我的收藏
版主
申請
開區
申請
黎太
加入日期:2008-11-19
流動積分:758
查看 30360 回覆 28
按讚 0 按彈 0

想請教用緊KENWOOD BM250面包機的朋友...

• 想請教用緊KENWOOD BM250面包機的朋友...大家有無試過用呢部機來搓面團, 我既意思係只用佢來搓面團, 但餘下的工序改用手來造型呢?
    唔知點解用它的搓面團功能 (程式9), 搓來搓去(試過搓15分鐘至>30分鐘), 舊面團都拉唔出薄膜效果???

0 0
  • bb55 2010-9-13 14:23:11

我都試過, 做3次, 得一次work, 其餘兩次個dough都好濕, 好sticky.  我覺得係yeast 既問題, 因為成功個次, 啲yeast係新開既, 其餘兩次, 啲yeast係之前用淨放左入freezer既. 唔知係唔係呢個原因

• wsfloraiu 2010-9-13 15:34:33

我用其他程式來搓面糰, 到佢焗的時候就關電源, 我覺得好過用搓面糰的程式,
    但一樣拉吾出薄模, 只係好少少, 但都有7,8成OK, 出來後再用手搓幾下

• wsfloraiu 2010-9-13 15:36:12

原帖由 <i>bb55</i> 於 2010-9-13 14:23 發表<br />
    我都試過, 做3次, 得一次work, 其餘兩次個dough都好濕, 好sticky.  我覺得係yeast 既問題, 因為成功個次, 啲yeast係新開既, 其餘兩次, 啲yeast係之前用淨放左入freezer既. 唔知係唔係呢個原因 ...
    <br />

用淨的YEAST我都係放入雪柜, 都有半年時間, 仲可以用

• 黎太 2010-9-14 09:58:55

我昨天再認真研究呢個blogger既做法:
    (佢都係用同一型號既面包機, 似乎好成功咁. 我見佢曾經有blog文內提及用呢部機搓面團好成功....)

http://kidturtle.mysinablog.com/ ... p;articleId=1038785

我留意到佢係用程式8來搓...而且第一次發酵都係部機度做埋.

• wsfloraiu 2010-9-18 20:45:09

咁等我用佢個食譜同方法試下先

你部機怕吾怕打到成糰時, 二邊卡吾死, 個內盤成日彈上來, 要用手壓返落去呀 ?

• 黎太 2010-9-20 09:52:46

回覆 #6 wsfloraiu 的帖子

我試左啦, 以程式8打面團同第一次發酵...成品確實比我之前的好得多!起碼老公食完會讚.
    我部機無你講既情況喎...你放個盤入部機時,有無壓實厔聽到"card"一聲...咁算叫扣實架喎, 扣得唔實便會有你講的情況.

• wsfloraiu 2010-9-21 10:11:53

恭喜你呀
    你老公真係好, 會讚下你, 我果過連叫佢試下都吾想

我成日吾記得較返程式8來試下添, 今日一於試下
    你係咪用返佢的份量?

我己經扣實左, 但間中都會登出來, 吾知係咪有問題, 但保養期又過左

• 黎太 2010-9-21 11:58:01

回覆 #8 wsfloraiu 的帖子

如果用程式8的話, 我係會用返自己平時用開的食譜架 (通常都係一d公認有保證的食譜). 由得部機完成"搓面團+第一次發酵後", 之後再人手做余下的step.

bm250跟機食譜唔係好掂, 我唔會用佢.

你不妨用呢個blog既面包機食譜呀, 幾好架! 無論係由面包機全自動做的吐司, 還是面包機+人手+焗爐做的花式面包....佢既食譜都幾好.
    http://kidturtle.mysinablog.com/ ... stCategoryId=106955

我今天的早餐正正是跟佢既 "軟綿綿白吐司"食譜, 昨晚臨睡前設定左時間制, 今朝7點半出爐白噴噴軟綿綿的白吐司. 好味呀!
    (我修改左少少, 食譜用蛋同鮮奶共285g, 因為我是預設時間制十個小時候才做的,我怕變懷, 所以走左蛋, 鮮奶亦以29g奶粉+256g水代替. 成品依然好好味!)
    http://kidturtle.mysinablog.com/ ... mp;articleId=954137

你試下啦, 真係好方便又香又軟架!

• 米哪 2011-1-12 23:00:01

你部機仲ok嗎?kenwood 做出來的包是否夠軟呢? 我想買 Kenwood BM450 model, 或象印, 有何高見?

• 黎太 2011-1-14 10:13:39

回覆 #10 米哪 的帖子

我覺得自已用緊的 bm250幾好. 如果用啱的食譜做出來的包當然軟熟可口, 用了不合適的食譜另當別論.... 有朋友用象印口諀亦好好, 但我未試過. 象印最平都要1800, 反而kenwood bm250 九舊有找, 抵玩! 你唔係日日做面包的話, 建議買呢部唔洗買咁貴.

至於你話bm450, 應該是比我用那部更新的型號. 我剛上網研究過, 它比bm250多出的功能包括:
    - 材料自動投放器 (對於那些需要後放的材料如提子干...bm250需要人手後加, 但部機會發出BI BI聲提你的...)
    - 有搓pizza皮的功能 (我覺得無用...bm250無呢個功能, 但我自己調節材料用量都做到啦!)
    - 有獨立的焙烘功能, 方便翻熱凍了的面包 (bm250沒有, 但我一向用多士爐翻熱的)
    - 有一個叫artisan dough的功能, 這個可以較長時間搓面團, 以便做一些歐式的鄉村面包 (但這個只是單單搓面團, 余下steps你是要人手做的...)

請記住: 無論是kenwood 250或450, 都沒有獨立的發酵功能...你想部機全自動做包當然是無問題啦, 但如果你似我咁, 鐘意由部機搓面糰, 但自己另外人手做型的話...這個發酵功能便很重要了. 可惜kenwood幾個models的面包機都沒這個功能. 反而象印好似有喎...

結論: 你唔係成日做包的...建議平平地買kenwood! 如果bm250同bm450價錢相差太遠, 咁買bm250算啦! bm450多出來的功能, 個人覺得可有可無. 但價錢相差不遠的話, 當然是買部型號新d架啦! 以上純緒個人意見, 供你參考.

• 米哪 2011-1-15 01:43:07

很感謝你的詳細回覆.
    也報個價讓你知最新行程:
    八x 伴賣BM250 $909, BM450 1739. 象印$18xx仲錶原價$3xxx.

250 和 450 差不多double價, 但就是喜歡它有自動放乾果功能, 禁外出或通宵做包都不用候住.
    象印個size 真是很省位, 不過它的決點是個包型太圓, 不夠方底.

依你說要是想自己整形姐系誤得架, 莫非要斷電停機?! 怕不怕經常這樣會弄壞它呢?我自己試過用手差, 不過差了幾次都不成功, 還有澳門的溫度禁難控制, 發酵會有難度呢!

你覺得你的BM250做出來的500g 像不像在出面買的一榜大呢? 象印衰在只能焗1榜, 如切了前後皮好像剩下半榜多些.

知不知澳門有沒有 panasonic 或其他牌子的麵包機呢?

• 米哪 2011-1-16 14:22:52

請問你會在那裡買麵粉呢, 一般超市只有一種, 找不到麥粉呢, 點整麥包啊?

• 黎太 2011-1-16 16:11:23

回覆 #13 米哪 的帖子

麥粉, 粿麥粉, 物粉物粉...營地街市通通有售. 平過任何一間超市!基本上需要用到的材料呢度都可以搵到.

KENWOOD的焗盆焗出來的面包也是圓的...做不到起角.

BM250如果想人手做型的話, 有兩個選擇:1)以PROGRAM9搓好面團之後, 部機會停。 你把它拿出來繼續以人手做未完的STEPS。
    2)以PROGRAM1(普通面包)為例, 我會由得部機搓面團同第一部份的發酵工作,一完成第一部份發酵便關掉機器。 自己拿出來繼續未完成的中間發酵,做型及最後發酵。之後入焗爐。

我覺得500G應該有市的一磅。 不過好難過的,因為我食包鐘意食埋個皮,所以我係唔會切邊的。如果你想切邊,建議盡量選擇"低"烘焙度, 咁個包皮會無咁厚。

• 米哪 2011-1-17 08:54:59

你說的那間是否就是那間在大x超市隔離的雜貨店?

還有你買那個牌子的yeast呢? 我在荷蘭園一烘焙店買過大包的有廚師公仔的, $4x,但真很大包.只放了在密封罐, 可能已死, 網上看他們會放雪櫃冰格.

超市的yeast 也買過, 但香味不及廚師公仔.