我的收藏
版主
申請
開區
申請
fernandas
加入日期:2009-7-4
流動積分:3040
查看 5111 回覆 13
按讚 0 按彈 0

芒果凍餅或芒果慕丝蛋糕

• 之前整個個好醜樣,今次我學懂左打忌廉啦,所以整得好靚.
    加埋我上網學左人地用芒果肉包住個蛋糕,所以我有樣學樣,
    雖然無街買個D咁靚,不過我覺得好味過街買個D蛋糕.因為自己整唔會洛香精糖又小D.芒果又多D.
    洛足料.

0 0
  • fernandas 2010-6-25 17:37:15

食譜

慕丝材料:
    芒果肉:一個超大隻既芒果(也可以三四個正常細既芒果)  
    鸡蛋1只  柠檬汁50ml  鱼胶粉15G  细糖75G  忌廉200ml
    装饰用:
    芒果肉留番1/4加魚膠粉8g左右.

慕丝:
    1, 芒果肉用手揸爛(食的時間會食到果肉);
    或用搅拌机打成泥状;(用手要帶手套喔~)
    2, 鸡蛋加糖打至粘稠,加入芒果泥(2/4)搅拌均匀;
    3, 鱼胶粉用柠檬汁泡三分钟,隔水加热直到完全融化;
    4, (3)加入(2)混合伴匀;
    5, 忌廉打发至8成(尚能缓慢流动状态),分两次拌入(4)
    6, 将馅分兩次倒入已放入有餅低嘅模內,倒滿一半后加入1/4芒果肉在中間,之后再倒到八九成滿,并用抹刀将表面抹平,冷藏至少四小时

魚膠粉加小小小小熱水搞溶.再倒到芒果溶內搞勻.個糕表面梗左就可以慢慢倒到面上.再雪到一陣就得啦.

希望大家睇得明..其實好易架咋.

• mommom 2010-6-26 00:18:20

哇,真係整得好靚喔,多謝樓主提供食譜,不過我想問點解忌廉要分兩次放入步驟
    4呢?如果冇用芒果包住蛋糕嘅話,d忌廉會唔會同個模痴住架?

• sandy520 2010-6-26 04:41:38

wa
    見到都想食
    正呀

• 唔得閒 2010-6-26 11:59:45

想問下餅底點整架?

• 金仔 2010-6-28 18:27:24

好正丫~~~~~好香咁~~

• fernandas 2010-6-28 23:49:13

回覆 #3 mommom 的帖子

分兩次系因為中間想放D芒果肉,咁就好似有夾心一樣,食洛口粒粒芒果肉啦。

忌廉雪冷幾個鍾後系唔會癡住個模架,所以可以唔包芒果的。

• fernandas 2010-6-28 23:53:33

回覆 #5 唔得閒 的帖子

5塊消化餅整碎佢 (睇你用幾大個模),加已溶的無鹽牛油(30g)。搞勻倒入模內之後放入雪櫃備用。

• feli111 2012-5-5 00:32:47

我試整過啦,餅面太多魚膠粉,整到好似橡筋咁,咬唔斷,哈哈。
    咩你有落芝士咩?

• feli111 2012-4-10 02:36:28

頭2/4芒果蓉加入雞蛋內。有1/4芒果蓉在步驟6加。最後1/4是與魚膠粉一起拌勻成面嗎?那你相片中蛋糕周圍的芒果皮是什麼時候加的?要分開準備嗎?謝謝

• leom818 2012-4-10 14:29:43

好正呀! 好想分一件來食...  好似好易做, 不過通常跟足食譜做, 第一次多數都未必成功, 因一定有少少步驟的問題出現.  有機會會試下, 個餅底係咪同木糠布甸做法一樣呀?

• fernandas 2012-4-19 14:28:04

feli111 發表於 2012-4-10 02:36
    頭2/4芒果蓉加入雞蛋內。有1/4芒果蓉在步驟6加。最後1/4是與魚膠粉一起拌勻成面嗎?那你相片中蛋糕周圍 ...

個個唔係皮,係芒果肉,切薄片,係整好曬D芝士糊倒入模之前一片片癡係個模度,癡好就慢慢倒入芝士糊!

倒好曬再雪梗小小先倒面.咁會靚D.

• fernandas 2012-4-19 14:29:56

leom818 發表於 2012-4-10 14:29
    好正呀! 好想分一件來食...  好似好易做, 不過通常跟足食譜做, 第一次多數都未必成功, 因一定有少少步驟的 ...

加油.個底係普通既餅底囉.消化餅加牛油.

• troubleman 2013-8-2 16:34:17

好想整, 但隻生雞蛋.....