我的收藏
版主
申請
開區
申請
魚仔仔
加入日期:2004-11-2
流動積分:20533
查看 6762 回覆 39
按讚 0 按彈 0

鹹酸菜炒鮮尤

• 近期街市好多奶魚賣,用黎煮鹹酸菜一流

今次又去返嗰到買酸菜,嗰位菜檔既鹹酸菜好好味

吾怕(拿)喉

尋晚用左黎炒鮮尤

鹹酸菜炒魷魚
    材料:鹹酸菜、魷魚、蒜頭四至五顆

魷魚醃料︰鹽、胡椒粉各少許
    調味料︰糖、鹽、酒適量
    製法
    1. 把鹹酸菜浸泡一個多小時,然後擠乾
    2. 取鹹酸菜的莖部切絲,下糖調味
    3. 把魷魚切好,下醃料
    4. 燒紅鍋子,用蒜頭起鍋
    5. 略炒魷魚,下酒後盛起,撿去蒜頭
    6. 炒鹹酸菜,再加糖同炒
    7. 最後下魷魚一起炒

0 0

評分

查看全部評分

• sue媽 2009-4-2 14:10:43

好正咁 wor ...
    想請教下你 !
    我想問 d 咸菜炒之前洗唔洗浸下水先 ...
    除左尤魚仲可以炒 d 咩咁呢 ~~

• baby-mo 2009-4-2 14:17:24

好味呀~~:shine:

• 魚仔仔 2009-4-2 14:40:58

回覆 #2 sue媽 的帖子

如果你怕佢鹹,可以浸一小時

除左炒尤魚,可以煮奶魚啦,牛肉啦,雞腸等等都可以

• 張靚靚 2009-4-2 15:05:20

好似好正喎,等我試吓先

• LOTUSLAO 2009-4-2 17:10:51

原帖由 魚仔仔 於 2009-4-2 14:05 發表
    近期街市好多奶魚賣,用黎煮鹹酸菜一流

今次又去返嗰到買酸菜,嗰位菜檔既鹹酸菜好好味

吾怕(拿)喉

尋晚用左黎炒鮮尤

鹹酸菜炒魷魚
    材料:鹹酸菜、魷魚、蒜頭四至五顆
    魷魚醃料︰鹽、胡椒粉各少許
    調味料︰糖 ...

麻煩提供係邊個街市.邊間菜檔呀

• 242611 2009-4-2 17:15:06

回覆 #1 魚仔仔 的帖子

流晒口水, 好想食呀

• cake_cake 2009-4-2 17:25:44

我好中意食鹹酸菜,係邊個菜檔買好食呀

• 魚仔仔 2009-4-2 21:10:49

回覆 #8 cake_cake 的帖子

我下次買舊你食

• 魚仔仔 2009-4-2 21:14:29

回覆 #6 LOTUSLAO 的帖子

係下環街市,由買夾餅及澳門通嗰面條路,中間個門口入左手面第一檔

佢放係好高,有個紅色蓋,透明樽裝住

事頭婆叫我放心食,呢隻酸菜係香港返
    吾係大陸貨,三個月至四個月會驗一次

所以有時會冇得賣

等我第日影底個檔口俾大家參考

• openmind 2009-4-2 21:30:44

回覆 #10 魚仔仔 的帖子

我都好鐘意去佢度買野咖
    例如︰金針菜, 菜脯, 有時有散裝蕎頭
    好正咖
    等我下次試下買佢d咸酸菜煮奶魚
    尤魚..唔係太敢食咁多...高膽固醇

• sue媽 2009-4-3 22:28:00

原帖由 魚仔仔 於 2009-4-2 14:40 發表
    如果你怕佢鹹,可以浸一小時

除左炒尤魚,可以煮奶魚啦,牛肉啦,雞腸等等都可以

呢度咁多樣野個 c6 都唔食得 ~~~
    仲有冇其他選擇吖 ~

• watermelon 2009-4-3 23:20:57

回覆 #1 魚仔仔 的帖子

呢碟野好送飯.....:s142:

• cake_cake 2009-4-4 01:30:10

回覆 #9 魚仔仔 的帖子

我等你舊鹹酸菜

• 小玲瓏 2009-4-4 21:37:10

原帖由 魚仔仔 於 2009-4-2 21:14 發表
    係下環街市,由買夾餅及澳門通嗰面條路,中間個門口入左手面第一檔

佢放係好高,有個紅色蓋,透明樽裝住

事頭婆叫我放心食,呢隻酸菜係香港返
    吾係大陸貨,三個月至四個月會驗一次

所以有時會冇得賣

等我第日影底個檔 ...

等你影個門口先去買,我都好鐘意食咸酸菜,但又好驚買到大陸野.....