我的收藏
版主
申請
開區
申請
clpqueen
加入日期:2004-8-8
流動積分:5041
查看 2971 回覆 38
按讚 0 按彈 0

芒果戀人杯(已補做法)

• 今日忙了一下午, 就是弄了這個, 做法容我稍後補上, 先睇圖.

食完飯啦, 依家補做法.

材料:

1, 低筋粉 77g
    2, 泡打粉 2.5g
    3, 砂糖 25g
    4, 鹽 1g
    5, 沙拉油 40g
    6, 蛋黃 4個
    7, 鮮奶 33g
    ---------------------------
    8, 蛋白 5個
    9, 塔塔粉 0.25g (沒有可以用2滴白醋)
    10, 糖 80g

做法:
    1, 將 5,6,7放在一盆中混合, 用打蛋器(不是電動架)混合.
    2, 放入3,4, 混合至砂糖溶化.
    3, 將1,2過篩2次, 之後倒入以上混合, 撹到杰杰地, 又睇到d 粉槳可以緩慢滴下來.
    4, 將 8,9,10放入乾淨的盆中用電動打蛋機打發, 記住糖到分3次放入, 不要一次倒入.打到乾性發泡.
    5, 將蛋白霜拿1/3放入蛋黃糊中自拌勻, 之後再倒入其他蛋白霜中拌勻.
    6, 放入杯中, 用160-180度上下火焗18分鐘左右.
    7, 攤涼左蛋糕之後用粗d 既筷子"篤"蛋糕中央.
    8, 將cream同砂糖打發入袋, 擠入已經"篤"左既蛋糕內里, 擠多d 讓d cream有d 浮在蛋糕面.
    9, 切d自己喜歡既生果放上 cream 面, 最後撒上糖粉.

0 0
  • WenGz 2009-5-8 18:34:05

快D  P0 LA''
    等我母親節果日整下先

• mitch 2009-5-8 21:21:47

睇見都想食!! :shine: 沙拉油系唔系煮送既菜油?

• clpqueen 2009-5-8 21:30:40

回覆 #3 mitch 的帖子

係, 即係無味既油就得啦.

• annie97 2009-5-8 22:30:12

好靚wo~~

• 激小姐 2009-5-8 23:08:30

好靚...:s024:

• tamaki1314 2009-5-8 23:23:25

你D紙模都好靚WO, 邊度有得賣GA?

• clpqueen 2009-5-8 23:32:45

回覆 #7 tamaki1314 的帖子

我係淘寶拍回來架, 澳門太少呢d 賣.

• BakeryLover 2009-5-9 10:40:47

好靚,睇見都想食

• 唔得閒 2009-5-9 10:49:11

唔落白醋得唔得架?
    呢度有d唔明....將"蛋白霜"拿1/3放入蛋黃糊中自拌勻, 之後再倒入其他蛋白霜中拌勻

咁蛋白霜呀? 係咪打到d蛋白企身+糖呀?

thx~~~

• in1225 2009-5-9 10:55:28

好靚ar

• hytong009 2009-5-9 11:03:52

看上去好好吃哦~~~~~~

• clpqueen 2009-5-9 12:18:27

回覆 #10 唔得閒 的帖子

唔落白醋都得, 蛋白霜即是蛋白同糖打發完全的.

• harries 2009-5-9 21:46:09

:s142: :s142: :s142:

• 凱絲侖 2009-5-9 23:50:21

鮮奶係咪全脂奶呀?????