我的收藏
版主
申請
開區
申請
想太多
加入日期:2007-6-6
流動積分:452
查看 72512 回覆 27
按讚 0 按彈 0

[徵求] 飼養寵物前必讀的六件事

• 飼養寵物前必讀的六件事
    Don't get a pet on impulse!
    飼養寵物,豈能兒嬉!

Many times, beautiful and cute pets attract us and it may drive us to get them impulsively. However, raising a pet should not be decided without reflecting and seriously thinking about it.
    在寵物店門前,經常都看到一些非常漂亮可愛的小動物,令人很想一時衝動將牠們帶回家。但事實上,飼養寵物前,必須認真地想一想,自己是否能夠對這個小生命盡好應負的責任。
    Before decided to raise a pet, you should ask yourself these questions:
    飼養寵物前,有沒有問過自己以下的問題:

Do I have enough time to dedicate to a pet?
    A pet needs to be fed, given attention, groomed, brushed and needs to be exercised regularly. A pet also needs a lot of company, so you will need to spend some time with it. Only in this way your pet’s needs will be fulfilled and it will become a happy and healthy pet.
    我有足夠的時間去照料寵物嗎?
    寵物需要定時餵飼、清潔、裝扮以及大量的運動,同時需要很多精神與時間去與陪伴牠們。只有這樣才能滿足寵物的需要,使牠們能健康快樂地成長。
    Am I able to support all the necessary expanses to raise a pet?
    Caring for an animal carries a few regular expenses, which can sometimes be high. The basic expenses include homing, feeding, cleaning, general care, medical treatment, licensing, regular vaccinations, and sterilization, among others. Are you ready to support these expenses?
    我能夠支付飼養寵物的開支嗎?
    飼養寵物需要一些固定的開支,部份費用可能比較昂貴。最基本的開支如寵物的糧食、日常護理、清潔、醫療、牌照費用、定期注射疫苗及絕育手術等等……你有能力應付這些開支嗎?
    Am I planning to move or change my lifestyle sometime soon?
    Is your residence able to host a pet? Are you planning to marry, to pregnant, to migrate, or to change your life in any other way?
    If yes, will you still be willing to take care of your pet?
    我在不久的將來會改變自己的生活模式嗎?
    你的家居環境適合飼養寵物嗎? 在未來的日子裡你打算結婚、懷孕、或遷居他方嗎?
    若將會作出這些改變,你仍然會繼續照料你的寵物嗎?
    Does my family agree with having a pet?
    If a member of the family does not agree with having a pet, such situation may generate conflicts among the family. Parents frequently allow their children to have a pet, even though they’re too busy, but most of the times parents will be the ones actually taking care of the pet! As children easily grow tired of the pets, finally their parents get overloaded.
    我的家人同意我飼養寵物嗎?
    只要其中一名家庭成員不同意在家中飼養寵物,就會影響到家庭的和睦。部份家長雖然已經忙於工作或料理家務,仍然會同意子女飼養寵物,但最後照料寵物日常生活的責任會落在家長手上。當孩子對寵物感到厭倦後,家長會對照料寵物感到不勝負荷。
    Will I understand my pet and its needs?
    Pets may always have or cause problems that need to be solved. They may get sick and untrained pets may damage furniture and other things in the house or cause other sorts of problems.
    你能了解你的寵物及牠的需要嗎?
    你的寵物可能會引起各種問題需要你去解決。牠們可能會在家中隨處便溺、患病、破壞傢俱、製造嘈音,或引起各種各樣的問題。
    Will I be a responsible owner?
    To be a responsible owner, there is something to take into account. Beyond feeding, watering, cleaning and caring for hygiene of the place where the pet lives, you should also care about the pet’s feelings and health. And you also need to ensure that your pet does not cause any trouble whenever taking it outside by using a leash and a muzzle, and immediately cleaning after its droppings.
    我能做一個盡責的好主人嗎?
    一個盡責的好主人,除了給寵物定時餵食、日常護理及打理其休息地方,還需要關心牠們的感受及健康。另外更需要有公德心,在帶寵物上街時,必須負責地清潔好牠們的便溺。
    The pet's life may be very long, so before adopting a pet you should carefully think whether you would be able to commit and care for a pet during its whole life.
    Cat / Dog – may live up to 20 years.
    Rabbit – 6-8 years
    Chinchilla – May live up to 18 years
    Guinea Pig – 4-8 years
    Turtle / tortoise – May live more than 20 years
    Hamster – 2-2.5 years
    動物的生命雖然比人類短,但一般來說也會維持一段長時間,所以在飼養寵物前,必須細心考慮清楚是否能陪伴牠們走到生命的盡頭。
    貓狗 – 壽命可達20年
    兔子 –6-8年
    龍貓仔 – 可長達18年
    寵物豬 – 4-8年
    龜 – 可超過20年
    倉鼠 – 2-2.5年

資料來源: 澳門民政總署

0 0
  • flowergirl 2009-5-13 02:51:41

推呀~~~~~雖則我賣狗b...但係我都想搵個負責人主人....

• 想太多 2009-5-14 13:28:51

有個負責任的主人係好重要的,好似今朝聽澳門電台,有個女人打上去話,佢住哥度好多流浪貓,攪到d地方很dirty,其實點知佢唔諗下,係貓問題,定係人問題呢?點解會有咁多流浪貓呢?係因為d人養養下唔養,掉佢地出街囉,哥個女人剩係想人捉曬d流浪貓走,你估d貓好想流離失所嫁咩.

• nkcyber 2009-9-5 00:28:43

wo~~~wooo~~~

• lala_song 2010-1-8 20:58:02

要求 管理員 置頂

轉貼  http://bbs.qoos.com/viewthread.php?tid=1694050&extra=&page=1 日本寵物店門口的告示希望大家要好好咁珍惜我地 GE 竉物

1.在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄,會是我最大的痛苦.

2.請給我一點時間,讓我了解對我的要求是什麼.

3.信賴我--那對我非常重要.

4.請別對我生氣太久,也別把我關起來當作是懲罰.你有你的工作,你的娛樂,你的朋友,
    但你是我的僅有.

5.請偶而對我說說話,縱使我不懂你說的內容,但我聽的懂, 那是你的聲音在陪伴我.

6.你要知道無論你如何對待我, 我將永遠不會忘記.

7.當你打我時請記得,我其實擁有可以咬碎你手骨的尖銳牙齒, 我只是選擇不咬.

8.當你因為責罵我的不合作、固執或懶惰之前,請你想想,是否有什麼正困擾者我.
    或許我沒獲得我應有的食物,我已經很久沒在溫暖的陽光下奔跑,
    又或者我的心臟已經太弱及太老.

9.在我年老時請好好照顧我. 因為你也是會變老的.

10.當我要捱過最辛苦的歷程時, 請千萬不要說:「我不忍心看他。」
    或者「讓我不在場時才發生。」.只要有你和我在一起, 所有的事都會變得簡單容易接受。

請你永遠不要忘記,我愛你。

• lala_song 2010-1-8 21:00:24

我100%認同, 同我思想完全一樣.   尤其

2.請給我一點時間,讓我了解對我的要求是什麼.

4.請別對我生氣太久,也別把我關起來當作是懲罰.你有你的工作,你的娛樂,你的朋友,
    但你是我的僅有.

8.當你因為責罵我的不合作、固執或懶惰之前,請你想想,是否有什麼正困擾者我.
    或許我沒獲得我應有的食物,我已經很久沒在溫暖的陽光下奔跑,
    又或者我的心臟已經太弱及太老.

• lala_song 2010-1-9 01:22:42

• lala_song 2010-1-17 00:51:51

• urpk 2010-1-17 05:41:13

support and push!!

• 雲吉 2010-1-17 23:49:49

支持

• lala_song 2010-1-18 12:34:25

• lala_song 2010-1-19 13:37:19

• lala_song 2010-1-21 17:58:17

管理員

• zerogh 2010-1-21 18:20:36

:s142:

• lala_song 2010-1-26 15:18:49

管理員, WHERE U A??