個套餐, 但到你食緊時, 問佢仲咩杯咖啡仲未黎, 佢就話, 我地店係咁的.你欠幾毫, 所以無得享受我地的套餐優惠--野飲啦?

所以我覺得好唔公平囉. 同埋我有成三十蚊押金交左俾佢地公司, 現在只係因為卡出現負數, 就不能享優惠,
    這是一個對顧乘客的極不公平的系統.

• fee仔 2009-4-7 02:54:54

大家有冇試過一上巴士聽到個收音機係播緊賽馬
    之後.....巴士停燈位ge時候~個司機仲拎埋馬經0係度睇
    到....轉燈時....巴士慢駛.....
    可能見到後面好多車跟住...先放低份馬經....繼續揸車

我落車後....打電話去巴士公司反映
    但係都係例牌哥句...."我地會跟進架喇~多謝你ge來電呀"