我的收藏
版主
申請
開區
申請
jokw
加入日期:2008-7-26
流動積分:2137
查看 33872 回覆 133
按讚 0 按彈 0

咁多位mami,你阿b食緊邊隻奶粉?

• 我阿b就食開日本雪印,之前都試過一,兩次兩日無便便,
    佢而家日日都起碼一次,佢好白架同埋好精靈,好蠱惑
    其實好多mami都明白,
    而家巿面上嘅嬰兒奶粉都好好,只係要睇番隻奶粉同阿B夾唔夾lor,
    而今次我主要係想呢度咁多位mami分享,阿b食奶粉嘅情況,
    俾d准mami有個參考,唔該晒大家~~

單選投票, 共有 1294 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • fernandas 2009-12-8 03:44:12

我大B食惠氏,细B食A+两只都几好,但系去订唔方便有时老爷又会开错奶,所以依家细B换紧奶粉,谂住一齐食惠氏~

惠氏都几好,食到BB又好肥~

• Biscuit 2009-12-8 05:15:50

我BB食開日本雪印, 但最近出現輕微敏感的情況, 我正苦惱要轉邊隻奶粉

• JOEY171 2009-12-8 09:16:34

我b仔食緊a+.....除左比較難買之外其他方面都幾好...

• carson 2009-12-8 09:23:23

我雙bb食 icreo的,而家14個月,都幾ok

• HAPPY~B 2009-12-8 11:21:22

我bb食雀巢金裝能恩,因為係醫院時已經食呢隻,所以繼續俾佢食,中途試過想幫佢轉日本雪印,試左幾日,d便便好稀,好似水咁,所以停左冇轉.

• 利是 2009-12-8 11:23:05

一直食雅培,食到兩歲仲食緊. 但佢初生時都係幾日先一次便便,但聽人講轉奶粉太多唔好,於是一直無轉,慢慢慣左就日日都有便便.

• jokw 2009-12-8 15:14:02

回覆 #5 carson 的帖子

係禾,加返icreo先~~

• jokw 2009-12-8 15:29:00

介紹吓ICREO呢隻牌子嘅奶粉,因為都比較少聽到

Icreo Co., Ltd是Ezaki Glico Company Ltd.的全資附屬公司,Icreo Co., Ltd原為惠氏藥廠於日本市場發售的嬰兒配方奶粉。其後,由於惠氏決定退出日本市場,因此,Ezaki Glico Company Ltd於2001從惠氏購入Icreo Co., Ltd,Icreo Co., Ltd成為該公司嬰兒奶粉市場的一部份,因此,ICREO奶粉可以說是一隻由美國與日本技術合作所生產的奶粉。

ICREO奶粉的其中一個特點是以歐美國家最新技術,將α-亞麻酸代替DHA,並於體內自行合成為DHA。現時,該公司聲稱,其研製生產的奶粉,當中90%成分接近東方母乳。

以上資料由 http://www.mamastation.com/modules/news/article.php?storyid=563 中轉載

日本排名第一的奶粉,礦物質和脂肪酸組成接近母乳,母乳不足時,可用作代替母乳給嬰孩飲用。
    ♥ 色、香、味皆與母乳相近,配合著在發育中不可缺少的蛋白質、脂肪和碳水化合物三大營養素。

♥ 奶粉成份含母乳內主要的 5 種的核甘酸、維生素K 和 β- carotene,增强寶寶免疫力。
    ♥ 美國的權威兒科醫生小組開發的「SMA牛奶」,經嚴格的質量控制下,極為接近母乳營養,是Icreo優質奶粉的起點。

以上資料由http://birth.hk/catalog/index.php?cPath=1_206_220中轉載

日本皇牌御用奶粉ICREO
    ICREO全面均衡奶粉 (細仔奶粉)更是必掃之選,無論在色、香、味及營養成分均最為貼近母乳。其奶粉中的蛋白質、礦物質、Na鈉質及寡糖與母乳成分相近,不單止營養豐富更不會加重寶寶腎臟的負擔,同時助長益生菌增生,有利寶寶腸道健康。成份中的核甘酸能有效增強體質、增加DHA並幫助吸收營養。ICREO奶粉更不含極難消化分解的牛奶脂肪, 對寶寶身體的負擔較低。由於餵哺母乳會遇上不少問題,例如授乳時間冗長、乳房難以脹滿、授乳後寶寶很快又會感肚餓, ICREO全面均衡奶粉可解決以上問題,絕對是媽媽的首選。 除了細仔奶粉,ICREO大仔奶粉也蘊含5種與母乳相同的成份, 促進寶寶發育,健康成長,由於ICREO全線嬰兒奶粉採用日本國農林水產省認可「IP 處理*」之大豆油,從製造過程到品質管理一律非常嚴謹,保證原材料內並無混入經基因改造之物質,給予媽媽百分百信心.

以上資料由 http://titanskc.mysinablog.com/i ... p;articleId=1371228 中轉載

• 靚媽咪 2009-12-8 16:13:38

我個仔一出世就食牛欄牌至而家, OK!啦:s142: 雖然唔係太多BB食:cannothelp: 不過醫生話隻隻奶粉營養差唔多 最緊要自已個仔都肯食奶奶,好細個己經食八安奶 到而家睇保健醫生都話佢比其他小朋友高,最重要就係BB健健康康 快高長大

• jokw 2009-12-8 17:44:50

回覆 #10 靚媽咪 的帖子

無錯,無錯,最重要就係

BB健健康康 快高長大!!!

• sofialee 2009-12-8 18:44:19

我都覺A+ 同安兒寶係市面好少見...........請問係邊度訂呢.......

• fancy658 2009-12-8 19:21:19

我囝囝之前都係食雪印,不過食食下覺得佢太白,好似有病咁,所以現在轉左食森永,都吾錯,日日都有一次便便。

• sofialee 2009-12-8 20:16:56

原帖由 fancy658 於 2009-12-8 19:21 發表
    我囝囝之前都係食雪印,不過食食下覺得佢太白,好似有病咁,所以現在轉左食森永,都吾錯,日日都有一次便便。

你意思係食到個BB D 皮膚好白嗎.

• 蒲gg 2009-12-8 20:25:59

我仔仔出世開始食澳洲雪印食到2歲
    不過食埋呢罐會試下維維樂,唔知好唔好ga呢~~~~~:cannothelp: