我的收藏
版主
申請
開區
申請
澳門之星
加入日期:2007-6-20
流動積分:1073
查看 91142 回覆 107
按讚 0 按彈 0

• 各位:你會與你的另一半註冊時選擇那種財產制呢...???

究竟選擇邊一樣係對大家都公平的保障

我成日都聽身邊的人講話共產對女性著數啲喎。。。
    但係如果選分產的話攪任何手續都可以方便好多。。

單選投票, 共有 1047 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • 亞卡比天使 2009-3-10 17:50:36

唔止分產同共產, 澳門有4種財產制度~~

• 澳門之星 2009-3-10 18:10:09

回覆 #2 亞卡比天使 的帖子

唔該哂你...我已加上了...
    不過都唔明佢地四者之間有咩分別....
    唔知你地註冊時揀左邊種制度呢...

• hihitalk 2009-3-10 23:01:28

原帖由 澳門之星 於 2009-3-10 18:10 發表
    唔該哂你...我已加上了...
    不過都唔明佢地四者之間有咩分別....
    唔知你地註冊時揀左邊種制度呢...

其實我都唔明, 淨係知 " 分產" 同 "共產" 其他 1,2,3,4 都唔知係咩, 所以無投票

• milkay_女仔 2009-3-11 01:38:20

我地共唔共產都無分別....
    因為我同佢都無錢:cannothelp:

• 懶惰貓 2009-3-11 02:00:15

我打算選擇分產, 因為冇咁麻煩, 而且, 希望唔好彩有事發生時, 可以盡快解決, 唔好有太多糾纏,而我, 又係一個好獨立ge人, 無論咩環境下, 我都會靠自己

• 亞卡比天使 2009-3-11 10:05:16

我會choose 3

• happybuy2008 2009-3-11 10:15:34

我都唔知有咩分別:cannothelp:

• vi10vi12 2009-3-11 10:52:18

大概情況如下, 希望大家睇得明白喇:
    1. 分別財產制--------婚前婚後都係分產;
    2. 一般共同財產制--婚前婚後都係共產;
    3. 取得共同財產制--婚前分產婚後共產;
    4. 取得財產分享制--婚前婚後都係分產, 但離婚之後就mix埋一齊再平均分配.

• Vency 2009-3-11 10:52:23

係macau 註冊結婚有3個steps: 1)申請, 2)登記選日子, 3)註冊.

當你申請註冊1)時會有職員問你有冇興趣參加婚姻財產制既講座, (1個月1次為準新人而設) 聽完會對0個4種制度有多d認識!

在step 2 要同時決定埋財產制架啦!

• vanilla 2009-3-11 15:37:58

未諗AR..共產我就抵D..因為我無乜錢HAHAHAH

• 澳門之星 2009-3-11 22:45:54

回覆 #5 milkay_女仔 的帖子

可能有朝一日你吔會發達呢...

• 澳門之星 2009-3-11 23:01:29

原帖由 vi10vi12 於 2009-3-11 10:52 發表
    大概情況如下, 希望大家睇得明白喇:
    1. 分別財產制--------婚前婚後都係分產;
    2. 一般共同財產制--婚前婚後都係共產;
    3. 取得共同財產制--婚前分產婚後共產;
    4. 取得財產分享制--婚前婚後都係分產, 但離婚之後就mix ...

多謝你的分享...可以理解到少少啦.
    (不過如果萬一真係唔好彩要分開的話,到時真係好驚當初會選擇錯誤)
    ..不過我都唔明點解澳門註冊要人地諗呢啲野...都好煩下啊...
    有時真係要選擇呢啲野的時候,會好容易同自己的另一半有"捱撬"....
    而香港註冊就完全無得你選擇.....唔洗煩...
    不過如果係香港註冊我諗無得去社保拿這個結緍津貼啦,
    唯有取捨其一....哈哈...

THX你的解釋!!!

• 澳門之星 2009-3-11 23:06:19

原帖由 Vency 於 2009-3-11 10:52 發表
    係macau 註冊結婚有3個steps: 1)申請, 2)登記選日子, 3)註冊.

當你申請註冊1)時會有職員問你有冇興趣參加婚姻財產制既講座, (1個月1次為準新人而設) 聽完會對0個4種制度有多d認識!

在step 2 要同時決定埋財產制 ...

哦。。。原來步驟係咁。。。睇來真係要去聽個講座會好啲。。。唔洗矇醒醒。。

• 亞卡比天使 2009-3-12 09:38:22

回覆 #13 澳門之星 的帖子

係香港註冊應該都有得攞社保架wor
    你過去12個月, 有9個月有供戈個社保, 就可以攞結婚津貼, 佢冇話一定要係澳門註冊呀~